2019-04-26

Max Schwab och SKAPI

Max Schwab vid sitt stora skrivbord i pipfabriken på Söder.

Har Uddevalla haft en pipfabrik? Jo, alldeles riktigt så har Uddevalla haft en så udda industri och det kan vi tacka Adolf Hitler för. Fabriken startades av den judiske affärsmannen Max Schwab född i Köln, Tyskland, den 5 februari 1899. Släkten Schwab hade i generationer ägnat sig åt pipfabrikation. Judeförföljerserna i Tyskland sedan Hitler kommit till makten gjorde att familjen Schwab flydde sitt hemland. Max hade skilt sig 1931 och kom därför ensam till Sverige.

På rekommendation av landshövding Malte Jacobsson slog han sig ned i Uddevalla där han i all blygsamhet startade sin nya rörelse i en källarlokal på Söder. Schwab var en i sitt fack synnerligen kunnig man och drev med stor energi upp verksamheten som från början endast omfattade ett par man till över 80 då Schwab dog av en hjärtinfakt 1947 endast 48 år gammal. Han sörjdes då av dottern Marion och en syster i Ecuador.
Här vid Packhusgatan låg fabriken från 1936 i den byggnad som Uddevalla stad byggt som ett småindustrihotell.

1944 beviljade regeringen bygglov för den nya fabriken vid Karl Gustavsgatan och bygget startade omedelbart. I september 1945, dvs endast kort till efter andra världskrigets slut invigdes den nya fabriken. Om det hade varit goda tider före och under Andra världskriget så blev tiderna för SKAPI än bättre efter kriget. SKAPI behövde ytterligare arbetskraft och 1947 var det 80 anställda. Fabriken tillverkade det året 1 000 000 (en miljon) pipor.

Det finns mer att läsa om Schwab och hans unika livsverk här http://uddevallare.blogspot.com/2007/10/skapi-skandinaviska-pipfabriken.html#links  //

1 kommentar: