2019-04-19

Möt våren i Bodeleåns dalgång

På senare tid har jag fått propåer från folk som försökt ta sig fram på naturstigen i Bodeleåns dalgång.
Där har varit rena moraset med massor av döda träd som fallit under vintern och försvårat framkomsten. Så här såg det ut förra helgen.
Efter ett samtal med kommunens skogsförvaltare David Alfredsson i måndags hände det grejer. Han och Bengt Alm från Kultur och Fritid gick stigen på eftermiddagen och redan nästa morgon tidigt hade de sex personer med motorsågar på plats och på ett par timmar hade de röjt stigen så att den nu är framkomlig igen. Ja de har till och med lagat räckena på den här bron.

Bodeleån ligger på Gustafsbergsstiftelsens mark, men kommunen gjorde för flera år sedan den här naturstigen. Det är just nu som vitsipporna börjat blomma och lövträden spricker ut så ta chansen att redan nu under påsken njut av den underbara platsen.
Här på andra sidan Bodeleån växer det ett stort bestånd av skavgräs som folket i trakten kunde hämta och använda.

I Wikipedia läser jag detta: Arterna i detta släkte har i allmänhet mycket kiselsyra i sitt örtstånd (jämför med halvgräsen såsom ag), och detta gäller i hög grad för skavfräken, vars stjälkar därigenom är mycket hårda och så sträva, att de kan användas till skurning av kokkärl, polering av metall och trä med mera. Därför har denna art fått namnen "skavgräs", "skavrör", "skäfte", "skurgräs" och så vidare.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar