2019-04-08

Isskåpet - kylskåpets föregångare

Det här gamla isskåpet finns på Gustafsberg. Det fungerade så att man lyfte på locket och la i krossad is som sedan fick smälta och isvattnet rann ner mellan de dubbla zinkplåtsväggarna i isskåpet.
Smältvattnet samlades upp i en behållare i botten av skåpet. Detta skall ha fungerat alldeles utmärkt och temperaturen var väldigt jämn i isskåpen.
Det fanns folk som livnärde sig på att såga isblock på sjöarna. Det gällde att göra dem så jämna och lika varandra som möjligt så att man kunde stapla dem tätt i ismagasinet eller isladan. Sedan täckte man isen med sågspån och kunde saluföra isblocken under lång tid. På Kasen och Gustafsberg vet jag att det fanns islador.
När de första kylskåpen kom så liknade de de gamla isskåpen. Den här bilden är från en utställning i gamla ridhuset på söder, kanske på 30-talet. Och som synes är det Hellstedts elektriska som saluför de nya modellerna. Som bekant finns företaget fortfarande. Det etablerades av Ernst Hellstedt 1924.
En annan legendarisk elaffär var Karlsson & Andersson Elektriska. Den affären startades 1928, men finns inte kvar i våra dagar.

Det var en hel del nymodigheter som kom in i hushållen med elektriciteten. Att laga mat på en elektrisk spis väckte stor misstänksamhet bland stadens husmödrar. De var ju vana vid vedspis eller gasspis. Det var till och med så att elföretagen fick anordna kurser i elektrisk matlagning för att få fart på försäljningen av nymodigheterna.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar