2019-04-09

Bagare Ekstedts brödhäst

Ekstedts bageri var ett av stadens större och levererade bröd till flera speceriaffärer. Alltid efter samma rutt. Hästen lärde sig snart rutten och gick utan några kommandon från affär till affär. Startade på Kilbäckgsgatan (heter numera Hultmans gränd). Fram till korsningen vid Norra Drottninggatan och till höger. Stannade framför "Koopera", som var smeknamnet på Kooperationens första affär Framtiden.

Sedan hästen stannat bar kusken in några lådor bröd i affären. Tog med sig några tomlådor tillbaka och då startade brödhästen och gick utan order till nästa affär. Där upprepade sig historien och på detta sättet, från affär till affär, kom ekipaget tillbaka till bageriet efter drygt två timmar.

Så hände det sig att det hade kommit en ny, lite finare familj till staden. De frågade runt om det fanns någon häst att hyra för en rundtur i sin nya hemstad.  Jodå, bagare Ekstedt hade en häst som gick att låna. Ni anar vad som hände?!

Man spände hästen framför finaste söndagsvagnen och familjen satte upp. Hästen började genast gå fram till korsningen vid Norra Drottninggatan och till höger. Stannade sedan framför "Koopera", så som den alltid gjorde.

Sedan rörde sig hästen inte ur fläcken. Då var det någon i publiken som ropade till familjen att de måste låtsas bära bröd fram till dörren. Efter ett tag skedde detta och när mannen i familjen kom tillbaka till vagnen fortsatte hästen till nästa affär.

Mannen förstod att han blivit lurad och gick rasande till hemmet, medan hustrun och barnen tvingades följa brödhästen på hela turen tillbaka till bageriet.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar