2010-01-02

Svaret på vintrig bildgåta - Ishockeyrinken vid Parken


Jüri Kiviloo skriver:
"Bilden är tagen av mig 1952 ungefär vid vinter Olympia tiden i Oslo.
Namnen på grabbarna som är med på bilden har jag glömt delvis, det enda jag kommer ihåg är bröderna Rhodin tvåan och sexan från vänster. Den knästående grabben med hatten kallade vi för ”Kanarie” rätta mig om jag har fel.
Bilden är smått idrottshistorisk – här låg Uddevallas första ishockeyrink – belägen mellan Parken och Göteborgsvägen. I bakgrunden kan man se ”Walkesborg”, som brann ner någon gång på 1950-talet.
Jag minns inte vem som bekostade – byggde rinken. Om någon gammal Uddevallabo kan ge upplysningar om detta?
IFK Uddevalla var den drivande kraften, som marknadsförde iskockeyn i Uddevalla. En man med namnet Newberg importerades från Stockholm och hans uppgift var att lära ut det ädla spelet ishockey. Det var träning varje kväll.
För det mesta var månen vår enda ljuskälla, de elektriska solarna från varvet tändes endast vid högtidliga tillfällen p.g.a. ekonomiska skäl. Det fanns inga sponsorer. När nätterna var kalla var vi, som bodde närmast, ute och spolade banan.
En del utrustning fick vi skaffa oss själva. Således inköptes Canadensiska ishockeyrör hos en sportfirma på Kungsgatan, där nu Lindelöfs uraffär ligger – Handskar, klubba, benskydd och strumpor inköptes hos Monark på Kungsgatan ( vid Tändstickan). Skjorta och byxor fick vi låna av IFK. Hjälmar var inte inne på den tiden. Man spelade barhuvad för de gjorde de stora grabbarna. - Så var vi klara för fight, men det är en annan historia.
Vid den tiden bodde jag på Kaparegatan 4 A högst upp med utsikt över Park området. Nu när det är aktuellt med att riva Parken och bygga enligt tidens anda hus över hela området så kanske mina två bilder blir historiska och kan visas upp på någon Berättarafton om ca 50 år?
Det första fotot är taget på området där isrinken stod, det var en utställning av något slag och det andra fotot visar att redan 1953 var det parkerings problem runt Parken.Det är utställnings besökarnas bilar, som har parkerats runt Söderskolan.
Så var det.
Jüri Kiviloo" //

1 kommentar:

  1. ...intressant! Men är det inte en förfärlig skandal att vi inte har en enda spolad och snöröjd isbana utomhus i en kommun av Uddevallas storlek. Inte ens en vinter som denna. Istället tvingas vi inomhus på en liten hockeyrink där tiden för fri åkning är knapp och delad med slagskottsgalna hockeykillar! Att bege sig ut på någon av sjöarna känns ofta vanskligt för att inte tala om havet dessutom är det så få tider som sjöis är så där fantastiskt härlig som den onekligen kan vara. Men det hindrar inte att kommunen borde spola banor i alla stadsdelar en vinter som denna. Banor som har plats för både bandyspel, hockeydito, fri åkning och skrinning. Så som det var så föredömligt på Isbanestiftelsens fina anläggning på Fridhem. Innan där lades ut en konstgjord gräsmatta för dyra pengar för fotbollsspel.

    SvaraRadera