2010-01-15

Stort intresse för Uddevallavisioner


31 studenter från masterprogrammet Design for Sustainable Development vid Chalmers arkitektur i Göteborg har under höstterminen 2009 arbetat i Uddevalla med inventering, analys och förslag. Temat för arbetet har varit planering och gestaltning för hållbar utveckling.
Arbetet har bedrivits i två faser. Fas 1: Analys och strategier och fas 2: Fördjupningsprojekt.
I eftermiddags var det så dags för en presentation av arbetena på Bohusläns museum. Intresset för projektet var mycket stort. Det fanns inte en ledig sittplats i Hörsalen och inte en ståplats heller för den delen. Studenterna presenterade sina arbeten i tur och ordning i Hörsalen och därefter var det dags att titta på utställningen på Hyllan.
Studenterna presenterade många spännande visioner. En del idéer kände jag igen från tidigare men många var nya och överraskande. Om jag skulle välja ut en egen favorit så skulle det bli projektet Många bäckar små som handlar om att återanvända vatten och lyfta upp nergrävda bäckar till marknivå.
Det var för mycket folk vid utställningen i dag så det får bli ett återbesök vid ett lugnare tillfälle. Utställningen visas t o m den 26 januari. Om du är nyfiken och inte vill vänta kan du ta del av idéerna här. //

11 kommentarer:

 1. ...jag missade presentationen men tittade på utställningen och blev lite deppad över alla förstörda möjligheter som Uddevalla drabbats av. Tänk om gamla Kampenhofsfabriken tagits till vara som resecentrum, tänk om järnvägsspåren som gick fram till Riverside hade förlängts till nuvarande bussterminal som salig Roland Mattsson(kd) motionerade om. Då hade vi haft tåg och buss på samma ställe. Tänk om det vackra bilfria torget hade fått bestå istället för de många parkerade bilar både vid statyn och på sidogatorna där det dessutom är lite farligt att gå om man inte är uppmärksam. Och så vidare. Men Chalmersstudenterna har gjort ett bra jobb, mycket intressant finns där att fundera över så jag instämmer, gå gärna till museet och ta en titt, hoppas bara på viss bemanning. En guide som berättar lite om tankarna och upplägget skulle underlätta.

  SvaraRadera
 2. Jag var där på torsdagen. Tankar på att göra något med torget hamngatorna och de tomma tomterna är sannerligen lockande. Problemet är väl att tomterna inte är kommunala och torget inte törs röras för handlarnas skull. Att se hur andra tänker förutsättningslöst är spännande. Deppigt var de som på torsdagen i salen direkt sade, det går aldrig. Bestämmer man sig för det går det naturligtvis inte....

  SvaraRadera
 3. Har inte kollat alla förslagen än men måste säga att jag gillar nr.7!
  /Uddevallare

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Varför en engelsk rubrik för en svensk angelägenhet. Det är inte fult att skriva svenska till svenskar.
  En som är 100% integrerad svensk.

  SvaraRadera
 5. Det är en internationell kurs med flera utländska studenter. Kursspråket är engelska.

  SvaraRadera
 6. Det intressanta med "Många bäckar små" idén är att den är fullt genomförbar både praktiskt och ekonomiskt. Många andra kräver viss kreativitet och inte minst tid för att kunna förverkliga.

  //Insider

  SvaraRadera
 7. Som jag påpekat förr så är det inget nymodigt initiativ att ha bilparkering på torget. På det handkolorerade foto från 50-talet som pryder min vägg står det en prydlig dubbelrad av bilar i södra ändan. Så var det under hela min tid i Uddevalla så det måste ha varit en mycket kort bilfri tid. Om man jämför med gamla bilder är väl numera torghandeln så begränsad att det skulle finnas utrymme att göra något mer åt torget än att låta det ligga som en stor tom blaffa mitt i stan.

  Hela Chalmersinitiativet är jättebra tycker jag. Bra med ögon som varken är för nostalgiska eller blinda för allt utom det mest rationella. Men vad sorgligt att Torp numera räknas som en av stadens tillgångar! För själva utvecklandet av stadskärnan måste ju Torp vara allt annat än en tillgång. Men den analysen kanske finns någonstans, har inte läst allt.

  SvaraRadera
 8. Chalmersstudent2010-01-17 23:29

  Annaa M: Den analysen finns! Torp räknas som en tillgång för kommunen (om alls), men som ett hot mot staden.

  SvaraRadera
 9. Vi kan ju förbjuda alla bilar i centrum,flytta ut statyn på torget
  till Torp så är hela Uddevalla dött.

  SvaraRadera
 10. Chalmersstudent; bra! Jag ska läsa på mer ordentligt.

  Kan för övrigt berätta att min framlidne make under en period var besatt av idén att flytta Centralstationen till Lotsarnas kålhage. Hade ivriga planer på att presentera sina skisser för kommunen.

  SvaraRadera
 11. Chalmersstudent #22010-01-18 12:13

  Till Ulf G:
  Förslaget om att förlänga tågspåren till bussterminalen finns, det är huvudteman på ett av två projekt som handlar om just resecentrum. I utställningen är det nummer 10.

  SvaraRadera