2010-01-29

Pino Fagnoni


(Konstären Giuseppe "Pino" Fagnoni)
Insänt av Mattias Karlsson:
"Hej Gunnar!
Besökte din blogg för att se om det stog något om Pino. Det är på detta viset att vi bor på Soldatvägen 8 i Uddevalla. Huset uppfördes en gång i tiden (1948) av en damfrisörska som hette Nanny eller Nanc, är inte säker på vilket.
Det är en hel del inredningsdetaljer som tydligen är gjorda av en herre som kallades Pino. Han inredde tydligen Pizzeria Napoli och Villa Medici på sin tid.
Vi har en längre tid funderat om det finns någon sorts dokumentation om mannen i fråga. Den information vi har är reportaget i Uddevalla Posten för ett tag sedan. Vet du var man kan finna mer info om Pino?
Mvh Mattias Karlsson"

Jag minns Pino mycket väl. Han bodde nämligen i "mina" kvarter på Halla-Stenbacken under några år. Vi tonårsgrabbar höll till på "Ranchen", fiket i huset Västgötavägen 59/Hallavägen 14.
Pino var ofta på Ranchen och pratade med oss grabbar. Han hade en gigantisk mustasch. Jag upplevde honom som en "typisk" italienare. Och Mattias har rätt att Pino har gjort inredningen i Pizzeria NapoliNorrtullsgatan. Den är i det närmaste orörd så den går att beskåda än idag.
Soldatvägen 8 var på den tiden Soldatvägen 3 och damfrisörskan Mattias nämner hette Nannie Johansson. Hon hade Náns damfriseringKungsgatan intill Karlsson & Anderssons Elektriska.
Pino var en mycket mångsidig konstnär och arbetade i många olika material.
1961 fyllde Bohusläns regemente 300 år och då gjorde han statyn "Karolinen" som fortfarande står utanför Kanslihuset (tyvärr utan svärd numera). Regementet hade en grupp som gjorde uppvisningar i karolinerexercis och soldaterna i den gruppen fick stå modell för statyn.
Pino kom tillbaka mot slutet av 1960-talet och gjorde då sköldarna som sitter ovanför ingångarna till kasernbyggnaderna. Det var sedan överste Bertil Kamph genom en namntävling hade döpt kasernerna till Svärdet, Lejonet och Tornet. Sköldarna sitter också kvar där än idag.
Pino levde på sitt konstnärskap och tog på sig många uppdrag även i grannkommunerna. I Ljungskile gjorde han exempelvis en lekskulptur.
Efter många år i Uddevalla reste han till sist hem till Italien där han dog den 31 oktober 1979. Hans sista stora arbete var en grind till sin hemkyrka i Castel Arqvuto Piacenza. //

8 kommentarer:

 1. Hej, jag heter Barbara Fagnoni och Pino var min älskade farbror! När han dog var jag fjorton år, men jag har många underbara minnen av honom. Jag har studerat svenska på Milano universitet och bevarar många foto av honom och av hans arbete. Jag är så glad att några svenskar kommer ihåg honom så väl. Tack, tack så mycket! Mina kusiner och hans sista syster bor ännu i Castell'Arquato, en liten borg i norra Italien, mycket nära Piacenza och 100 km från Milano, standen där jag bor.

  SvaraRadera
 2. Hej Barbara! Det vore väldigt trevligt att få kontakt med dig för att få veta mer om Pino. Kan du maila mig på gunnar.klasson@gmail.com ?

  SvaraRadera
 3. valentinosivier2011-01-31 18:55

  Hej till alla
  Mitt namn är Valentino och jag har känt Pino i Uddevalla mellan åren 1972 och 1979 och hittade honom på sjukhuset döende.
  Nu har vi Babi med många dokument om Pino och med help av alla hans vänner och bekanta i Uddevalla vi kanske kan samla tillräckligt med information för att göra oss en gåva om denna speciella person som har varit vår vän Pino.
  jag talar svenska bättre än jag skriver.. pardon Bohuslänska.
  Skype--- valentinosivier
  Email--- sivierovalentino@yahoo.it

  SvaraRadera
 4. Ciao sono Anna ,la sorella di Pino l'ultima rimasta della mia famiglia.Mi farebbe piacere rivedere Valentino perchè ho un lontano ricordo di lui.Ho saputo da Barbara che Valentino vuole raccogliere informazioni su Pino. Io sarei contenta di poterlo aiutare. Se volete contattatemi all' e-mail di mio nipote pippoeleuteri@gmail.com

  SvaraRadera
 5. Hej, Jag är Anna, syster till den sista av mina Pino famiglia.Mi vill granska Valentine eftersom jag har ett avlägset minne av lui.Ho hört från Barbara Valentino vill samla in information om Pino. Jag skulle vara glad över att kunna hjälpa till. Om du vill kontakta mig e-post till min systerson (traduzione in svedese)

  SvaraRadera
 6. Hur har det gått med att samla in informationen?

  SvaraRadera
 7. Hej Alla. Vet någon om Pino målade tavlor på duk. Jag har en tavla signerad Pino.
  Skriv gärna. Agneta.mard@hotmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Har blivit ägare till en pino målad på glas motiv Maroco lite öken ock en kamel Är intresserad av fler tavlor

   Radera