2010-01-28

Branden i Kålgårdsbergsskolan


(Bild ur arkiv Ann-Charlotte Fenander)

Den här bilden diskuterades på berättaraftonen igår kväll. Bilden visar Kålgårdsbergsskolan eller f.d. Praktiska realskolan där Polishuset ligger nu.

Frågan om branden var anlagd dök upp. Skolbränder är ju ofta det. Jag kunde inte svara då men nu har jag kollat i Tidningsarkivet och hittar dessa träff:

1966-04-04 Skolan brinner! Sju klasser i "Praktiska" blev hemlösa. Brand. Bild.
1966-04-05 Uppgiften hopplös för brandutredare vid gamla "Praktiska".
1966-04-07 Brandorsaken i Praktiska realskolan klarlagd. Kortslutning-murspricka.

Branden var alltså inte anlagd.

Har du minnen från skolbranden? Berätta gärna i kommentarfältet. //

10 kommentarer:

 1. Jag har inga minnen av branden. Men jag minns att min klass 3:5C på läroverket på grund av platsbrist var utlokaliserade till denna skola läsåret 59-60.

  SvaraRadera
 2. Det var väl bra!

  SvaraRadera
 3. Ett stort nöje för oss smågrabbar var att cykla efter brandkåren. Jag kommer ihåg att vi stod och tittade på förödelsen, och sörjde över att stereoanläggningen på skolans musiksal hade brunnit upp.
  // BG

  SvaraRadera
 4. Jag har inget minne från branden,
  men från huset och dess källare
  där det serverades en fasansfull
  blodpudding.

  SvaraRadera
 5. Hej !
  Jodå, nog minns man den morgonen alltid !! Brandbilarnas sirener triggade min lilla tax att yla som en varg vilket givetvis väckte mig !! Var vid brandplatsen vid 5-tiden på morgonen och hade sinnesnärvaro att ta med kameran! Har 10 mer eller mindre dramatiska bilder tagna tidigt på morgonen 2 april 1966. De går bra att låna för publicering på Din utmärkta blog om intresse föreligger !!
  Vänliga hälsningar!
  Peder Grahn

  SvaraRadera
 6. Hej Peder!
  Jag lånar gärna bilderna för skanning och publicering på bloggen.

  SvaraRadera
 7. Har ett svagt minne om att branden var på en lördag. På schemat stod svenskprov - jubel bland oss elever och man beskådade släckningsarbetet istället.
  Efter branden fick flertalet elever flytta sin fortsatta skolgång till en relativt ny skolan (Västerskolan).

  SvaraRadera
 8. Bohusläningen skriver om branden den 4 april som var en måndag.Peder skriver att han blev väckt vid 5-tiden och det tyder på att det var den 2 april. Hade det varit fredagen den 1 april hade tidningen säkert haft nyheten redan på lördagen.

  SvaraRadera
 9. Nej, av själva branden har jag inget minne - jag var utflyttad sedan länge. Själva huset minns jag dock mycket väl. Jag vill minnas att skoltandläkaren (det var förmodligen folkskolan det gällde) hade sin mottagning där. Kanske i den flygel som vätte mot Skolgatan. Där huserade på 1930-talet tandläkare Ingrid Agner, dotter till regementspastorn Carl Agner. Till henne gick man med darrande knän - tandvården var betydligt smärtfylldare på den tiden än nu. Och hade man uppfört sig väl vankades innan man skulle gå - en chokladpralin.
  /Lars Kihlborg

  SvaraRadera
 10. Olle Jacobsson2011-05-02 13:30

  Morgonen den 2 april 1966, stod jag som vanligt denna lördagsmorgon på stationen i Ljungskile för att tillsammans med dom andra eleverna åka till skolorna i Uddevalla, Praktiska, Flickskolan ock Läroverket då en busschauför kom fram och sa att det "brinner en skola i Uddevalla" han var noga med att säga att det var den dagen efter 1 april och inget aprilskämt, vi trodde ju först att han skulle lura oss.
  Minns så väl när vi passerat Skeppsviken tunneln och nästan samtliga hängde ut genom fönstren och såg att det inte var Praktiska, en stor tjock rökpelare syntes över stan så vi förstod verkligen att det brann. När vi passerade Västgötavägen kunde vi konstatera att det inte var Läroverkets huvudbyggnad och vi resterande elever som gick på Flickskolan samt Gamla Praktiska Realskolan fick bråttom när vi gått av på hållplatsen bakom Tigerfabriken, det som idag heter Uddevalla Östra.
  Jag minns väldigt väl hur vi sprang längs spåren efter att tåget gått och när vi kom närmare såg vi att det var gamla Praktiska som brann. Jag gick själv i 2/3B på skolan.Veckan efter fick vi lov att gå in i resterna av det som varit vårt klassrum för att se om några saker i bänkarna gick att rädda, vårt klassrum var väl det som klarat sig bäst, men det var en förfärlig syn och stank. Resterande del av terminen fick vi alternera i olika klassrum som oftast var lediga pga skrivningar för avgångsklasserna på Gymnasiet och Realskolan

  SvaraRadera