2009-12-02

Västra Götalandsregionens kulturchef Kristian Berg har fått sparken


Enligt Göteborgs-Postens nätupplaga har regionens kulturchef Kristian Berg avgått.
Jag är inte förvånad. Kristian Berg är en mycket omstridd person och vi var ganska många som undrade hur han skulle fungera som kulturchef.
Regiondirektör Johan Assarsson säger till GP att "det har inte fungerat fullt ut mellan kulturchefen och kulturkansliet".
Med andra ord har Berg fått sparken. GP skriver vidare att kulturkansliet sammanlagt har 20-talet medarbetare och att det har sin geografiska placering i Uddevalla.
Men det är i praktiken inte sant. I Regionens hus i Uddevalla sitter ett fåtal medarbetare medan ett 15-tal sitter i Göteborg. Att detta har kunnat fortgå är för mig obegripligt. Det finns ett politiskt beslut att Kulturförvaltningen skall ha sitt säte i Uddevalla, men det tycks man strunta i. För skams skull har Kristian Berg och de andra tjänstemännen direktnummer med riktnummer 0522 (Uddevalla) men samtalen kopplas genast vidare till Göteborg.
Jag är ordförande för "Samarbetsgruppen för folkrörelse- och föreningsarkiven i Västra Götaland". Hösten 2008 meddelades helt sonika från kulturkansliet att de fyra arkivinstitutionerna skulle få sina anslag (1,6 milj kr) neddragna med 40 % från 2009. Samtidigt sades det att detta hade kommunicerats ut till oss, vilket inte var sant.
Detta var förstås ett dråpslag för oss och vi blixtinkallade de fyra arkivinstitutionerna till ett möte i Uddevalla för att snabbutreda vilka konsekvenser detta skulle få för arkiven. En konsekvensbeskrivning gjordes på mycket kort tid och skickades in till kulturförvaltningen. Så småningom kom besked att neddragningarna skulle gälla först 2010. Därefter har det varit en räcka av oklara, felaktiga och motsägelsefulla besked från kulturkansliet om anslagen. Den ena handen tycks inte känna till vad den andra handen gör.
Jag skall faktiskt i morgon torsdag till ett möte i Göteborg i just denna fråga. Med mig till det mötet har jag ett antal av de olika motsägelsefulla brev som vi fått av kulturkansliet.
Enligt GP skall Kristian Berg nu "istället bli kulturstrateg direkt under regiondirektör Johan Assarsson med uppdrag att utveckla regionens kulturvision". //

9 kommentarer:

 1. Det är konstigt att när man kommit upp sig en bit som dessa politiker och byråkrater så går det inte att straffa ut sig?

  Hur man än klantar till det, missköter sig eller helt enkelt inte klarar av sitt jobb, så får man ändå en spark snett uppåt till ett ännu bättre jobb?

  Något ansvar för sina misstag krävs heller aldrig ut trots att de får bra betalt just för att jobbet innebär mycket ansvar..

  För jävligt enligt mig!

  /Uddevallare

  SvaraRadera
 2. Strateg skrämmer mig. Vilka strategier, att avskaffa kulturen i Västra Götaland...?

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Att kulturen skulle finnas i Göteborg är en överraskning. Vi på Varvshistoriska föreningen i Göteborg har sökt efter en kultur ansvarig, men inte hiitad någon och nu plötsligt finns han i Uddevalla, helt sanslöst.
  Mvh
  Jüri Kiviloo

  SvaraRadera
 4. Ulf Sandberg, Hova2009-12-05 13:35

  Hej,
  vem skulle kunna veta varför han får sparken ?
  Vi har en skandal hos oss angående det som kallas Gullspångsmodellen -som bara är luft.
  Kommer upp som extra informationspunkt på nämndmötet på tisdag. Jag såg att Berg hade koppling till Kulturkontakt Nord, Helsingfors och dom förekommer i en ansökan.

  SvaraRadera
 5. Man kan minst sagt säga att Borg inte fungerade på Historiska Museet i Stockholm,kanske främst för att han inte var ett enda dugg intresserad av museet och ej heller dess verksamhet. Han var mer intresserad av sig själv och sina privata idér och intressen, Han raserade museet. Han var ofta oförskämd mot sina medarbetare och ansåg sitt okunniga jag jag stå högt över alla andra.

  SvaraRadera
 6. Efter att ha sett vad Kristian Berg staellde till med vid Historiska Museet aer det foervanande att han alls far en ny position.
  Ett Museum med fantastiska moejligheter foervandlades till en slags forskraecklig lekstuga som visar vilken kulturell niva Berg tror att allmanheten befinner sig pa.
  Liksom Marita Ulvskog vill han utradera kulturen och jag anser att han ar totalt olaemplig som strateg och ej bor finnas inom den kulturella sektorn.

  Skrivet 8/12-09 av Utlandssvensk med etnolog bakgrund.

  SvaraRadera
 7. Det är ändå rätt intressant att alla flera av er som kommenterat försökt insinuera att Kristian Berg är en slags kulturelitist, en etablissemangsfigur m.m. Samtidigt är det också flera som framställer Bergs tid som chef för Historiska Museet i Stockholm som katastrofalt och att museet blev en "lekstuga".
  Under Bergs tid vid Historiska ökade antalet besökare markant. Inte en smula utan just markant.
  Detta ger en väldigt märklig bild; en kulturelitist som lyckats skapa ett publikvänligt historiskt museum.
  Kan det kanske vara så att han inte är riktigt inkompetent som ni vill få honom att framstå? Att vara stridbar är ju trots allt inte detsamma som att vara okvalificerad. Berg vågade t.ex. ta debatten med den israeliske ambassadören som vandaliserade en installation och tydligt deklarera att en kritik av israelisk politik INTE är detsamma som antisemitism - att det förra är legitimt och det senare förkastligt.
  Sedan till frågan om huruvida man har ett kontor i Uddevalla eller inte. De har sin tjänsteplats förlagt till Uddevalla, det är sant. Men att alla kulturutvecklare, strateger, och administratörer i regionen skulle sitta inlåsta på ett kontor i Uddevalla bara för att de som bor där skulle känna sig bättre till mods då vet jag inte riktigt om jag anser är en vettig användning av skattemedel. Antagligen finns det en rätt vettig anledning till att de flesta väljer att arbeta på distans vilket isig knappast är något ovanligt på dagens arbetsmarknad och allra minst inom kultursektorn.
  Vad gäller Varvshistoriska Föreningen och deras svårigheter att hitta Kristian Berg. Ja, vad skall man säga. Uppenbarligen har ni ju tillgång till intenet vilket ju innebär att ni borde kunnat söka upp honom rätt lätt. Det tog mig under en minut att hitta honom via Google. Sedan finns ju det gamla beprövade tricket att leta i en telefonkatalog.

  Sammantaget är det en rätt bisarr idealtyp till kulturchef ni eftersöker. En person som inte är kontroversiell, som inte vågar driva frågor eller idéer, som aldrig säger nej, som aldrig ja, som alltid sitter på sitt kontor i en västsvensk småstad och önskar att någon från varvshistoriska föreningen i Göteborg skall skriva ett brev till honom.
  Det blir lite löjligt faktiskt.

  SvaraRadera
 8. Martin R: Vem har talat om att sitta inlåst i ett kontor i Uddevalla? Det finns ett politiskt beslut att kulturförvaltningen skall ha sitt säte i Uddevalla. Det har Berg kringgått genom att bara upprätthålla en fasad i Uddevalla. GP levde tydligen i tron att kulturförvaltningen ligger i Uddevalla.

  SvaraRadera
 9. Martin R: Anledningen till att Historiska ökade antalet besökare markant är att man slopade inträdesavgifterna. Klart det är publikvänligt när det är gratis. Det betyder dock inte att förändringen av innehållet på Historiska var bra eller ens i linje med den tilltänkta inriktningen. Kristian Berg får gärna jobba med kultur men han borde visa bättre ledaregenskaper, tex genom att dra nytta av anda medarbetares kompetens och att inte vara så egocentrisk.

  SvaraRadera