2009-12-12

Den gamla onda tiden, om galgbackarna i Bohuslän och Dalsland


Arkeologen Niklas Ytterberg är ledare för projektet Den gamla onda tiden, om galgbackarna i Bohuslän och Dalsland som Bohusläns museum nu har startat.

Och han ber nu allmänheten, hembygdsrörelsen, släktforskare och andra om hjälp att hitta galgbackarna. I dag var han i Uddevalla och vi besökte tillsammans Skansberget (tidigare Galgeberget) och den mer kända avrättningsplatsen på Kapelle. På avrättningsplatsen på Kapelle byggdes senare Kapelleskolan, idag privatägt bostadshus.

Det finns nästan inga synliga spår efter galgbackarna men kanske finns det uppgifter i den muntliga traditionen som kan vara till hjälp.

Läs mer om projektet här. Kontakta gärna Niklas Ytterberg om du har tips om avrättningsplatserna. Han nås via e-post niklas.ytterberg@vgregion.se eller mobiltelefon 070-717 56 17. //

4 kommentarer:

 1. Mycket bra och läsvärd artikel.
  Uddevallas historia måste lyftas fram mer till vanligt folk och ungdomar. Historielösheten är skrämmande bland yngre. Den svenska flumskolan bär skulden.
  Idag är det ofint att läsa historia. Bygg det nya Sverige med det gamla till grund. Leve Sverige!

  SvaraRadera
 2. Dessutom bör kristendomsämnet återinföras!
  /Mandrake

  SvaraRadera
 3. För övrigt anser jag att kristendom är den mest banala, patetiska och vidskepliga bland alla religioner. Det skall absolut inte vara mera kristendomsundervisning, snarare tvärtom. Vem tror idag på jungfrufödsel på avlande av helig ande? Det är otroligt! och bra att alltfler inser det vidskepliga i detta!!
  Bullebernt

  SvaraRadera
 4. Håller med Bullebernt! Det behövs inte mer kristendomskunskap än som redan står på schemat - religionskunskap.

  SvaraRadera