2009-12-22

GAMLA UDDEVALLA - en härlig bokLagom till jul kom ABF_Fotoklubb med en ny bok med Uddevallabilder. Titeln är GAMLA UDDEVALLA.

Redaktionskommittén Lars-Olof Jakobsson, Bo Niklasson och Bertil Thyrsson har gjort ett gott arbete då man valt bilder. Trots att jag sett tusentals Uddevallabilder så måste jag erkänna att det stora flertalet av bilderna i boken har jag aldrig sett förut.

ABF Fotoklubbs arkiv måste vara förnämligt. Tyvärr har jag aldrig haft nöjet att få se det, men nyfiken är jag.

I den här boken fäster jag mig särskilt vid bilderna som Alban Thorburn tagit i slutet av 1800-talet och likaså Lennart Thyrssons bilder. Den senare är en ny bekant för mig.

Många bilder i boken saknar uppgifter om fotograf men det är en ganska vanlig företeelse när det gäller gamla Uddevallabilder.


Den här bilden är tagen ifrån Västerlånggatan och bilarna kör på Kungsgatan upp mot Hallmans hörne (på flera ställen i boken använder man det Uddevallaska ordet hörne - och det gillar jag). I kvarteret till vänster ligger idag affärshuset Gallionen, en gång byggt som Domusvaruhuset.

Tänk att genomfartstrafiken en gång rymdes på Kungsgatan och då i båda riktningarna. I dag är det svårt att föreställa sig att det en gång har sett ut som på bilden.

Boken finns till försäljning på ABF:s kontor på Göteborgsvägen (i kvarteret Ängön), Lotcen vid Kungsgatan och Fjällvägens Herrfrisering. Om du inte bor i Uddevalla så kan du beställa boken via Vambola Kallaste, e-post vambola@swipnet.se eller abf.fotoklubb@comhem.se Priset är 120 kr + frakt. //

6 kommentarer:

 1. Jan Gustafsson2009-12-23 23:02

  Gunnar K skriver i artikeln om ABF:s fotoklubbs mycket vällovliga, nya bok "Gamla Uddevalla", att många bilder i boken saknar fotograf och att det är vanligt när det gäller gamla bilder. Visst, fotografens namn är inte fel att få veta. Men en sak är långt viktigare: DATERING! NÄR ÄR BILDEN TAGEN?
  Det vill man veta t ex om den i artikeln återgivna omslagsbilden till boken. NÄR? Man kan se något slags tribun i bakgrunden framför det som långt senare byggdes och fick namnet Kungshuset vid Kungstorget. Det kan ha varit vid invigningen av kungastatyn på torget. Rentav mycket troligt. När var det? Det är ju lätt att ta reda på. Förhoppningsvis står det i boken.
  Och bild nr 2 i artikeln på Uddevallabloggen om boken, den i korsningen Västerlånggatan-Kungsgatan. NÄR är den tagen? Det är en mycket väsentlig uppgift. Man gissar på 1950-talet att döma av t ex bilarna på bilden. Men det skulle kanske rentav kunna vara sent 40-tal.
  Kämpa för datering av bilder! Främst naturligtvis när de tas, men om dåtida datering saknas, gör allt för att försöka få fram så noggrann datering som möjligt! Det vill säga årtal.
  Jan Gustafsson

  SvaraRadera
 2. Delar Jan G:s synpunkter på årtal. Upphovsman är när man bläddrar i en dylik bok inte superintressant, däremot årtal. Och precis som i kalendrarna blir man irriterad över när det blir fel. Gissningar i stället för möda lagd på faktakoll. Bilder är alltid roligt, men bristfälliga texter tar faktiskt ned bildvärdet! Hoppas förstås på det bästa med boken!

  SvaraRadera
 3. Jag håller givetvis med om att bilder bör vara daterade. Att jag inte nämnde det i min text beror väl antagligen på att min erfarenhet är att bilder nästan aldrig är daterade. Man kan tjata sig blå på folk att de skall datera sina bilder, men inte blir det bättre för det. Det är ju bara att gå till sig själv. Har jag bra ordning på mina fotoalbum i analog eller digital form? Svaret är för det mesta nej.
  Och detta avspeglar sig i våra bildarkiv. Jag kan slå vad om att det är mindre än 5 % som saknar datering.

  SvaraRadera
 4. Bilden på Kungsgatan är inte äldre
  än 1953,då WW på bilden inte kan vara äldre,det är inte så lätt att
  datera en gammal bild men kan vara
  intressant ändå.

  SvaraRadera
 5. Hel bakruta på Wolkswagen kom 1953. Om man tittar på bilden på skylten om Radio Trim så står det TV. När började man sälja TV i Uddevalla? 1957? 1958?

  SvaraRadera
 6. Jag jobbade på Radio Trim som lärling 1961 och det låg då i ett modernare hus.
  KÅ Henricson
  Halmstad

  SvaraRadera