2009-11-04

Snustorrt på Gustafsberg


För en vecka sedan tömde vi vattenreservoaren på Gustafsberg och gjorde ren den. Det var ett helt företag att tappa ur drygt 200 kubikmeter vatten. På tisdagskvällen öppnades kranarna och på onsdag morgon rann de sista dropparna ut.
Reservoaren på Gustafsberg är från 1913 och försörjer flertalet hus på området med dricksvatten och måste alltså fungera hela tiden.
Efter rengöringen startades pumparna igen och efter ett par timmar fanns det åter vatten i ledningarna. Allt var frid och fröjd och vi var nöjda med resultatet.
I morse skulle så den nya luckan till reservoaren skruvas på plats och då upptäcktes att det var väldigt lite vatten där nere. Nästan tomt.
Janne Grävare tillkallades och han kom mycket snabbt och började gräva i marken runt pumphuset. I underjorden låg ett virrvarr av vattenledningar och dessutom i olika dimensioner. Efter flera timmars letande återstod bara att undersöka reservoarens botten för under tiden hade allt vatten runnit ut. Och si! Där hittade man felet (hoppas jag). En plugg i ett utgående rör hade gått sönder, förmodligen då reservoaren gjordes ren, och hade orsakat att vattnet läckte ut.
Jag var i kontakt med Räddningstjänsten under eftermiddagen och har fått löfte om vattenleveranser från deras stora tankbil i morgon bitti. Det var innan vi hittade felet, så nu verkar det som att vi inte behöver deras hjälp, då vi själva skall gjuta igen hålet tidigt i morgon bitti. Men först måste material för detta införskaffas.
Så fort betongen har härdat sätter vi igång och pumpar upp vatten igen. Klart kanske till lunch?Som tur är så är vandrarhemmet anslutet till kommunalt vatten så det får bli räddningen ikväll och i morgon bitti för de boende som behöver duscha, hämta vatten eller koka kaffe.
Tänk att det är först då man blir utan som man förstår hur livsnödvändigt friskt vatten är. //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar