2009-11-10

Paul Msemwa först att få Mannebys pris


(Foto Luitgard Löw)
Idag skulle Hans Manneby ha fyllt 64 år. Efter hans död på våren 2008 instiftades "Hans Manneby’s Memorial Fund for Museum Development" (ungefär Hans Mannebys minnesfond för museiutveckling).
Fonden har inrättats för att främja museernas utveckling och för att hylla Hans Manneby (1946-2008) fd ordförande i Svenska ICOM, International Council of Museums.
Idag var det så dags att för första gången dela ut priset. Det blev Paul Msemwa från Dar es Salaam i Tanzania, som blev mottagare av diplomet och 25 000 SEK. Paul Msemva och Hans Manneby var goda vänner och har arbetat tillsammans i flera projekt.
Det var stiftelsens ordförande Anita Theorell, som delade ut priset i Konsthallen i eftermiddags.
Msemwa får priset för "hans nydanande museiarbete i Tanzania, hans envisa förändringsarbete genom lokalt och internationellt engagemang och hans generösa bidrag till internationellt museiarbete."
Läs mer om minnesfonden här. //

1 kommentar:

  1. Vad glad jag blir att det finns en minnesfond för att hylla Hans Manneby och hans engagement i museivärlden! Att dela ut priset just på hans födelsedag är jättefint. Tack!
    Jag minns väligt väl några kvällar vid köksbordet hemma hos Hans kära Luitgard då han berättade just om arbetet i Tanzania och Kenya. Fotot är typiskt, Hans var på semester i Tjeckien och sitter.....framför ett museum såklart.
    / Rafaela

    SvaraRadera