2009-11-01

Debatt - "Blodiga älgar ett minne blott"

Insänt av Gunnar:

"Jag och många jägare med mig delar Ingalill Sundhages (Bohusläningens chefredaktör, red. anm.) uppfattning och avståndstagande till bilder med flinande jägare med foten på det fällda bytet.

Till den kategorin hör även fotot på tidningens nätupplaga med en flinande kvinnlig jägare som grenslar en fälld älgtjur. Men I S har inte lust att spä på bilden av tuffa, hårda män med rätt att dominera, som hon skriver. Därför går hon in med knuten näve och slår den i redaktionsborden på tidningen.

Först går tidningen ut och faktiskt bönar och ber om uppgifter från jaktlagen och vid upprepade tillfällen ropar man efter bilder, därefter halshugger man jägarna och klistar på dem epitetet " Tuffa hårda män med rätt att dominera"

Visst skall en tidning ha rätt att kritisera jaktuövning och ha rätt att välja sitt bildmateriel men därifrån till att skjuta jägarna i foten är det lite långt. Jaktlag runt Uddevalla har bjudit in I S till älgjakt nästa år och det skall bli intressant att se om hon vill bege sig ut i skogen och möta sanningen för älgarna blöder faktiskt när de blir skjutna.

Mvh Gunnar //

2 kommentarer:

 1. Jakt är OK. Men jag har också svårt för de här "posera vid liket-bilderna". Allt levande förtjänar respekt.

  SvaraRadera
 2. Jag har ju inte följt debatten och förstår inte riktigt vad det är frågan om, har bara läst Sundhages kommentar där hon förklarar varför hon inte vill ha triumferande jägare poserande vid eller t o m på (!) döda älgar i papperstidningen. Tydligen har hon fått stöd för det beslutet. Som inte på något sätt är kontroversiellt, djuretik ingår så vitt jag vet i den för utövande jägre obligatoriska utbildningen som sker inom folkbildningens ram. Till modern jaktetik hör definitivt att inte posera utmanande vid det döda djuret.

  Så jag måste säga att jag tycker Bohusläningens dubbelmoral är knepig. Genom att publicera bilder av den typen som nu görs i nättidningen uppmuntrar man till fortsatt makabert och smaklöst poserande.

  Män, makt och jakt, nja, man behöver inte vara ultrafeminist för att koppla ihop just de orden. Jag har intervjuat åtskilliga jägare inom folkbildningsvärlden som har vittnat om hur umgängestonen ändras när det blir fler kvinnor bland jägarna. Och hur t ex etikfrågorna får en mer framträdande roll i cirkeldiskussionerna.

  Blodlös jakt jag aldrig hört någon tro på. Det gör nog inte Sundhage heller. Däremot har jag definitivt stött på mer och mindre blodtörstiga jägare, det är en helt annan sak.

  SvaraRadera