2009-11-02

I 17-knappar


(Klicka på bilderna)

Insänt av Magnus Linsten:

"Hej!
När jag sökte på Bohusläns regemente häromdagen hittade jag din hemsida om Uddevalla och tänkte att jag både skulle kunna bidra med lite material samt förhoppningsvis få något tips.

Jag samlar militära uniformsknappar alltsedan min värnpliktstid för snart 30 år. Knappar från Bohusläns regemente står högst upp på önskelistan eftersom jag är bohusläning och också har tjänstgjort vid I 17. Under åren har jag fått ihop en hel del från regementet men det finns fortfarande några luckor, framförallt på manskapssidan. Under 1800-talets första hälft användes så kallade nummerknappar av manskapet. Det finns fyra varianter, m/1816, m/1829 samt m/1938 stor och liten. Dessutom skall det finnas en sergeantknapp. Samtliga knappar var märkta med siffran 17.

Nu över till min fråga: Känner du till någon som har manskapsknappar från 1 17 av den typ jag beskriver ovan och som skulle vara intresserad av att sälja eller byta?. Jag är även intresserad av officersknappar som kan fylla luckor i samlingen. Jag skrev en artikel om uniforsmknappar i "Bohusläningarna" 2005 och passade på att efterlysa knappar men det gav inget napp.

Vänliga hälsningar
Magnus Linsten/Kungälv"

Frågan går vidare till Uddevallabloggens läsare. //

3 kommentarer:

 1. Konstigt, mina knappar är utan tvivel m/1893 Sporrong men jag hittar inget årtal som stämmer med utseendet i övrigt med dem på kartan. För blanka för tidigt årtal men 1960 är för sent eftersom men de satt på ropades in på auktion tidigare än så. Å andra sidan tror jag inte det är så viktigt när de säkert till slut hamnar på något plagg som dotter syr.

  Elva knappar har jag i samma storlek, sex utan baksida, fem med och med prägel Sporrongs Stockholm.

  Uniformen användes i början av 60-talet som alternativ tomtedräkt av min far när småbarn i släkten var rädda för vanliga tomten.

  Senare bar jag den som ytterplagg under några alternativa tonårsår. Nu är det bara knapparna kvar.

  SvaraRadera
 2. Skicka en lista på vad ni söker så ska vi se vad vi kan hitta på!!

  SvaraRadera
 3. Jag söker i första hand knappar med siffran 17 samt de officersknappar som saknas på bilden.

  SvaraRadera