2009-11-05

Jag har Sveriges vackraste väg till jobbet


Nu är det bevisat. Min väg till jobbet - Strandpromenaden - har fått pris som Sveriges vackraste väg.
Det var Vägverket som idag tilldelade Strandpromenaden Vackra vägars pris.
Strandpromenaden fick priset i konkurrens med 12 andra tävlingsbidrag.
Så här skiver Vägverket i sitt pressmeddelande:
"2009-11-05
Vackra vägars pris 2009 tilldelas Uddevalla kommun för Strandpromenaden.
Vägverkets Vackra vägars pris 2009 gick till Strandpromenaden i Uddevalla kommun. Nackanäsvägen och Kulturvägar på Gotland fick hedersomnämnanden.
– Det är med stor glädje vi delar ut årets pris till Uddevalla kommun för deras ihärdighet och uppfinningsrikedom. I stark konkurrens med övriga kandidater framträder Strandpromenaden som ett projekt som fått stor betydelse och nytta.
Strandpromenaden, som har utvecklat strandlivet under såväl sommar som vinter och öppnat upp mot havet, är också resultatet av en lyckad samverkan mellan allmänhet, lokalt näringsliv och Uddevalla kommun. Strandpromenaden är en värdig vinnare bland årets tävlingskandidater, som alla visar på den intressanta spännvidd av olika typer av projekt och utmaningar som vi ställs inför, säger Vägverkets generaldirektör Lena Erixon.
Det är Vägverkets Nationella råd för miljö och skönhet, jury för tävlingen Vackra vägars pris, som beslutat utse Strandpromenaden till vinnare av Vackra vägars pris 2009. Priset tilldelas Uddevalla kommun.
Juryns motivering lyder:
Uddevalla kommun och dess projektledare har skapat en länge saknad förbindelse mellan staden och dess fritidsområden och oväntat kommit på att göra det längs stadens otillgängliga bergssidor. Det till synes omöjliga har man gjort möjligt genom gångförbindelsen i form av en träbro som organiskt följer bergets form och länkar samman staden med attraktiva badplatser och kusten i söder.
Konstruktionen, ett samspel mellan trä och stål, ger med sin spektakulära upphängning en dramatik, som uppskattas av Uddevallaborna. De kan nu tryggt och utan strapatser njuta av ett mycket frekventerat promenadstråk med sköna vyer mot Byfjorden och med Uddevallabron i horisonten.
Genom denna gånglänk minskar behovet att använda bil för att ta sig från staden till fritidsområdena. Strandpromenaden är ett sådant projekt, som när det är genomfört framstår som självklart, men som krävt ett kreativt tänkande för att aktualiseras". //

7 kommentarer:

 1. Juryn har gjort ett utmärkt val och Gunnar får rätt i sitt påstående om sin arbetsväg.

  SvaraRadera
 2. Kul! Då blir det fest det har Claes lovat:-)

  SvaraRadera
 3. Äntligen en jury som fattar ett riktigt beslut! Uddevalla är att gratulera.

  SvaraRadera
 4. Men Gunnar, din väg har ju tolv andra vägar att konkurrera med som fått priset tidigare. Det kan ju vara nån av dem som är vackrast för det går ju bara att få priset en gång. Nej förlåt, glöm det, jag ska inte vara nån sån glädjedödare. Grattis!

  Martin H

  SvaraRadera
 5. Vägverket får väl utse ett all time high.

  SvaraRadera
 6. B Lennernäs2009-11-06 17:07

  Det finns VÄLDIGT många vägar i Sverige och bara 12 har tidigare fått priset. Alla andra kan vara avundsjuka!

  Men, varför skall Gunnar få Sveriges snyggaste väg till jobbet? Han måste få "betala" något för det!

  Därför utlyser jag en tävling på Uddevallabloggen.
  Vad skall Gunnar göra varje dag detta år?

  Jag tycker han skall ta en bild på en plats (samma VY) med utsikt över fjorden och dokumentera detta som "Ett år med Strandpromenaden - Sveriges vackraste infart till en stad". Helst varje dag, men åtminstone 1 dag vecka. Pengarna från försäljningen skall gå till en fond för utveckling av naturvetenskap i Uddevalla.

  Sedan tycker jag Gustavsbergsstiftelsen skall göra ett pris som består av 2 delar. Ett till någon som årligen kommer med det bästa förslaget på förbättring av SP och del 2 - bidrag till denna. Här handlar det inte om extrema projekt som att bygga ett cafe i berget, utan mer vackra detaljer ... (en byst av Gunnar kanske :-)

  Antar du/ ni utmaningen. På detta sätt har d

  SvaraRadera
 7. Ett fullständig utmärkt förslag !!!

  Att satsa p naturvetenskapen i UDDEVALLA SOM LÄRDOMSCENTRUM ÄR GENIALT !!!

  SvaraRadera