2009-09-15

Hembygdsföreningar möttes


(Kulturarvskonsulent Marika Russberg, Yvonne Larsson och Ingemar Jakobsson, Dragsmarks Hembygdsförening samt Lars-Olof Hansson, Bohusläns Hembygdsförbund)
Igår kväll träffades hembygdsföreningarna i Uddevalla kommun för gemensamma överläggningar. Den här gången var det Dragsmarks Hembygdsförening som var värd för mötet.
Lars-Olof Hansson, som är hembygdsförbundets kretsombud för Uddevalla kommun, höll i mötet. Närvarande var även kulturarvskonsulent Marika Russberg samt kommunantikvarien Carl Casimir och kultursekreterare Stellan Hedendahl, de båda sistnämnda representerande Uddevalla kommun.
Deltagande föreningar var Dragsmarks Hembygdsförening, Bokenäs Hembygdsförening, Ljungskileortens Hembygdsförening, Backamo Lägerplats och Backamo Vänner, Föreningen Allmogebåtar, Skredsviks, Herrestads och Högås Hembygdsförening samt Uddevalla Hembygdsförening.
Två gånger om året träffas man på det här viset och informerar varanda och tar upp aktuella frågor. Och med kommunens representanter på plats handlade givetvis en hel del om samverkan med Uddevalla kommun i olika former.
Här fick vi nu för första gången höra att det finns en avdelning för föreningsutveckling inom Kultur och Fritid. Det var inte bara jag som höjde på ögonbrynen inför denna nya kunskap. Om avdelningen är lika okänd inom övriga föreningslivet undrar jag om inte de pengarna som denna verksamhet kostar kunde användas på ett bättre sätt för föreningslivet?
Frågan om krympande anslag står förstås ständigt på dagordningen vid dessa träffar. För Uddevallas och Bokenäs hembygdsföreningar är situationen likartad. Föreningarna hyr byggnader av Uddevalla kommun men är ansvariga för underhållet av dessa. Och det kostar skjortan vill jag lova. Och hyran höjs hela tiden samtidigt som bidragen sänks.
Föreningarna har genom sin verksamhet räddat gamla byggnader som kanske inte hade funnits idag och det helt utan kostnad för kommunen! Kan detta vara riktigt?
Det som kanske retar mig allra mest är att Tekniska kontoret varje år gör en besiktning (i smyg) av byggnaderna och sedan kommer det ett protokoll med posten där man påpekar vissa brister i underhållet. Oftast handlar det om småsaker (det går alltid att hitta).
Föreningarna har länge velat köpa byggnaderna för 1 krona. Så har man gjort på Orust och i andra kommuner. Givetvis skulle det i ett sådant köpeavtal då vara inskrivet att kommunen äger rätt att köpa tillbaka byggnaden för samma belopp om föreningen skulle upphöra. Men i Uddevalla tycks detta vara en utopi. Här vill man ha ut marknadsmässiga priser.
Svårigheten med att föreningen inte själv äger sina lokaler blir särskilt tydlig då vi söker pengar för restaurering av exempelvis Thordénstiftelsen. Av förståeliga skäl tvekar man att lämna bidrag som skall gå till en kommunägd byggnad.
Hur som helst, det var ett trevligt och nyttigt möte och särskilt roligt var det att kommunen var representerad av herrar Casimir och Hedendahl. Och tack Dragsmarks Hembygdsförening för trevligt värdskap och goda mackor!
Och till våren fortsätter vi med mötena och då ses vi hos Forshälla hembygdsförening. //

2 kommentarer:

  1. ...är det inte dags att hembygdsföreningen säger sitt hjärtas mening om rivningen av Folkets Park!

    SvaraRadera
  2. Nej, det gäller att välja sina fajter. Folkets Park lades ned för många år sedan.

    SvaraRadera