2009-09-24

Jag visste det......!

I dagens Bohusläningen rapporteras det att Exxon Mobil vill öka sin produktion vid smörjoljefabriken vid Lövåsberget.

Då säger Miljö- och Stadsbyggnadsnämndens ordförande Gunilla Jivén (M) till tidningen att det känns tveksamt med hänsyn till "de värden vi fått av Strandpromenaden". Och planarkitekten Hans JohanssonMiljö och Stadsbyggnad säger att man sagt nej vid diskussioner med företaget "i så kallade samråd, av hänsyn till redan boende i området och till planerade nya bostäder i Skeppsviken".

Detta var väntat. Både Uddevalla Hamnterminal och Exxon Mobil har haft synpunkter på bostadsbyggandet på Skeppsviken. Man har velat varna för att bostadsbyggandet skall begränsa eller hindra deras redan etablerade verksamheter.

Detta har viftats bort av såväl politker och tjänstemän på Uddevalla kommun. Bostäderna i Skeppsviken skall till varje pris byggas. Priset kan bli att såväl Uddevalla Hamnterminal som Exxon Mobil inte kan bedriva sin verksamhet optimalt.

Eller som ett av stadens kommunalråd uttryckte det vid en öppen hearing för något år sedan: "Måste Uddevalla bedriva hamnverksamhet? Vi kanske skall överlåta det till Lysekil!" //

10 kommentarer:

 1. mutter mutter... *nåt om smarta idéer från folk i kommunen som hellre har bostäder än arbeten åt folk. SUCK

  SvaraRadera
 2. För Guds skull, lämna inte över hamnverksamheten till Lysekil. Då blir det snart nedlagt!

  SvaraRadera
 3. Exxon och Hamnen är ju inte verksamheter man flyttar hur som helst. Det är viktigt att försöka hitta konstruktiva lösningar för att inte förlora viktiga arbetsplatser.
  Vi vill väl inte att Uddevalla skall bli en sovstad till Göteborg?

  SvaraRadera
 4. Frågan är vad som är lättast att hitta - attraktiva bostadsplatser centralt belägna eller industriplatser där ett centralt läge inte spelar roll? Om verksamheter förändras behöver man väl inte prata om ytterligheter som att flytta allt långt därifrån den nu finns.

  Det diskuteras ju ofta hur "gamla" stan skall må bra vid sidan av Torp. En självklar del i detta är fler som bor centralt och då också gör slut på pengar där man bor.

  Sovstad till Göteborg kanske vi redan är till viss del. Men tids nog brukar människor vilja jobba närmare där man bor. Är man då kreativ kanske man löser det genom uppstart av ny näringsverksamhet.

  SvaraRadera
 5. Det är inte så lätt att flytta på Exxon. För var hittar man en annan plats där man kan komma till med ett fartyg, och där man får lov att bygga upp en oljeindustri? Hade jag haft stuga vid havet skulle jag i alla fall ha överklagat mig till döds om en sådan granne hotade att flytta in

  SvaraRadera
 6. Man häpnar! Kommunalråd som vill flytta arbetsplatser till andra kommuner. Politiker och tjänstemän som prioriterar gräddhyllor framför expanderande företag. Jag instämmer med Anna-Lena Heydar, här måste tänkas till.

  SvaraRadera
 7. ...en grundläggande förutsättning för all planering måste rimligtvis vara att anpassa sig efter de förutsättningar som råder. Som man bäddar får man ligga brukar det heta. Gamla varvsområdet är sålt, en dyr affär för kommunen, Fröland är tydligen inte längre aktuell som ny hamn. Alltså återstår nuvarande hamn med begränsade ytor för nyetableringar. Så Exxon bör nog få utveckla sin produktion på nuvarade plats. Inte stör det Strandpromenadens flanörer. Däremot bör nybygget i Skeppsviken läggas i malpåse, i vart fall i sin nuvarande form. Att komma körande söderifrån, svänga om hörnet från Hästepallarna och mötas av en utsikt i form av en hög vägg på ett hyreshus är inte roligt, eller vackert.
  Ulf G.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker för en gång skull du har fel Gunnar. De statsplaner vi gör nu gäller många år framåt och de inre delarna av hamnen kan användas bättre än till oljeproduktion.

  Jag tror nästa generation delar det med mig om jag någonsin fick höra deras åsikt - men det kan man bara sia om. Personligen tycker jag det är synd att Exxon ligger där det ligger. Det är OK, men jag tycker inte det skall bli mer/ fler tunnor.

  NU kan man faktiskt göra en utbyggnad snyggt och utnyttja byggnationen till att göra ngt snyggt. Man kan tänka sig tennisplank, skateboardramper, ute-utställning (ngn har gav förslag om Bohuslän i miniatyr - det kan starta här !). etc etc Det ena utesluter EJ det andra !!!

  Det är så lätt att falla in i en fabrik ser ut så här och behöver det här, ett lager kan bara se ut så här och man kan bara använda en sak till en sak !!!

  Ibland kan det ju bli bättre. Kan ex de anskrämliga båtplats ytorna inte användas bättre? Kan Exxon vara med att bygga anslutande starndpromenad mot yta annorstädes? Kan de bygga en strandpromenad utanför berget och själva få "insidan"...

  Med kreativt tänkande kan faktiskt Exxon, bostäder och aktiviteter verka sida vid sida. OCH jag tror att exxon skulle vara mkt intresserade av en diskussion i dessa banor.

  SvaraRadera
 9. Instämmer helt med kommentaren att du för en gångs skull har totalt fel Gunnar. Vilka industrier kan idag ställa krav på etablering eller expansion nära en stadskärna ?

  SvaraRadera
 10. Hör inte riktigt hit men kommentaren från UlfG som säger att gamla varvområdet (gissar att man här syftar på Kasen)var en dålig affär för kommunen. Detta har Bohusläningen med flera fått om bakfoten. Det är en vinst att bli av med en kostnad. Att kommunen blev ålaggda att skredsäkra för ca32miljoner har inte med försäljningssumman på 12miljoner. Så vinsten var ju 12milj. plus otroligt stora renoveringskostnader pga eftersatt underhåll. Men självklart kunde man välja att behålla det skredsäkra för 35milj och dessutom renovera byggnader för att få in hyresgäster som inte skulle täcka kostnaderna för renoveringar. Det som var en dålig affär var när man köpte området.

  SvaraRadera