2008-08-04

Skolgatan avstängd igen


Så var det dags igen! Exakt kl 0600 rullade den här grävskopan med ett oerhört gnisslande ljud nedför Skolgatebacken och därmed var fyra veckors frist från störande ljud över.
Fast det har ju inte varit direkt tyst på nätterna under anläggningsarbetarnas semester. De åtta-nio godstågen har fortsatt att rulla under nätterna och särskilt under efternatten. Hade jag orkat skulle jag ta mig till järnvägsstationen mellan kl 05-07 bara för att se hur det ser ut med alla tågen som kommer in och som växlas om för fortsatt färd längs Herrljungabanan (jag vägrar att kalla den Älvsborgsbanan) mot Öxnered. Det måste vara något av ett skådespel.
Flera av tågen bromsar in och står flera minuter mitt över Skolgatan. Jag antar att de står och köar för att komma in till rangerbangården. Några av dem kommer med endast en kvarts mellanrum. Så helt lugnt har det alltså inte varit och nu väntar antagligen några oljudintensiva veckor där man gör bäst i att syssla med något annan än att sova på morgonen.//

8 kommentarer:

 1. Fy då..helt sjukt att de måste börja arbeta så tidigt på morgonen. Jag som trodde att jag hade det värst. Bor med lägenhet mot Kungsgatan och varje morgon 07.45 nu under semestern kommer gatusopningsmaskinen och sopar gatorna. Med öppna fönster låter det som de sopar inne i mitt sovrum och väggarna skakar nästan. Förstår inte varför det ska sopas så tidigt!
  Rekordet var en morgon under Fjordfestivalen då de säkert hade större områden att städa. Då kom maskinen 05.45!
  Men kan ju vara skönt att inte bo så nära järnvägen också.
  Hur var det nu, går det extra mkt godståg nu för att någon sträcka var avstängd? Och hur länge kommer det vara så?

  SvaraRadera
 2. Järnvägen mellan Göteborg och Trollhättan är avstängd pga banarbeten så all nordgående godstrafik och en del sydgående också går Bohusbanan under tiden. Hade för mig att detta skulle pågå under åtta veckor och det har det väl snart gjort, får man hoppas.

  SvaraRadera
 3. Järnvägslinjen Uddevalla - Herrljunga hette som enskild Järnväg (1878-1940?) UWHJ som betyder Uddevalla-Wänersborg-Herrljunga Järnväg och kallades i dagligt tal för Herrljungabanan - var man har fått namnet "Älvsborgsbanan" ifrån är obegripligt

  SvaraRadera
 4. Rättelse till mitt inlägg om UVHJ.
  Jänvägen blev klar för trafik
  1867.

  SvaraRadera
 5. Jvg-omläggningen pågår tom 17/8. Däremot var det extra mycket trafik sön-fre förra veckan pga urspårning hitom Håkantorp. Nu skall det bara vara norrgående godstrafik + sovvagnståget från Mö/Sth(ankommer strax innan 04:00)

  MVH Per N

  SvaraRadera
 6. Jag bodde ett tag också på Skolgatan, i huset "Tårtbiten" som ligger alldeles intill järnvägen. De första nätterna vaknade man och undrade vad det var som hände när hela huset stod och skakade, men väldigt snabbt vande jag mig. Inom en vecka sov jag som en stock trots godståg i stort sett varje natt. Märkligt vad man kan vänja sig vid, om det bara låter ungefär likadant och kommer med regelbundna mellanrum!

  SvaraRadera
 7. Flytta till Herrestadsfjället så ska du se att du får det tyst!

  SvaraRadera
 8. Inte så bra det med med en lossnad skopa. De måste se till att ha bättre fastsättningsanordningar så att den inte lossnar från grävmaskinen.

  SvaraRadera