2008-08-20

Finlands Svenska Hembygdsförbund besöker Uddevalla


Sedan i måndags har Uddevalla haft besök av en grupp från Finlands Svenska Hembygdsförbund. Efter incheckning på Hotell Carlia anlände gruppen till Bohusläns museum där jag och kollegerna Rune Hixén och Gunnar Malm hade nöjet att hälsa dem välkomna och få berätta om museets och hembygdsrörelsens verksamhet.

Det var en mycket trevlig bekantskap vi fick göra med dessa svensktalande finnar. Givetvis berättade jag om alla de finländare som flyttade till Uddevalla tack vare Gustaf Thordén och den våldsamma expansionen av Uddevallavarvet. Än i dagåterfinner man många finska namn i telefonkatalogen. Sedan fick de möjlighet att närmare studera utställningarna och inte minst delen som visar varvets verksamhet.

Måndagskvällen avslutades med räkfrossa på Restaurang Kajkanten och vi tre Uddevallabor var inbjudna. Rune Hixén och Gunnar Malms närvaro var särskilt uppskattade. Rune härstammar från Finlands svenskbygder och det gör förstås också hans syster (gift med Gunnar Malm).

Vid våra diskussioner runt räktallrikarna fick jag klart för mig att våra verksamheter i hembygdsrörelserna i våra länder var väldigt likartade. Precis som hos oss handlar det i Finland mycket om digitalisering av samlingar.

Finlands svenska hembygdsförbund (FSH) är en central- och intresseorganisation för den finlandssvenska hembygdsrörelsen. Genom de regionala hembygds- och museiförbunden är ca 100 föreningar anslutna till förbundet.

I huvudstadsregionens lågstadieskolor bedriver FSH ett projekt som går under namnet Spana in staden! Med projektet vill FSH väcka barnens intresse för att ge kunskap om deras urbana miljö.
I går var våra finska gäster i Marstrand, Tjörn och på Orust. På kvällen hade jag nöjet att återse dem, denna gången på Gustafsberg. Innan middagen serverades berättade jag förstås om Gustafsbergs historia.

Förbundet ger ut tidningen Hembygden fem gånger per år. FSH har även en stödorganisation som heter Garantiföreningen för Finlands svenska hembygdsförbund. Den bildades 1999 med uppgift att stöda verksamheten.
I dag har det varit fortsatta studiebesök i våra trakter och i morgon bitti bär det av hem till Finland igen.
Den som vill veta mer om FSH kan gå in på http://www.hembygd.fi/ //

3 kommentarer:

 1. Hej Gunnar! Rättelse - svensktalande finnar, finns ju men det är finnar som har finska som modersmål men lärt sig svenska. Finlandssvenskar däremot talar svenska som modersmål. Och samlingsnamnet är alltså finländare. Sedan finns det ju finlandssvenskar (alltså finländare som bor i Sverige).
  Stig M (som är gift med en finska)

  SvaraRadera
 2. självrättelse - "sverigefinländare" = finländare som bor i Sverige, snubblade alltså själv på begreppen!
  Stig M

  SvaraRadera
 3. Ja, där ser du, det är inte lätt!

  SvaraRadera