2008-08-13

Slaget vid Kvistrum återskapas


Tyttebärkriget (lingonkriget på svenska) ägde rum för 220 år sedan, i september 1788. Det korta kriget kallas så därför att de dansk-norska trupperna var dåligt förberedda för krig, inte minst då det gällde proviant till soldaterna. Det hette att de fick leva på det som naturen erbjöd och det var således tyttebär.

Det lyckades de dock ganska bra med för vid slaget vid Kvistrum vann de över en svensk styrka, som hade "rafsats" ihop av den bohuslänske regementschefen överste Tranefelt. Om fienden var dåligt förberedd så var de svenska trupperna ännu sämre förberedda. Tranefelt avsattes senare för sitt misslyckande att försvara bron vid Kvistrum av Gustaf III. Förlusten vid Kvistrum ledde till att Uddevalla återigen blev norskt (danskt) under flera månader innan den fientliga armén drog sig tillbaka.

Nu skall det hela återskapas. Föreningen Westgiöta Gustavianer kommer att tillsammans med Munkedals kommun att arrangera slaget vid Kvistrum. Till platsen kommer då ett flertal föreningar från Norge, Sverige, Tjeckien och Tyskland. Man kommer skjuta med svartkrut med kanoner och musköter. Runt slaget finns det olika arrangemang som ett autentiskt fältläger med tält och tross. Gudstjänst, musik, mat och minnesskyltinvigning. Man kommer att marschera i de historiska kläderna från Uddevalla och norr ut för att väcka uppmärksamhet kring arrangemanget.


Det hela drar igång imorgon, den 14 augusti kl 1100-1300 på Kungstorget i Uddevalla. Det blir exercis och salut (håll för öronen). På plats kommer det att finnas en grupp gustavianska soldater och medföljande tross. Det kokas även lite mat i en trefotsgryta.
Under eftermiddagen kommer gruppen att börja marschera längs Bohusleden och beräknas vara framme i Munkedal under fredagen cirka 15.00.
I Munkedal har man återskapat det historiska slaget vid Kvistrum 1788 som visas på lördag-söndag.

Mer om evenemanget på www.gustavianer.com , www.uddevalla.se eller www.munkedal.se //

2 kommentarer:

  1. Hej Gunnar!
    Finns det inte tillräckligt med krig i världen. Varför ska man dra upp Gustav III idotiska fälttåg det räcker väl med dagens idiotier.
    Jüri

    SvaraRadera
  2. Och varför ska man förneka sin historia?

    SvaraRadera