2008-08-02

Bilskolornas favoritbackeHur ofta ser jag inte den här synen från mitt fönster på Skolgatan.

Skolgatebacken måste i alla tider ha varit bilskolornas favoritbacke för att lära ut stopp och start i backe. Nordströms bilskola låg ju för övrigt mitt i backen och jag började där 1963.

Och nog hamnade jag ganska snart i situationen som den på bilden. Finns det någon Uddevallabo med körkort som inte har övat i backen?//

3 kommentarer:

 1. Aldrig Skolgatan! Stig körde med mig i Kappelebacken och i backen till Sommarhemmet, Bohusgården. Backa runt hörn gjorde jag på Helgonagatan (heter den väl vid Tureborg) Mina svärföräldrar hade hus på Rimnersgatan där var också stopp och start i backe, fast de gjorde dem irriterade, 15 bilar på en dag i den lilla backen.

  SvaraRadera
 2. Jojomen, Gunnar, här har jag övat start i backe och fickparkering i backe och de färdigheterna fick jag testa första gången jag körde upp. Slirade på kopplingen en aning vid start i backe och det gav inspektör Wannerek anledning att kugga mig.
  Andra uppkörningen gick mycket bra, då med en inspektör ända från Göteborg. Året var 1960...

  SvaraRadera
 3. Då jag hade förmånen att öva privat en hel del blev det endast några få "kontrollektioner" i bilskolan. Minns inget särskilt från dessa, men uppkörningen (1956) var fruktansvärt enkel, tyckte jag. Körde från Brattgatan till "Sagaplan" och parkerade samt sedan närmsta väg åter till Brattgatan(Opel Record m. rattväxel, en s.k Svajmaster som man sade då för tiden).
  Under ett relativt brokigt yrkesliv var jag bl.a. förarprövare vi dåvarande Statens Bilinspektion en tid. Då fick jag nog se det mesta i "uppkörningsväg" anser jag.

  SvaraRadera