2008-08-27

Minnen från Reparegatan


(Bilder ur Tage Berglunds och Lennart Odingers böcker om Uddevalla. Fotomontage av Jan Aronsson)

Insänt av Jan Gustafsson:
"Hej Gunnar!

Jag skulle vilja att du eller andra med kunskaper i ämnet skriver på Uddevallabloggen om Reparegatan med närmaste omnejd. Den finns sedan lång tid inte längre. Försvann någon gång i början av1970-talet tror jag, då stadsmotorvägen byggdes genom Uddevalla och järnvägsspåren strax söder om och parallellt med Edingsvägen flyttades (Herrljungabanan).
Reparegatan var en liten återvändsgata, grusväg med bara cirka ett parhundra meters längd in nästan vinkelrätt från Fjällvägen och österutfrån den. Reparegatan gick omedelbart norr om Norra kyrkogården och liksom strök mot kyrkogårdsmuren/staketet. Kom man i nordlig riktning från centrum i stan var Reparegatan vägen till höger omedelbart efter dåvarande Sannes minne. Längs norra sidan av Reparegatan låg några få villaträdgårdar, vars baksida vette direkt mot den dåvarande järnvägen.

I hörnet mot Fjällvägen låg först Dr Wallströms stora, imposanta trevåningsvilla i ljus puts med flera takkupoler i plåt, som jagminns det. (Vem var Dr Wallström? Var det en släkting till en kvinnlig tandläkareWallström, som nu finns i stan?)
Själv bodde jag fyra år på 40-talet som liten pojke ett par villorlängre in på Reparegaten 6. I ett tvåvånings trähus med separat uthuslänga till höger om boningshuset. Vi hade en stor trädgård med en bergknalle längst till vänster på tomten. Det var en lummig trädgård medflera gråpäronträd.


(Utsnitt ur Ekonomiska kartan 1937)


En gång blev min mammas kusin, pojken Rolf, som bodde i samma hus, sjuki scharlakansfeber. Jag har synminnen av hur den särskilda, gråmålade epidemiambulansen med stora röda kors på sidorna kom och hämtade Rolf hemma på Reparegatan. Då stod vi ännu mindre barn allvarliga vid dehöga, fyrkantiga grindstolparna av granit när ambulansmännen bar utRolf. Det kan inte ha blivit någon lång ambulansresa. Lasarettet låg ju bara några hundra meter högre upp längs Fjällvägen.

Det gick bra för Rolf (Andersson) och han levde till för tre, fyra år sedan, då han dog hemma i Mölndal. Han var enda barn till Edit Andersson, som var ensamstående mamma (moster till min mor Gullli Gustafsson) och i många år arbetadesom sömmerska på Schwartzman & Nordström. Hon bodde åtskilliga år på 50-och 60-talet i höghuset med adress Edingsvägen 12. Alldeles norr omdåvarande Reparegatan, där hon bodde som ung kvinna.

Rolf Andersson var på 50-talet framstående amatörfotograf i Uddevalla, som tog många fina, stämningsfulla, svartvita naturbilder i t exHasselbacken. Yrkesmässigt kom han senare att under många år arbeta inom bildäcksbranschen i Göteborg på norska Viking. Och blev far till tre barn.

På andra sidan Fjällvägen, inte långt från korsningen med Reparegatan, låg en butik där man kunde köpa godis. Det gjorde jag en gång och blev när jag sprang över gatan påkörd av en manlig cyklist. Jag fick brutet nyckelben, men minns inte om det krävdes ambulanstransport också för mig. Jag var då högst 4 år gammal.
1947 flyttade familjen till Stockholm, men bodde under 1950-talet om somrarna i Lanesund. På Carlssons f d pensionat.

Tyvärr missade jag VM-matchen i fotboll på Rimnersvallen i juni 1958 mellan Österrike och Brasilien!

1984 återvände jag till Uddevalla. Det skulle vara mycket trevligt att få läsa andras berättelser från dåvarande Reparegatan, som tyvärr inte finns längre. Och få ta del avfakta kring gatan, när den försvann, dess historia o s v.

Jan Gustafsson
Herrestad, Uddevalla"
Jag hittar inget om Reparegatan i det annars så pålitliga Tidningsarkivet. Om det är någon av Uddevallabloggens läsare som har bilder av Reparegatan eller något att berätta så hör av till mig.//

15 kommentarer:

 1. Hej Jan G,
  Troligen kördes väl Rolf till epedemisjukhuset i Kapelle. Där hanade jag i den gråmålade ambulansen sedan dr Åhren konstaterat scharlakansfeber. Detta inträffade någon vinter på 1940-talet.
  När jag låg där/var där fanns en något äldre kille som hette Rolf. Vet du ungefär vilket år det rör sig om?

  -loa

  SvaraRadera
 2. Hej Loa.
  Tack för din kommentar.
  Jag tror att året då Rolf hamnade på epidemisjukhuset kan ha varit 1946 eller 47. Senare kan det inte ha varit.
  Jag visste inte att epidemisjukhuset låg på Kapelle. Var då någonstans? Vilken är platsen idag.
  Bästa hälsningar
  Jan G

  SvaraRadera
 3. Bengt Norberg2011-05-17 17:12

  Hej! Blir glad när jag ser ovanstående fotografier.Översta bilden: Första huset på vänster sida, där har jag upplevt min uppväxttid. Huset ägdes av Tandläkare Yngve Norberg och Dr. Anna-Lisa Haglund,mina föräldrar.Vi bodde där fram till 1960.Andra huset tillvänster: Där bodde en familj Wallström. Kommer inte ihåg namnet på dom, men deras son hette Gunnar och dom hade en schäfer som hette King. Huset längst upp på fotot: Där bodde en som hette Rolf. Tror att han flyttade till Mölndal och arbetade på Askims Gummi.Hyreshuset till höger: Kommer ihåg att när dom schaktade där så fann dom skelettdelar. Innan dom byggde det huset så bodde det en familj Rodin i ett litet rött hus. Pappan var cyckelreparatör minns jag. Dom hade två pojkar som heter Leif och Lars.Tror att det är dom som har Rodins Marina ute vid Torp. På andra sidan Fjällvägen fanns ett komdis som hette Bergsgården.
  Med vänlig hälsning:
  Bengt Norberg

  bengtyngvevaldemar.norberg@telia.com

  SvaraRadera
 4. Undrar om det är någon som vet när Nabrinks lades ner? Funderar även om det är någon som vet när Landsfiskal Bertil Brudin avled? Vet någon om hans son Håkan?
  Tacksam för svar.
  Med vänlig hälsning:
  Bengt Norberg

  bengtyngvevaldemar.norberg@comhem.se

  SvaraRadera
 5. Fanns det en konfektyraffär mittemot ingången till gamla lasarettet?
  /M.

  SvaraRadera
 6. Ur Sveriges dödbok:

  19000416-4893

  Brudin, Karl Bertild

  Blekev 31
  451 54 Uddevalla

  Död 10/3 1980.

  Kyrkobokförd (1980) i Bäve, Uddevalla kn (Göteborgs och Bohus län, Bohuslän). Mantalsskriven (1980) på samma ort.

  Född 16/4 1900 i Naverstad (Göteborgs och Bohus län, Bohuslän).

  Gift man (9/4 1939).
  --------------
  Motsvarande kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2010:
  Bäve, Uddevalla kn (Västra Götalands län, Bohuslän)

  Födelseförsamling i källan:
  Naverstad (Göteborgs och Bohus län)

  Källor:
  RTB 80 / SPAR 80

  SvaraRadera
 7. Håkan Brudin bor i Motala. Du hittar honom på www.hitta.se eller denna länken http://www.hitta.se/SearchMixed.aspx?vad=H%e5kan+Brudin

  SvaraRadera
 8. Bengt Norberg2011-06-18 12:15

  Visst fanns det en konfektyraffär mittemot gamla entren till lasarettet. Ägaren bodde i samma hus. Kommer ej ihåg hans namn.

  Med vänlig hälsning:
  Bengt Norberg

  bengtyngvevaldemar.norberg@comhem.se

  SvaraRadera
 9. Bengt Norberg2011-06-18 12:18

  Tack Gunnar för ditt svar ang. Bertil Brudin och Håkan.
  Tack även för en bra blogg

  SvaraRadera
 10. Konfektyraffären ägdes av Nils Kindhult.
  MVH Rolf Ohlson

  SvaraRadera
 11. Bengt Norberg2011-06-18 19:31

  Tack Rolf för upplysningen. Nu kom även jag ihåg det.Var där många gånger i min ungdom.

  MNed vänlig hälsning:
  Bengt Norberg

  SvaraRadera
 12. Det kan även ha varit min bror -loa vistades på Epidemin med, han låg där våren 1946. Det var en historia som berättades mycket om i min barndom. Hur samme doktor Åhrén beordrade fram ambulansen och när den anlände sa "Ta med flickan också!" Flickan var min ännu inte 3-åriga fullt friska syster. Hon fick vistas i veckor på Epidemin innan hon lyckades bli smittad och sjukdomen äntligen bröt ut. Säger väl en del om den tidens sjukvård. Jag tror inte Rolf (Svante) skrevs ut förrän hon var fullt frisk. Vilket trauma för små barn. Det berättades om hur broderns lärare (Börjesson) stod och kastade in godis genom fönstret till honom, han missade ju sin första examen.

  SvaraRadera
 13. Bengt Norberg2011-06-20 09:07

  Hej Annama!
  Är det samma dr. Åhre`n som var skolläkare.Vet att hade sin mottagning i tidningen Bohusläningens hus på Drottninggatan.
  Med vänlig hälsning:
  Bengt Norberg

  SvaraRadera
 14. Mycket intressant läsning. Vår familj bodde på Reparegatan från, jag tror 1939-40 till 1947 tror jag. Kände Rolf & familjen Haglund/Nordberg.
  Lasse Rodin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lasse! Kul att höra av dig! Kommer ihåg både dig och din bror Leif, tror han heter så. kommer även ihåg din pappa som hade cykeläffären vid hamnen. Bor nu i Kungsbacka. bengtyngvevaldemar.norberg@gmail.com Ha det bra!

   Radera