2008-08-10

Regementets broslagningsplats på Fossum


Kalle Birgersson frågar:

"Hallå! Jag följer med stort intresse din Uddevallablogg, och särskillt då de historiska delarna. Mycket intressant att läsa där!

Jag har en sak jag undrat över i flera år, och säkert är du den rätte att fråga eftersom det har med I17 att göra. Vid Fossum, i höjd med Nisses växter och intill Bäveån, finns underliga betongfundament i vattnet. Tre fundament på varje sida av något som ser ut som en grävd avstickare till ån.

På platsen finns också en halvt igenvuxen vändplan, strålkastare samt en skylt som hänvisar till I17, jag har dock glömt exakt vad det står.Vad kan dessa fundament ha för funktion?

Min tanke var att det var något slags övningsområde för ingenjörstrupperna, alltså att de fått öva sig på att konstruera brofundament. Kan detta stämma?

Mvh

Kalle Birgersson"

Hej Kalle!

Du har alldeles rätt i dina spekulationer. Det var regementets broslagningsplats på Fossum, dvs där Trosskompaniets pionjärpluton övade sig att bygga Krigsbro 4.
Platsen är vald därför att det faktiskt redan fanns en avstickare till Bäveån just. Man byggde tre par betongfundament med olika avstånd så att man skulle få några olika alternativa avstånd att öva på.

I Wikipedia läser jag om bron:
"Krigsbro 4 eller KB4 är svensk lätt fältbro i aluminium för praktiska spännvider upp till ca 25 meter. Bron moteras med handkraft och går att transportera i Herkulesplan, vilket gör att den är väl lämpad för användning inom utlandsstyrkorna. Däremot klarar inte KB 4 större tyngder, och kan till exempel inte användas av Stridsvagn 122 (65 ton). Bron togs fram på 70-talet som komplement till de större broar som monteras med maskinkraft. Bron väger mellan 15-25 ton och kan av välutbildad personal monteras på mindre än 30 minuter".

Och numera är det inte lätt att hitta till broslagningsplatsen för den är väldigt igenväxt.


GPS-positionen är x 6476200, y 1275477.//

1 kommentar:

  1. Då var det alltså på det viset. Tackar ödmjukast, det är helt underbart att det finns någon som har svar på allt sådant här som rör Uddevalla. Det är nog en ynnest som är få städer förunnad!

    SvaraRadera