2012-06-10

Kostar NU-sjukvården mer än den smakar?

Den 7 juni i tidningen Dagens Industri hade den f.d. statlige tjänstemannen, Henrik Bergquist, ett intressant debattinlägg som knyter an till det sparförslag Uddevallabloggen föreslagit med anledning av att NU-sjukvården skall spara 100 miljoner och få ekonomin att går runt.

Bergquist, som arbetade på Utrikesdepartementet bl.a. med mänskliga rättigheter, har med några kamrater sedan några år importerat öl från 3:e världen. Företaget går inte med vinst men betalar in skatt på olika sätt. Företaget har dessutom haft en sedvanlig kommunikation med olika myndigheter. Med hjälp av sin erfarenhet av offentlig förvaltning har de räknat ut att handläggningen av deras lilla företag kostar lika mycket som de betalt in i skatt (eller mer), och man ifrågasätter samhällsnyttan med företagande.

Syftet med artikeln i DI är naturligtvis att visa hur överdriven administrationen av företag (stora som små är) är i svensk förvaltning och författaren jämför med August Strindbergs satir av myndighetssverige i romanen Röda rummet.

Men likheterna med Västra Götalandsregionen är slående. Vi noterar idag NU-sjukvården år 2012, två år efter att Vård 2010 var färdigt. Enligt Sten Axelsson skulle Vård 2010 garantera god vård, ekonomi i balans och t.o.m lovade han i GP, innan reformen, ett överskott på 60-70 miljoner. Betet svaldes av den politiska ledningen i regionen och  NU-cirkusen startade med en sällan skådad flyttkarusell, dolda agendor där Sten Axelsson, Peter Larsson (snart förvaltningschef i Uddevalla kommun), Peter Daneryd med flera i manegen agerade både clowner och cirkusdirekörer. Kritiska chefer fick gå och arbetsmiljön sjönk till en bottennotering. Vi fick det kaos kritikerna varnade för och NU-sjukvården är idag en svårt skadad patient och väldigt få av dem som skapade kaoset är idag kvar. Senast i raden är biträdande sjukhusdirektör som blir förvaltningschef i Uddevalla kommun.

Idag går det inte en vecka utan larm från NÄL. I veckan fick NÄL åter kritik från Arbetsmiljöverket att inte ha regelmässiga överbeläggningar. Uddevallabloggen har tidigare rapporterat hur att man bl.a. planerar en hotellverksamhet på NÄL för dem som "kan kissa men ändå behöver vård".

Vad har då debattartikeln i DI med NU sjukvården att göra. Jo, ingen kan med hedern i behåll påstå att varken Vård 2010 eller NU-sjukvården idag är väl fungerande demokratiska organisationer. Även om vi bortser från underskott, att man har Sverigerekord i väntetider på NÄL-akuten och den extremt dåliga arbetsmiljön, kan vi konstatera att NU-sjukvården som organisation inte mår bra. De som har det yttersta ansvaret för detta är regionens politiker och dess centralt placerade tjänstemän som ger underlag för beslut. Även om de lokalt i NU-sjukvården inte är kvar, utan likt råttorna lämnat det sjunkande skeppet, kvarstår ett kollektivt ansvar centralt i Västra Götalandsregionen för att man tillåtit detta ske.

Den politiska ledningen och den centrala förvaltningen har med andra ord misslyckats med att göra NU-sjukvården och flera andra delar av Västra Götalandsregionen till en bra och effektiv sjukvårdsorganisation. Ändå kostar just blott dessa delar av budgeten tillsammans 7 miljarder per år. Detta skall ställas i relation till de 100 miljoner NU-sjukvården skall spara. Detta utgör 1,4% av den stora centrala budgeten. Mot bakgrund av det ytterst magra utfallet av Vård 2010 kan man fråga sig om det verkligen är moraliskt korrekt att spara mer på vården när en besparing på central administration med 1,4% direkt skulle  täcka underskott i regionens kärnverksamhet, dvs sjukvård.

Man kan också fundera på om skattehöjningen som skall ge 750 miljoner är befogad. Det är 11% av de centralt administrativa kostnaderna. Antalet vårdplatser i NU-sjukvården har under Vård 2010:s ledning minskat med 30% så en effektivisering på 11% inom fullmäktige och central administration torde vara fullt rimligt för att täcka behoven i regionens kärnverksamhet - sjukvård. Effekten skulle dessutom bli momentan och bestående och skulle knappast påverka kärnverksamheten alls.

Men, det är här debattinlägget i DI direkt passar in i situationen vi har i Västra Götalandsregionen och i NU-sjukvården.

Vad anser egentligen regionens ledning att dess kärnverksamhet är - administration eller vård av patienter?

Visserligen behövs det administration - men är det rimligt att den kostar 7 miljarder när det ändå bara försämrat sjukvården för både personal och patienter och efterlämnat ett kaos?   //

6 kommentarer:

  1. Undersköterska på US2012-06-11 07:43

    Bra avslut - vad är egentligen viktigt för VG-regionen - vård eller administration. Och vad får det kosta - och varför får det inte kosta i Bohuslän? Hoppas politiker läser detta. Mycket bra !!!

    SvaraRadera
  2. Om det hade varit ett privat företag som skötts lika dåligt som Nu-sjukvården har gjort,så hade det inte funnits någon av de ledande i Sjukhusledning, eller politiker hade suttit kvar.Dom hade blivit utsparkade förlänge sedan.

    SvaraRadera
  3. Slopa landstingen lägg pengarna på kommunerna och ge dom rätt att anställa läkare.

    SvaraRadera
  4. Trots att det inte är ett privat företag har många av de ledande tjänstemännen och många av de politiker som beslutat om NU-sjukvården övergett/omplacerats från det sjunkande skeppet. De har väl insett att det inte känns bekvämt att stanna kvar på skeppet och se när det går under. Likt Titanic-katastrofen flydde även delar av befälet när de insåg varthän det barkade! Vem vill hamna i kallt vatten när man kan simma i lugnare vatten.

    SvaraRadera
  5. Är det verkligen möjligt att administrationen i VGR kostar 7 miljarder? Eller har jag missat något?
    Bo i Kalmar

    SvaraRadera
  6. Sju självmord bara nu under sommaren 2013.
    Tyvärr anmäler inte verksamheten sig själv vid självmordsförsök, hur många det rör sig om är det ingen som vet.
    http://www.nusjukvarden.se/sv/NU-sjukvarden/Press/Lex-Maria/

    Vad skall behöva ske för att verksamheten skall förändras så att patienter blir korrekt utskriva från slutenvården eller rätt mottagna inom öppenvården. Politiker behöver skapa medel för att behandlingar skall kunna ges till de som har behov, så är INTE fallet idag.

    En extern granskning borde ske av NU sjukvårdens psykiatriska resurser.

    Har tyvärr egen erfarenhet av allt ovan, kanske media borde blandas in?

    SvaraRadera