2012-06-21

Lilla Nygatan 1 rivs

Precis som jag här på Uddevallabloggen förutspått kommer huset Lilla Nygatan 1 att rivas och ersättas av parkeringsplatser för Uddevalla Energi. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden tog beslutet vid sitt senaste möte.

Huset var till salu en längre tid innan Uddevalla Energi köpte det för 700 000 kr. Uddevalla Energis VD Roger Johansson hade fått signaler från handläggare på Miljö och Stadsbyggnad att det inte fanns några hinder för rivning. Annars hade huset inte köpts.

Den tidigare ägaren hade enligt uppgifter till Uddevallabloggen för flera år sedan ansökt om att få dra in vatten och avlopp men fått nej på grund av att planbestämmelser inte medgav det. Det var det beslutet som beseglade husets öde. Utan vatten och avlopp var det omöjligt att sälja det för boendeändamål.

Uppmärksamheten kring den förestående rivningen gjorde att miljö- och stadsbyggnadsnämnden sköt på rivningsbeslutet och uppdrog åt Uddevalla Energi (!) att försöka se vilka kulturhistoriska värden som skulle kunna räddas åt eftervärlden. Att tro att Uddevalla Energi, som ville riva huset, skulle lägga ner tid och pengar på att försöka rädda delar av det är att göra bocken till trädgårdsmästare.

Så då lägger vi ytterligare ett sorgligt kapitel i Uddevallas "kulturmiljövård" till handlingarna.  //

11 kommentarer:

 1. Så trist att det rivs. Kommer sakna det lilla huset.

  SvaraRadera
 2. Ännu en parkeringsplats..?

  SvaraRadera
 3. Bedrövligt! Detta fina lilla hus är värt ett bättre öde. Varför är gamla hus och hundraåriga träd så utsatta för historielösa beslutsfattares godtycke?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många tycker att det skulle bevaras men ingen vill ta konsekvenserna!

   Radera
 4. Därför att Uddevalla saknar ett adekvat kulturmiljöprogram.

  SvaraRadera
 5. Miljön kring Hasselbacken kommer nu att förgyllas av ytterligare plåtschabrak .../peterH

  SvaraRadera
 6. En undran.. Hade inte Uddevalla Energi köpt huset hade det väl fortfarande stått där till försäljning utan att någon köper, just för att vatten och avlopp inte får dras in? Så småningom hade det fallit ihop av sig själv, eller?
  Var kommunen eller museet intresserade av det innan all uppståndelse?

  Sedan kan jag hålla med om att det är konstigt att Uddevalla Energi ska utreda ev. värden.

  SvaraRadera
 7. Visst kan man se det praktiska i att låta bödeln agera försvarsadvokat under tiden han slipar yxan, men är inte det rent grönköpingsaktiga i detta förfarande skäl nog att låta pröva ärendet på nytt?

  SvaraRadera
 8. Jag håller med dig Martin R.. Hör med Saronhuset,, Uddevalla Kyrka.. och riv upp.. återremittera detta ärende. Man vet uddevalla energis planer.. Kan ingen Starta ett eget Energiverk?? för jag är Missnöjd kund till dom !! Dom kan ju inte ens fixa Rätt Postnummer till Rätt Adress.. å vem får Betala för det tror ni??
  Nå men Huset är Vackert.. det har Charm. Det är byggt i en svunnen tid - varifrån mycket har försvunnit.. Om man fick dra in vatten och avlopp.. eller Lösa det på något sätt så det går att Leva och Bo i huset med en dräglig standard.

  Detta Hus - Tomt och dess omgivande byggnader och tomt - är ett Kulturav. Något Bohusläns museum borde vara intresserade av .. att äga och Driva.. tänk ha Fik där? - Vård för missbrukare i Kompassens regi?? renovera å driva fiket - enklare matservering.. samt fånga upp å samtala om vinsten med ett nyktert drogfritt leverne med dem som häckar i grässlänten ner mot bäveån??

  Tack för dina Tips och information Gunnar !!
  Blev så glad - firade bemärkelsedag på Gustafsberg - åt så Gott !!
  Min familj var glada att få äta i en sån vacker miljö.
  Vi fick se både dig och Stefan Bergendahl. Tyvärr mindes jag dåligt det jag hört å dom var medtagna .. lång resa - hektiska intensiva dagar här. Så är det när man ses sällan. Det är bra å skönt bo här !
  Jag har större frihet - här finns fler möjligheter. Än det gör där jag växte upp.

  Tack för Allt - Fortsätt Kämpa. Och behöver du stöd Hör du av dig..
  Christine Larbring vet vem jag är.. å vi har haft fb kontakt..
  jag vill ogärna synas. Som du vet.
  Tack för visad hänsyn å respekt på den punkten.
  Ha en bra god fin dag mvh ab

  SvaraRadera
 9. Kan man inte flytta huset till gustafsberg? Stiftelsen skulle kunna driva museum i det? :)

  Ang rivningshysteri så hade linköping en spännabde lösning där man flyttade flera äldre hus från centrum och byggde en ny stadsdel i utkanten, synd att inte uddevalla tänkte så. Jag hade gärna bott i den stadsdelen :).
  /C

  SvaraRadera