2012-06-03

Klass 5:5 e 50 år senare

Foto Arne Kardbom (Karlsson)

Från vänster: Arne Kardbom (Karlsson), Håkan Jönsson, Kent Andersson, Erland Holmdahl, Ulf Hero, Bengt-Arne Runnerström, Ingmar Qvist, Jan Olsson (solglasögon) Lars-Håkan Emanuelsson, Björn Salomonsson, Gary Harnemark, Lars Munter, Staffan Haby, Per-Olof Fondin (längst fram), Bengt-Olof Fredriksson (bakom Fondin), Ronny Steen (solglasögon), Bo Carlsson, Jan-Åke Nilsson, Mats Haglund, Viggo Gjelseth (Pedersen), Kjell Niklasson, Jan Torge och Gunnar Klasson.

För ganska precis 50 år sedan, alltså 1962, tog klass 5:5 e realexamen vid Uddevalla Högre Allmänna Läroverk (nuvarande Agneberg).

Igår träffades vi igen på Gustafsberg vi var 31 i klassen och 23 deltog i jubileumsfesten. Kvällen gick förstås i nostalgins och minnenas tecken och det var mycket lyckat. Arne Kardbom är den av oss som samlat mest dokumetation om vår skoltid och han hade gjort i ordning ett bildspel som han presenterade. Många minnen väcktes till liv och skrattsalvorna rungade.

Efter realexamen gjorde vi en klassresa till Tyskland och vi kan idag inte förstå att våra lärare Torsten Johansson och Peter Jensen offrade sig och ställde upp på resan. Heder åt dem!

Vi kom till ett Tyskland fortfarande märkt av andra världskriget. Det såg vi på många ställen. Första anhalten var Hamburg där några av oss gick in på en klubb och faktiskt såg och hörde The Beatles innan de slog igenom samma år. Färden gick vidare med nattåg till Köln och även där höll man på att bygga upp staden efter kriget.

5:5 e var en pojkklass vilket inte alltid var så lyckat. Vi var nog ovanligt busiga och det var några lärare som inte klarade att hantera oss utan det kunde gå över styr. När vi gick i 4 5 hade vi vårt klassrum på "Gamla praktiska" och slutligen tröttnade rektor Möller på de ideliga klagomålen från våra lärare och vi fick flytta till klassrummet närmast rektorsexpeditionen på läroverkets huvudbyggnad så att han kunde ha uppsikt över oss.  //

4 kommentarer:

 1. Pojkklass/Flickskola.

  En pojkklass i Gamla Praktiska längs med Skolgatan och Flickskolan längs med den andra!

  Ja, energin flödade! Vilka minnen:)

  SvaraRadera
 2. Och så klagar vi på dagens ungdom. Tänk vad bra och tryggt - ombesörjt ni ändå har fått ha det. Idag - utanförskap Droger, ev särskola för de ungdomar som är lite eljest. Lite busiga. - Men med God struktur, ordning i svåra fall av busighet - anti-bus medicin... enligt C.Gillbergs forsknings rön så kan livliga energiska barn klara sig hyffsat i dagens samhälle .. med de problem - svårigheter - krav på individen som finns. Men skolorna har inte resurser - ekonomi - råd ta hand om dessa barn. De mobbas - far illa. Blir utvisade ifrån klassrummet och hänvisade till korridor eller skolgård - där langarna hänger.. Dom borde tas om hand om av Must. De är en fara för samhället.

  SvaraRadera
 3. Jeg ønsker å komme i kontakt med Viggo Gjelseth. Noen som kan hjelpe meg med det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kontakta mig gunnar.klasson@gmail.com

   Radera