2012-06-25

Langes bilfirma på Kilbäcksgatan 29

1925 skrev Bohusläningen att "till Auktoriserad Fordförsäljare och reparatör har antagits E.G. Lange AB, Uddevalla". Någon kanske minns Langes bilfirma i lokalerna som nu Elektroluxbutiken Kökshörna huserar i? Kilbäcksgatan 29 är adressen och jag vill minnas att huset är byggt 1929 och det var det första huset i Uddevalla som hade hiss.

Jag minns att det var några bilar uppställda som "skylt" i lokalen innanför det välvda entrépartiet. Jag funderade alltid över hur de kom in i lokalen och förmodade att det var via bilverkstaden med ingång några meter upp längs Kilbäcksgatan (skyms bakom trädet på bilden).
För en tid sedan fick jag en fråga om vad det hade varit i lokalerna innan Kökshörnan kom dit. Jag mindes Langes bilfirma, men gick ändå in till Lasse Broberg på Kökshörnan och frågade om han visste.

Jo, det visste han. Rodins bilfirma hade kommit efter Langes och sedan hade det varit en affär för kontorsmaskiner innan Kökshörnan tog över. Lasse berättade också att det var tre-fyra bilar i lokalen, vilket förvånade mig för den är inte så stor. Och för att få in bilarna i lokalen lade man ut grova plankor i det vänstra valvet på bilden och drog eller körde  bilarna på dem.

Det låter ju fantastiskt men en av deltagarna i den senaste stadsvandringen bekräftade detta. Han hade själv sett det.

Om man går in i Kökshörnan och tittar tillbaka på dörrpartiet ser man att det fortfarande sitter gångjärn i ytterkanterna på detta. Kökshörnans nuvarande entrédörr är således bara en del av hela dörrpartiet.  //

4 kommentarer:

 1. Nore Berndtsson2012-06-25 22:31

  Jag jobbade där som springpojke på lagret 1956-57. Då var jag 16-17 år.
  Min bror jobbade också där som billackerare.
  Det stämmer med plankorna men bara en bil fick plats.
  Nore Berndtsson

  SvaraRadera
 2. Jocke Persson2012-06-25 22:32

  Bror Ahlströms pappa - Thore Ahlström - gjorde sitt Gesällprov i denna lokal.
  Han murade ett valv i butiken och Bror visade detta när jag var butikschef 1982.
  Kökshörnan öppnades av Lennart Gylfe detta år och jag slutade hos Erik Hällsten för att ta det jobbet. 1984/85 tog vi över Electrolux-agenturen
  Även serviceavdelningen följde med.

  SvaraRadera
 3. Nu vill jag gärna kommentera bilden från "Langes hörna"
  Jag arbetade på Langes Bilverkstad både i affären/lagret och senar i verkstaden,lika fördelat på båda jobben ,jag arbetade på Langes i ett år 1957-1958.Vi som var med vet att bilen till lokalen för skyltningen gick till som Nore Berndsson anger.Man placerade helt riktigt 2st. kraftiga plankor och det behövdes 4-5 personer att rulla upp bilen den vägen.På den tiden fanns det både Lager och Kontor i hörnet så det fick bara plats med en bil i skylten och ingenting annat.Under den tid jag arbetade i Verkstaden så fick jag både polera och vaxa bilarna inför skyltningen.Oftast var det bland Langes specialmärken Simca bl.a.som lev. från ANA i Nyköping.Härlig tid på Langes jag var 15 år på den tiden (1957)I affären/lagret fanns Hibbel och Kristiansson och som försäljare fanns Kallin (Tror jag )och hans kompis Valter Johansson.Verkmästaren hette Magnusson,en snäll man.Han gick omkring i kostym och hatt i arbetet,men så var det ju på den tidens verkmästare.För övrigt så minns jag Asplund som var expert på dåtidens mekaniska Taxametrar.I verktygsförådet hade vi Sävland,han var hård men rättvis,han hade tidigare varit i det militära (Troligtvis på I17)Kalle Karlsson fixade med batteriladdningar och Pettersson i verkstaden var duktig på Svetsning och Lödning av karosser.Pettersson bodde granne med firman,han hade givetvis den närmaste vägen till jobbet (I Kuriren-huset tror jag.)Ove Forsberg var "boss" för lackeringen,föresten en duktig Orienterare på sin tid som de flesta säkert känner till.
  Det intessanta med bilden är att där fanns en gång både Bilverkstad och en Bensintapp i kvarteret intill.(Trädgårdsgatan)
  Detta har jag påtalat för våra barn och även våra barnbarn,men dom har svårt att tro att det såg ut så en gång i tiden i centrala Uddevalla. Innan både Kuröd och övriga industriområden runt Uddevalla hade växt upp.
  Jag blir både lyrisk och nostalgisk när jag ser detta hörne både på kort eller i verkligheten. Hälsningar från en som var med.
  Insänt av Bert Kronlid Uddevalla. bert.kronlid@comhem.se

  SvaraRadera
 4. S Å Sjöberg2016-01-19 15:48

  I början på 70-talet låg ett företag som hette FACIT med försäljning av
  kontorsmaskiner och kontorsmöbler här.
  Med serviceverkstad längst in.

  SvaraRadera