2011-07-23

Intressant konstutställning på Gustafsberg

Den första av två Gustafsbergsdagar är avklarad. Vädret var växlande men ganska många hade ändå tagit sig till Gustafsberg för att vara med från början. Allteftersom dagen fortskred blev vädret strålande. Förutom guidningar i Gustafsbergsstiftelsens intressanta och historiska byggnader var det också visning av några av de privata villorna, vars ägare villigt ställde upp och berättade.

Nytt för i år är den konstutställning som visas i den högra av de tre paviljongerna i parken. Det är 25 bilder av konstnären Ebba Cronstedt som döttrarna AnnHild och Pytten sammanställt. Aldrig tidigare har Ebba Cronstedts tavlor visats upp så här.

Ebba Cronstedt föddes 1909 på gården Skårby i Sörmland. Hon var dotter till greve Nils-Fredik Cronstedt och hans hustru Hilda född Rodhe.

Sommartid tillbringade familjen i Villa Fjällstugan på Gustafsberg. Efter faderns död bodde familjen året runt på Gustafsberg. Ebba Crónstedt gifte sig med ryttmästare Arvid Stenström och fick döttrarna AnnHild, Ejda "Pytten" och Cecilia "Gaga", som alla är födda och uppväxta på Gustafsberg.

Ebba Cronstedt målade många tavlor med Gustafsbergsmotiv men målade också porträtt och stilleben. Hon gick ur tkiden 1981, 72 år gammal.

Ta chansen och titta på denna unika utställning. Sista chansen är i morgon söndag.

1 kommentar:

  1. Är det inte Margaretha Clara Augusta Cronstedt på andra bilden nedifrån? född 4/9 1874 i Söderfors?

    SvaraRadera