Sedan jag flyttade till Kungstorget har jag blivit förvånad över främst en sak. Och det är intresset för statyn. Från morgon till sena kvällen kommer det turister för att studera statyn och läsa texten på östra sidan eller för att fotografera den.
Här har vi ett "bortglömt" turistmål. Det måste vi göra något mer av. //
Jag är nyinflyttad och blev imponerad av statyn.
SvaraRaderaUddevalla borde verkligen lyfta fram historien.
Folk vet inte vem det är och vad han gjorde för Bohuslän. Spännande med Karl XII balsamering på torget. Vårda statyn, så att den håller hundra år till!
Jag tycker den är Sveriges vackraste kungastaty.
SvaraRaderaTack för mycket lärorika stadsvandringar Gunnar.
Skapa en "Kungastatyns dag". Vi svenskar samlas under hjältekonungen. Kransnedläggning, tal av t.ex Gunnar, flagghissning, nationalsång, musikkåren spelar, barnen får lära sig mer om Uddevallas historia, statyn smyckas med flaggor.
SvaraRaderaDet blir en stor folkfest!
Problemet är väll att statyn skildrar en del i annekteringen av Uddevalla, alltså något vi inte är stolta över. För Uddevallas del hade det varit bättre om det aldrig hänt, och vi i stället fortfarande var en del av Norge. Det är ju lite av ett hån att sätta en sådan staty på vårt torg.
SvaraRaderaRengör den så att den skiner i solen!
SvaraRaderaTill Kalle B.
SvaraRaderaVi hade ju tillhört Danmark utan honom?
Och vad som sen hade skett i ett annat scenario, utan honom, vet ju ingen?
Vad skulle vara bättre idag menar du om Bohuslän fortfarande var en del av Norge eller Danmark?
Oavsett Karl X så tror jag inte vår del av landet hade varit en del av ett annat land..
Jag minns 1950-60-talen när studenterna efter att ha fått blommor på läroverkets gård, promenerade en runda på stan under ledning av Uddevalla stadsmusikkår och avslutade detta med att ställa sig på statyns västsida och med musikkåren åt rådhuset unisont sjunga studentsången. Själv deltog jag 1970. 1965-70 satt ofta modsen på statyn och vid tjänlig väderlek spelade protestsånger! Peter Hagren.
SvaraRaderaJag läste en gång att statyn skulle stå på ett annat torg i en annan stad, men staden hade redan en kungastaty så därför blev det så att Uddevalla kom i fråga.
SvaraRaderaVilken stad var detta Gunnar, och hur var det egentligen ?
MVH:Jan A
http://www.uddevalla.se/kommunpolitik/radochservice/medborgarkontoret/kungstorget/statynpakungstorget.4.3506c2dc10bd158b3e68000691.html
SvaraRaderaMargretegärdeparken var tydligen ett alternativ? Har inte hittat något om att den var avsedd för en annan stad?
Axel Cavalli Holmgren skänkte statyn till Stockholm, som dock tackade nej då man redan hade en staty över Karl X Gustav. Man tyckte då att den skulle passa bättre på torget i Bohusläns största stad Uddevalla.
SvaraRaderaVi skall vara tacksamma mot Karl X Gustaf som såg till att vi slapp tala norska och bära lusekofta!
SvaraRadera/M.
Till Åke:
SvaraRaderaVore bra med "Kungastatyns dag"!
När Gunnar då håller hyllningstalet till vår hjältekonung bör han vara tidstypiskt klädd t.e.x som Erik Dahlberg.