2011-07-06

Fortsatt kaos på NÄL

I dagens Uddevalla-Posten (s.4) berättar Carina Åström (ny ordf i NU-styrelsen) om sin syn på NU-sjukvården. Hon menar att om man ej skapat NU-sjukvården skulle man ej ha den spetskompetens som finns idag.

Riktigt vad hon avser är oklart eftersom NU-sjukvården på kort tid förlorat 111 läkare varav 79 överläkare. Var det överläkare utan spets? Man saknar folk och besätter ex. traumanehten med danska stafettläkare. Personalflykten från "Sveriges modernaste IVA" är också stor.

Uddevallabloggen har tidigare rapporterat om NU-ledningens alla förklaringar på kaoset i NU-sjukvården (t.ex. vinterkräksjuka mitt i sommaren) och Åström pekar fortsatt på det senaste mantrat att kommunerna är boven som ej tar "klinikfärdiga" patienter. Att sjukvården anmäler ej färdigvårdade patienter som klinikfärdiga (då får nämligen kommunerna betala), dvs en skenmanöver för att avdelningen istället får in pengar, sägs det inget om.

Överbeläggningarna skall också minskas genom att färre patienter läggs in. Lägger man alltså in patienter som inte är sjuka? Är det alltså inkompetenta personal som inte kan göra riktiga bedömningar som är orsaken till alla överbeläggningar? Är alla överbeläggningar i själva verket skapat av läkarna som lägger in friska patienter? Enligt Åström har också tillgängligheten blivit bättre i NU sjukvården. Att akuterna på NÄL och i Borås har landets längsta väntetider, enligt Socialstyrelsens, står det inget om.

Överhuvudtaget är det svårt att från texten få ihop verkligheten och den politiska beskrivningen om man läser alla rapporter om kaos och verkliga brister i NU-sjukvården. Desto bättre är då dagens TTELAs artiklar om det rådande kaoset i NU sjukvården.

Bara på medicinkliniken har man 39 överbeläggningar och vad som är unikt nu är att personalen vågar gå ut och kritisera ledningen. Det skedde ej under Sten Axelsson tid och kan ge en antydan om det klimat som rådde i NU-sjukvården under hans ledning och då man forcerade igenom Vård 2010, dvs orsaken till dagens kaos.

Faktum är att NÄL och Borås är landets två sämsta akuter om man tittar på väntetid (källa Socialstyrelsen). Lika fascinerande är att politiken lät hela Vård 2010 forceras igenom utan att man en enda gång tänkte "blir detta verkligen bra?".

http://bohuslaningen.se/nyheter/bohuslandal/1.1169194-nast-langst-vantan-pa-nal-akuten

Överläkare Kjell Larsson säger i TTELA om sommarens problem:

- "Det är inget annat än en utebliven leverans och det är sjukhusdirektör Lars Helldin och medicinklinikens chef Magnus Kronvall ansvariga för. Personer som gått från att ha månat om patienter till att bli pappersvändande ja-sägare, det tycker jag är under all kritik. Att den medicinska säkerheten blir lidande är självklart och den som säger något annat ljuger".

Beskrivningen om att patienterna inte är sjuka bestrider Kjell Larsson bestämt:

- "Det här är avancerade hjärtsjukdomar, härs görs ytterst sällan "onödiga inläggningar".

Tidningen kräver också åtgärder och nya löften om att nästa sommar (=2012) ej skall bli som 2010 och 2011 - som alltså ej ens passerat. Frågan är om man från NU-ledningen kan lova så mycket mer? Finns det fler löften att lova? Är det inte bättre att man spottar i nävarna och går ut och jobbar istället?

Den stora frågan är hur NU-sjukvården skall komma ur den oerhört negativa spiral man befinner sig i. Hur man skall arbeta istället? Att bygga vård på dåligt underbyggda politiska beslut och löften har visat sig inte fungera. Att inte ha förmågan att ta i det verkliga problemet är en annan orsak till kaosen. T.ex. sade Karin Engdahl (S) att man möter problemet med väntetider på akuten och att 111 läkare slutat med att anställa 20 logistiker. Var finns logiken i det beslutet? Kanske skall man börja där - befria vården från Västra Götalandsregionens strutsteknik inför problemen och förbjuda "löftes-sjukvård" och "kaos-generatorer"?

Politiken måste våga se verkligheten, erkänna att Vård 2010 blev väldigt fel och sedan agera baserat på verkliga problem i samverkan med personalen - om man någonsin kommer få tillbaka förtroendet.

Förtroendet är idag noll och det är ingen bra utgångspunkt att som i Uddevalla-Posten fortsätta med en fiktiv verklighetsbeskrivning.

Läs artikeln i TTELA http://ttela.se/start/trollhattan/1.1278665-lakare-kritisk-mot-nalledningen //

11 kommentarer:

 1. Och Gert Inge säger från Almedalen (TTELA) att han trodde man kommit till rätta med problemen....

  Få se nu - enligt Åström är det ju kommunernas fel - eller läkarna som lägger in friska patienter.

  Tror Gert Inge att man fixar det på ngr veckor?

  Eller är det så att de båda är ute och cyklar och hoppas på att en underdimensionerad vård skall lösa sig själv bara för att personalen springer och jobbar dubbelt.

  Och vad sade S i valrörelsen om sjukvården, hur var det nu.... och hur blev det med enhetstaxan i kollektivtrafiken (förslaget skrotades av S i veckan).... och vad sade man om privat vård - jo att en förlossning skulle kosta 20 000 :- (S i Partille).

  Åsså "hoppas" han det är åtgärdat. Verklighetsförankring?

  SvaraRadera
 2. Läs kommentarerna till Gert-Inges uttalande om att han "trodde det löst sig".

  Säcken börjar dras åt kring inkompetensens högborg i VG-region. Man kan en tid tro, ljuga och ge vallöften som inte hålls - men i förlängningen kommer verkligheten obenhörligt ikapp alla som inte vet vad de talar om.

  Vi närmar oss den punkten när de kommer börja skylla på varandra och fly ansvaret för vad de ställt till med.

  Ni ser det i Gert-Inges svar och hans tal om "ledningen".... han har missuppfattat att 1. han är högsta person i Ledningen och 2. han säger ju att han tittat på detta och TRODDE det var löst.

  Alltså - allt faller tillbaka på honom. Men det kommer bli NU styrelsen eller ngn annan som få klä skott och då är vi inne i den sista fasen av alla organisationer som inte kan lösa sin uppgift - förfallet.

  SvaraRadera
 3. Även på förlossningen är det kaos. Som nybliven pappa till en lite gosse(26-06) så fick min tjej flytta omkring som ett paket på olika avdelningar för dom var överbelagda ! Först bad dom oss åka ner till Göteborg för fanns ingen plats på BB men eftersom min tjejs värkar skedde varannan minut så fick vi komma till Näl, Eller Cirkus Näl

  SvaraRadera
 4. Skönt att inte bo kvar i Västra Götland! Om jag skulle bli sjuk, alltså.

  SvaraRadera
 5. Gör Uddevalla sjukhus till det stora centralsjukhuset i fyrbodal. Bygg ut och byt ledning. Tack för att du bevakar sjukvården Gunnar. Bohusläningen vågar inte skriva sanningen
  om kaoset.

  SvaraRadera
 6. ... och nu har Carina pratat ut i TTELA. Det är INTE farligt alls ty man har hela 4.7% mer vårdplatser i år. Och det var kaos förra året och det är kaos nu - men i år är det ett bättre kaos.

  Hur var det Tage Danielsson sade efter olyckan i Harrisburg:

  "Tala alltid sanning barn." "Men olyckan har bara nästan hänt."

  Såg någon tidning på jobbet för ngt år sedan som "översatt" hans monolog till NU-sjukvården. Den är klockren på Carina Å:s försök att prata bort den enkla sanningen att det är kaos, ledningen och NU styrelsen med regionen bär ansvaret - lika mycket nu som igår, förra året, året innan etc etc etc

  Jag hade förväntat mig mer av Carina.

  SvaraRadera
 7. Bohusläningen 7/7.

  Akutvården på NÄL gör något åt saken !!!

  Man öppnar en ny avdelning i SEPTEMEBER !!!

  Ni läste rätt - idag JULI - akutvården på NÄL gör ngt åt kaoset i SEPTEMBER. Samma år får man hoppas !

  Överbeläggningarna är nu 70 och snart slår man all time high.

  Fast enligt NU-ordf är årets kaos bättre än förra årets kaos !

  SvaraRadera
 8. =====

  Detta inlägg i TTELA är mycket talande för NU-sjukvårdens situation och varför man dels sitter där man gör och dles kommer ha YTTERST svårt att komma ur sin negativa spiral - man saknar förtroendet hos personalen och när det sitter i väggarna - försök tvätta bort det ! Carina hade chansen - brände hon den direkt. Ett exempel på total felbedömning baserat på avsaknad av verklighetsförankring likt den då regionen utnämnde Peter Spjuth som ordf i NU styrelsen.

  ===

  Skrivet 6 jul 2011 21:55 OjOj (Ej registrerad)
  Gert-Inge det här problemet återkommer sommar efter sommar och du trodde det var löst? Med andra ord du orkade inte ens se efter själv hur det förhöll sig så engagerad är du. Dessutom är det inte ett problem bara på sommaren det är ett problem året runt men som arbetare ska man hålla käften annars kan det ge mindre lön nästa löneförhandling. Sten Axelsson har personligen kallat upp och läxat upp de som gått till ttela trots yttrandefrihet, nu är den mannen borta från sjukhuset men vem fan vågar säga nåt i fortsättningen.

  ===

  SvaraRadera
 9. Stafettläkare för miljoner finns det pengar till men inte vårdplatser. Bygg ut läkarhögskolan så att fler svenska läkare examineras. Utländska läkare kan för dålig svenska. Patientsäkerheten är i fara!

  SvaraRadera
 10. Som vanligt Gunnar! En mycket bra beskrivning. Jag har i många år hävdat att Landstingen är ett onödigt byråkratisteg. Självklart behövs det kontaktpunkter mellan stat och kommun i många sorters verksamhet. Men det går att naturligtvis att lösa. Å andra sidan är ju vissa politiker inne på samma idé. De vill ju slå ihop Västra Götaland med Värmland och går man sedan vidare med andra regioner så har man om ett antal år ombildat till Region Sverige. Det verkar vara en onödig omväg.Så avskaffa Ladsting och regioner snarast och försök få ordning på sjukvården(nu).

  SvaraRadera
 11. Det är jag som är anonym i kommentaren innan. Lae

  SvaraRadera