2010-11-30

Vackra Tureborgsgångjärn nu på Bohusläns museum

Nyligen har två sådana här gångjärn skänkts till Bohusläns museum. Givaren är son till framlidne byggnadsingenjören Kjell Stolt från Borås, som ägde borgen då den brann på hösten 1950. Det var den 26 november, dvs nästan exakt på dagen 60 år sedan.

Ur en tidningsartikel från sommaren 1950, några månader före branden, citerar jag:

"Nu håller Ture Malmgrens stolta skapelse på att falla i spillror. Dock upplyser en liten järndörr med sin sinskrift om att borgen uppfördes så sent som 1899-1912. Och namnet står i sirliga järnbokstäver runt det ena tornet: TUREBORG.

Hela borgen är en imponerande anläggning på en klippavsats som stupar lodrätt ner. Bryggorna över den gamla vallgraven är delvis bortruttnade och man får inte ha alltför utpräglade anlag för svindel om man skall ta sig fram till borgen.

Vinden blåser nu som den vill genom det som varit fönster, dörrar och torngluggar. Trävirket faller bort. All den granna utstyrseln på tinnar och torn lossnar från sina fästen.

Runt om borgen bär halvvuxna pojkar omkring gamla dörrar och lösryckra  bräder och bygger sig småstugor i storskogen"

Och nu är alltså några av de sirliga gångjärnen bevarade på Bohusläns museum för all framtid. De har förmodligen suttit på några av borgens stora portar. Den en gång så stolta borgen är nu hundra år efter uppförandet en skugga av sitt forna jag, men fortfarande är den värd ett besök. Och man kan ännu klättra upp i tornet med en magnifik utsikt över Uddevalla. //

3 kommentarer:

  1. Det är fint att du tror på evigt liv för Bohusläns Museum!

    SvaraRadera
  2. När vi bodde på Packhusgatan på 50-talet minns jag att vi dels promenerade, dels åkte skidor till Tureborg några gånger. Kommer inte ihåg ifall vi utgick från Lindåsvägens slut och sen tog oss österut, eller utgick från Timanstorpet, men i vilket fall borde det ha varit rejäla promenader för oss barn. För farsan som var reservare var det nödvändigt att komma ut på långpromenad om söndagarna. På 60-talet utgick skogspromenaderna ibland från den öppna platsen i Borgens skugga!peterH

    SvaraRadera
  3. Undrar var är ståldörren som satt vid ingången till underjordiska rummen och gången till till fyrkantiga Tornet, som satt vid muren, den enda vägen till Tornet om man inte var väldigt smal för att ta fönstervägen. Det var en text på när borgen började byggas och att den var färdig 1912 (Sitter den under den igenmurade ingången ?)
    V.Lindberg

    SvaraRadera