2010-11-09

Vänersnökaoset

Morgonens snökaos var bara början. SMHI hade förvarnat om att det skulle snöa idag men ofta så framgår inte fenomenet Vänersnö i sådana prognoser då det snöar väldigt lokalt. Vid nordostlig vind och Vänerns vattenyta är öppen uppstår vid den här årstiden fenomenet Vänersnö och snön lägger sig då i vindriktningen ned längs den så kallade Uddevallasänkan.

Stadsbusstrafiken förblev inställd hela dagen. Tågtrafiken råkade också ut för störningar pga nedfallna kontaktledningar. Men värst var det på E 6 sträckan Ljungskile - Lerbo och sträckan Lerbo - Råsserödsmotet. Det har varit totalstopp i trafiken på dessa vägsträckor större delen av dagen.

Det har kommit ett par decimeter snö och det snöar nu ikväll fortfarande. Man minns förra vinterns snömängder.

De utsocknes skolelever som ändå hade lyckats ta sig till Uddevalla idag hade stora svårigheter att ta sig hem. Det har till och med talats om att ordna sovplatser för dem på sina skolor inatt.

Det klagas mycket på snösvängen i Uddevalla och Trafikverkets på de stora vägarna. Vad man glömmer i dessa sammanhang är att kaoset också beror på att bilförarna inte tar sitt ansvar utan ger sig ut på vägarna med sommardäck. Själv har jag sedan ett par veckor dubbdäck på bilen och den har tagit sig fram överallt där andra stått och inte kommit upp för minsta backe.

I Oxeskallebackarna stod det då jag lämnade Gustafsberg vid 17.30-tiden nio (!!) personbilar i dikena och ute på vägen utan att kunna ta sig någonstans på den glashala vägbanan.  Senare justerades siffran till 15 bilar. Kanske står de där fortfarande? //

1 kommentar:

  1. Kom ihåg att i Sthlm är det förbjudet att köra med dubbdäck på vissa gator (Hornsgatan) även om det är snökaos.

    SvaraRadera