2010-11-05

Carina Åström (S) ny ordförande i NU-styrelsen

Förra vänsterpartisten Carina Åström (S) blir ny ordförande i NU-sjukvårdens styrelse. Hon efterträder således Britt-Marie Andrén Karlsson (S), som kommer att ägna sig åt regionutvecklingsfrågor framöver.

Carina Åström är utbildad sjuksköterska och har lång erfarenhet inom Västra Götalandsregionen alltsedan regionbildningen 1998. Fram till 2006 satt hon för Vänsterpartiet i regionstyrelsen och regionen högsta sjukvårdsorgan, hälso- och sjukvårdsstyrelsen (senare hälso- och sjukvårdsutskottet).

Carina Åström var en av de s.k. förnyarna i Vänsterpartiet. Hon liksom de flesta av förnyarna lämnade Vänsterpartiet 2006. Sedan ett år tillbaka är hon medlem i Socialdemokraterna.

Carina Åström är 56 år och sambo med förra regionrådet Lennart Löfgren (S). Löfgren är för övrigt en av utredarna bakom "Utredningen om regionbildning Värmland – Västra Götaland". //

11 kommentarer:

 1. ...herr Lögren är dessutom en av männen bakom NU-sjukvården!

  SvaraRadera
 2. Jo, Carina var också ett av regionråden av de som stod upp för det som blev Vård2010 - dvs den "vård" vi idag har i NU sjukvården. Hon är bl.a. citerad i en genomgång av mediabevakningen av Vård2010 och hur politiker möter den mycket sakliga kritik som fanns - och som i stort sett slagit in helt och hållet. men hon skall ha heder i att hon försökte förklara sin ståndpunkt.

  Idag är situationen så svår "på golvet" att om det varit ett företag som betett sig så här - ja då hade nog V, S och LO protesterat å det högsta... men nu är man arbetsgivare istället och då försvarar man det hela....

  Situationen så allvarlig att man inte kan släta över detta med politiska pamfletter. Man kan inte säga_
  - Vi kan ej dra tillbaka klockan - men ibland måste man faktiskt "dra ngt tillbaka" för att kunna blicka framåt - speciellt när man gjort fel - och fel det finns det gått om i Vård2010. Att backa är inte alltid ett tecken på svaghet...

  Hela den svenska vården har problem och likriktningen i "lösningar" är påfallande. Det är som ledarhönan som driver sin flock över gårdsplanen. Men ledaren är gammal och ingen märker att de leds av en blind höna.

  Frågan är om politiken idag ser sambanden mellan effekterna av deras beslut och verkligt utfall? Om så - då hade Vård2010 inte haft så stor negativ påverkan på vården i Fyrbodal.

  Det värsta är nu att vår främsta resurs i vården - humankapitalet - sinar och med det dåliga rykte NU-vården har börjar det bli ett stort problem om vi vill ha förstaklassig vård. Jag vet att ex. Kiel - Hamburg området står med öppna armar för Svenskar som vill ha något gjort - och vi betalar med skattepengar för vården (EU avtal). Ännu tror jag det går via staten - men snart kommer det läggas på respektive region....

  Den stora förtroendekris som finns beror ju på att att man såg detta uppdrag som omöjligt och då tillsatte man ett gäng hårdföra eftersom politikerna visste att Vård2010 - det är framtiden det! Efter sluggogänget byter man till "dialogfolket" som säger att "det som är gjort är gjort och vi måste blicka framåt". Men i princip bryter man inte planen trots att den tidigt visat sig inte vara bra.

  Gunnar - jag har ett förslag- man kan se att Uddevallabloggen har ett stort förtroende hos allmänheten i NU-sjukvårdsfrågor och att många läser den - skulle det vara möjligt att man skickar in frågor som sedan Carina svarar på.

  Jag tror det dels skulle vara intressant att höra innan hon tillträder. Dels tror jag faktiskt hon skulle ha nytta av att få höra från "golvet" hur både personal och patienter upplever både vården och ffa hur ledning och politiker hanterat frågan. Dels är det viktigt att hon förstår att man kan inte köra vidare Vård2010 till Vård2014 på det sätt man gjort.

  Naturligtvis risker man att blotta taggen att regionen flyttat all större vård och all akutvård från Bohuslän - men det är ju å andra sidan sant. Men regionen måste ta den striden ty det är en av förklaringarna till varför NU-sjukvården inte fungerar. OCH skall man blicka framåt bör man fundera på vad göra nu för att det skall bli bra 2025. Man kan inte slänga ut miljarder på att lappa sjukhus som inte är gjorda för akut vård - eller vars underhållskostnader på ngr år överstiger nybyggen !

  En frågestund alltså? Går det att lösa? Det skall inte vara "stund för pajkastning", men det är helt klart att ledningen för NU-sjukvården inte ger en objektiv bild av verkligheten.

  Ett exempel såg vi igår i Bohuslänningen. Sten Axelsson säger att man nu har strokevård och bättre hjärtvård. Grejen är att hjärtvården allmänt förbättrats i landet och att strokevården akut i NU-sjv bara fungerar dagtid och om det finns personal.... (i resten av landet är det betydligt bättre som en följd av ett nationellt program - inte Vård2010)

  Och om detta är de enda 2 saker som man hela tiden lyfter fram ..... vad har då Vård2010 i sig gett ?

  Det tror jag vore bra för Carina att höra och förstå - annars är risken att man vrider klockan ännu mer bakåt !

  SvaraRadera
 3. ... jag satt och tittade på filmen

  http://www.youtube.com/watch?v=C5ur7sQ6kHg

  när jag läste detta.

  Tänk om vi hade en Maximus Decimus Meridius.....

  SvaraRadera
 4. Jo, det är sant.

  En politiker som inte vinner massorna - den politikern är död. Det gällde på romarriket och det gäller idag.

  Prylen är den att Vård201o gjort det sämre för alla - inte ens väljargrupperna i Tvåstad har det bättre....Bohusländska turister är jobbiga.

  Så det är väl ngt vi kan säga till tyskarna:
  - Besök oss gärna - men vården - den får du betala !

  SvaraRadera
 5. Jaha så var surret o spekulationerna i gång i gen

  SvaraRadera
 6. Surret ... ja, men har vi den vård vi vill ha?

  Visst - man kan säga att vi gör om vården idag flr framtiden.

  Och då måste några dö på väge.

  Är det OK?

  Jag tycker man skall anpassa vården kontinuerligt efter vetenskap och beprövad erfarenhet - - ja så heter det i lagen - -men det kanske finns upplysta despoter som Engdahl, Andersson, Simonsson och Magnusson som ver så mkt bättre ....

  Trots att de aldrig jobbat inom vården.... aldrig gått en kurs i sekretess och etik, vet ej vad IDG är etc etc.....

  Men besluta om vård ------ det kan de. Är det därför vi har alla kaos i VGR?

  Det slog mig nu... är det pga av okunskap? Är det så enkelt?

  SvaraRadera
 7. Sluta klaga på sjukvårdsledningen! Ni skulle inte klara av att göra ett bättre jobb själva med den budgeten. Det är så många bortskämda personer i det här landet som alltid kräver mer men aldrig ger. Bidrag bidrag... Alrig arbete arbete...

  SvaraRadera
 8. Jag vill tacka alla duktiga undersköterskor och sjuksköterskor inom NU sjukvården. Ni sliter varje dag för en medmänniska, större kan det inte bli. Ni är mina hjältar! Tack från hela mitt hjärta. Ni ger världen ljus.

  SvaraRadera
 9. Politikerna i romarriket förstod hur man vinner massorna till sin sida. Lösningen var bröd och skådespel åt folket samt ett o annat gladiatorspel.
  Nåt att tänka på för våra politiker!!
  /Mandrake

  SvaraRadera
 10. Jag vet ej om ett byte av prsoner hjälper. Problemet är ju att vi nu förlorat så mkt duktigt folk som ofta också kunde framföra på vilket sätt patienter far illa. Jag kan förstå att de slutat. Det är ju bara att titta i personalenkäten !

  Men man kan bygga en staty av sig själv på två sätt. Antingen låter man genom god ledning verksamheten höja sig själv och statyn - eller så trycker man ner omgivningen för att förhärliga sig själv....

  Gissa hur NU-ledningen gjort?

  Idag är det inte många som känner samhörighet med vården. Personal hanteras som brickor, patienter som "kunder" (utan kundfokus!) och det viktiga är budgetvård - eller processtänkande - eller ngt annat som egentligen inte har med patientmötet att göra !

  Tänk så många duktiga idioter vi såg på de föreläsningar som var med NU-festen. Såg och såg - de var extremt dåligt besökta. Kirurgchefen hade 1 åhörare - sannolikt ditkommenderad.... men så var han också en av de som först sade "att vi har ett politiskt beslut - antingen gillar man läget eller så slutar man"..

  Klokt .... idag ser vi resultatet.

  SvaraRadera
 11. Jag läser på TTELAs hemsida att Åström inte blev ordförande, är en vänsterpartist som får detta arbete.
  Hur i hela friden kan man gå ut och säga att hon skall vara ordförande för att sedan inte bli det. Sicka tomtar!

  SvaraRadera