2010-11-23

Uddevallas första hälsokostaffär?

Den här bilden från 1969 visar Hälsokost i hörnet Västerlånggatan - Lilla Norrgatan (till vänster). Huset låg alltså i kvarteret Sundberg vilket är svårt att förstå idag då hela kvarteret är en parkeringsplats i väntan på något annat.

Affärsinnehavaren hette Evert Sivik (1904-1986). I Bohusläningen den 28 januari 1965 kan man läsa att affären Hushållsinköp byter namn till Hälsokost. Möjligen var det då Evert Sivik startade sin Hälsokostaffär här? I en annons 1971 kan man läsa att Hälsokost säljer rent vatten i tetrapak. Vattnet kom från norska Norrwater.

Innehavaren av Hushållsinköp hette Axel G Karlsson. Han hade under ett par år en sommarbutik på Gustafsberg.  //

8 kommentarer:

 1. Kan den här tidsaxeln vara riktig?
  År 1893 startade Axel G Jacobsson en Lanthandel. År 1945 tog Evert Sivik över och då ändrades namnet till Hushållsinköp.
  Sivik ändrade sedan namnet till Hälsokost år
  1965.

  En Fråga: När lades Hälsokost ned?

  SvaraRadera
 2. Paul Paljett2010-11-24 15:08

  Mycket intressant, Gunnar, mycket intressant.

  SvaraRadera
 3. Min mormor bodde på Västerlånggatan vid den tiden och nog var det till Jacobssons hon gick och handlade. Det var också dit jag gick när jag skulle köpa min 5-öres kola

  SvaraRadera
 4. Evert Sivik var också delaktig i Siviks Camping i Lysekil som fortfarande bär hans namn. /Elisabeth som jobbade på Hälsokost i mitten på 60-talet.

  SvaraRadera
 5. Elisabeth, kan Du kanske säga när Hälsokost lades ned?

  SvaraRadera
 6. Jag minns små påsar med eucalyptussmakande honung. Vet ej vad min mamma köpte på Hälsokosten, eller varför vi gick dit, men jag minns hur det luktade på 1960-talet.

  SvaraRadera
 7. Lotta K:s mamma minns inte heller vad Lotta K:s mamma köpte på Hälsokosten på 60-talet. Tänk som det kan bli!
  Ulla K

  SvaraRadera
 8. Evert Sivik var en stor förespråkare för temat hälsokost. Min far hade speceriaffär på Blekevägen och varje vardag kom Sivik med färskpressad morotssaft - helt utan konserveringsmedel - försäljning och konsumtion samma dag - ingen "bäst föredag"!

  SvaraRadera