2010-11-18

Två får kulturpis

Författaren Maria Gustavsdotter och körledaren Ewa Gregner får årets kulturpris. Jag vet inte att det hänt tidigare att man delat ut två kulturpris, men de får 5000 kr var.

Uddevalla kommuns kulturpris och kulturstipendium utdelas som erkänsla för särskilt värdefulla insatser inom det kulturella verksamhetsområdet.

Maria Gustafsdotter får kulturpris "för ett spännande författarskap både för unga och vuxna. Maria Gustafsdotter skriver romaner, noveller och kortromaner med säker hand. Hon har sin utgångspunkt i Uddevalla i sin gärning."

Ewa Gregner får kulturpris "för hennes ideella arbete med körer i Uddevalla under många år samt Ewas nationella och internationella insatser för körverksamheten."

Gunnar Olhsson, verksam i Bokenäs Idrottsförening, får 2010 års stipendium till Emil Sahlgrens minne. Stipendiet utges till personer som genom verksamhet i Uddevalla på ett särskilt förtjänstfullt och för samhället gagneligt sätt ägnar sig åt barn- och ungdomsverksamhet.

Motiveringen lyder: "För hans starka och entusiasmerande medverkan vid bildandet av och i den numera mycket betydelsefulla verksamheten i Bokenäs Idrottsförening. Det genuina intresset för föreningens samlade verksamhet och numera specifikt för den friidrottsliga, har satt och sätter alltjämt ett respekterat avtryck. I sin egenskap av ledare för grupper bestående av bl.a. ungdomar, framträder hans sinne för ordning och tydlighet samt en förväntan om att individer i grupp har ett personligt ansvar."

Den motiveringen med en lätt redigering skulle också kunna beskriva hans insatser inom kulturen. Hans mångåriga engagemang i Bokenäs Hembygdsförening är väl värt kommunens kulturpris. Kanske har han redan fått det? Om inte tycker jag det är dags!

Kulturstipendiet går som tidigare nämnts till Maria Norrman. Samtliga priser delas ut i samband med julkonserten i Uddevalla kyrka den 14 december. //

3 kommentarer:

 1. Tack den eller de som nominerat Gunnar och tack Gunnar K för de fina orden. Ord som stämmer väl överens med någon som de senaste nästan 40 åren lagt ner otroligt mycket tid och engagemang i Bokenäs barn och ungdomar. Någon som än idag troget ställer upp för att utveckla och följa dem genom friidrottsträningen varje vecka. Någon som dessutom, precis som du skriver, värnar om och tar vara på bygdens intresse genom Bokenäs Hembygdsförening. Tack för att någon mer har uppmärksammat och uppskattar hans arbete.

  SvaraRadera
 2. Jodå, det hände alltsom oftast "förr" att kulturpristagarna var fler än en. Man kunde få flänga runt halva dagen för att få bild och intervju med alla.

  Den stora skillnaden mot "förr" är väl att man då hölls utdelningen i profana lokaler i samband med något kulturevenemang. Nu görs det hela så vitt jag förstår med kyrklig/religiös inramning vilket för mig är svårt att förstå.

  SvaraRadera
 3. annaama: 1995 delades kulturpiset ut i kyrkan i samband med julkonserten. Och jag tror att flera år före det var det också så.

  SvaraRadera