2010-11-04

Södra Drottninggatan - Asplundsgatan

(Foto Lars-Erik Hammar)

Korsningen Södra Drottninggatan - Asplundsgatan 1982. Vi ser Mobils bensinstation i kvarteret Lancaster. Där ligger nu det stora parkeringshuset.

Vi ser också att det pågår rivning av husen på högra sidan av Södra Drottninggatan. Där byggdes sedan bostadsrätter i kvarteret Femkanten.

Precis i högra bildkanten ser man även en leksaksaffär. Frimodigs?? //

11 kommentarer:

 1. Frimodigs Lek och Hobby. Nischade på modellbyggen och teknikleksaker vid sidan om en del vanligt. På den tiden fanns det åtminstone tre leksaksaffärer. Förutom Frimodigs fanns Leksakshörnan (eller när revs kvarteret Sundberg?) och Olles Slöjd/Leksaker. Olles låg vid denna tid på övervåningen i nuvarande Citygallerian där nu Clas Ohlson ligger. Nu har vi INGEN leksaksaffär i city, då BR la ner i juni. Inte bra...

  SvaraRadera
 2. När jag var barn har jag för mej att Olles leksaker någonstans vid där parkeringen höger om Hotell Gyllenlöw. Kan ha helt fel i detta men kommer ihåg att när jag varit hos tandläkaren fick jag välja en leksak för en mindre summa pengar där...detta var mitten av 60-talet.

  SvaraRadera
 3. Jo, det stämmer Maggan. Jag minns att det var väldigt lågt i tak, jag var lång redan då.

  SvaraRadera
 4. Rättelse! Det var Frimodigs som låg där Maggan beskriver. Olles låg ett tag på Norra Hamngatan där också Apoteket låg.

  SvaraRadera
 5. Det spelar ingen roll att leksaksbutikerna försvunnit från centrum. Jag har blivit för gammal för sånt!

  SvaraRadera
 6. Olles leksaker låg i många år
  på N.hamngatan,det var där det började.

  SvaraRadera
 7. Minns mycket väl Frimodigs affär.
  Så spännande för en teknikintresserad yngling!
  Lågt i tak och golvet lutade oxå.
  Köpte min första glödstiftsmotor där 1958. Vid något av mina (många)
  repmöten någon gång på 80-talet upptäckte jag att affären fanns där som bilden visar, så jag gick in och återsåg innehavaren (hette
  han Frimodig?) efter (som jag då tyckte) så många år.

  Lasse T

  SvaraRadera
 8. Var låg Leksakshörnan? Var det inte där Frimodigs lokal är på bilden? När trähuset mittemot Gyldenlöwe blev obrukbart flyttade Frimodigs till platsen på bilden. Detta efter att Leksakshörnan lagt ner. Måste varit på sent 70-ta?

  Tyvärr har jag minne som en guldfisk, men jag tillbringade mycket tid i dessa tre affärer...

  SvaraRadera
 9. Ja det har funnits flera leksaksaffärer i Uddevalla genom åren.När det gäller Frimodigs Lek&Hobby så låg den först i hörnet Lilla Norrgatan/Västerlånggatan, jag vet för Ingvar Frimodig var min svåger och jag hjälpte honom ibland att skotta snö från taket på innergården,Ingvar flyttade sedan sin affär till hörnet Asplundsgatan/S.Drottningatan.
  Affären som låg i närheten av hotell Gyldenlöwe hette Pianomagasinet,låg i hörnet Lagerbergsgatan/Norra Drottninggatan jag minns denna affär mycket väl.Sedan talades det om Olles Leksaker som helt riktigt låg på Norra Hamngatan i närheten av Apoteket Lejonet.Olles hade även en Bosättningsaffär jämte leksaksaffären (Sålde porslin och husgeråd m.m )

  Insänt av gammal Uddevallabo som kommer ihåg det mesta.
  Bert Kronlid bert.kronlid@comhem.se

  SvaraRadera
 10. Jag bodde på Asplundsgatan 32 åren
  1944-48. Då såg det helt annorlunda ut. Jag känner inte igen mig alls. Tyvärr har jag inte någon bild från den tidens Udde-
  valla, men det skulle vara roligt, om någon annan har det. Sätt då gärna in den bilden på u-bloggen. Jag ser med spänning fram mot få
  se den bilden.

  SvaraRadera
 11. När huset med Pianomagasinet senare Leksakshörnan skulle rivas, flyttade affären till en lokal mitt emot Domus på Norra Drottninggatan. Namnet Leksakshörnan vill jag minnas behölls trots att affären inte låg i ett hörnhus.

  Martin H

  SvaraRadera