2010-11-11

Arkivens dag på Gustafsberg

På lördag firas Arkivens dag över hela Norden. Det hela började 1998 med Arkivens dag i Sverige. Och jag hade nöjet att vara ordförande för den arbetsgrupp som arbetade fram konceptet.


Sedan dess har våra Nordiska grannländer och Kanada hoppat på tåget och det är alltid andra lördagen i november som Arkivens dag inträffar.

I Uddevalla är det som vanligt Bohusläns Föreningsarkiv och Bohusläns museums arkiv och bibliotek som arrangerar arkivdagen.

Men för andra gången arrangeras Arkivens dag också på Gustafsberg.

Kl 10 - 12 finns jag i på plats i Gustafsbergsstiftelsens arkiv beredd att visa dig det förnämliga arkivet.

Jag kan med fog säga att Gustafsbergsstiftelsens arkiv är mitt skötebarn. När jag i min arkivarieutbildning letade efter ett arkiv att ordna upp tog jag på mig arbetet med stiftelsens gamla handlingar. De låg då huller om buller i Skolhusets källare men också på andra ställen.

Jag hade räknat med att det hela skulle ta tio veckor på hösten 1993. Men det tog tre år! Och jag hade tre medarbetare då det var ett mycket omfattande arbete.
1996 invigdes arkivet med pompa och ståt. 53 hyllmeter blev det till slut. Och jag lovar det är ett mycket spännande arkiv. Fullt med överraskningar.

VÄLKOMNA !! //

4 kommentarer:

 1. Ta chansen, den som kan. Det ÄR ett spännande arkiv!

  SvaraRadera
 2. Emil Johansson2010-11-12 12:57

  Mycket karismatiskt foto av dig, Gunnar!!

  SvaraRadera
 3. Tack för att du värnar svenskt kulturarv på det här sättet Gunnar. Historien måste vara mer levande i dagens samhälle. Det generationer före oss byggt får inte glömmas bort. Hedra Sveriges rika kultur och historia!

  SvaraRadera
 4. HA HA! Toppolitikerna ser ut som skolpojkar på klassresa! Bra att lära sig att se lite djup i vår vardag. Allt handlar inte om pengar och status politiker! Tack för ditt fina arbete Gunnar.

  SvaraRadera