2010-11-28

Skyltsöndagen

I dag var det skyltsöndagen. En promenad i bitande kyla och yrande snö gav vid handen att "det var bättre förr". Visserligen hördes lite tomtemusik i hörnet vid Gallionen men den upphörde då jag kom i närheten.

Ett par eldtunnor var dock utplacerade för frusna själar, eller kroppar snarare.

Vi får väl anta att den stränga vintern tvingade många att stanna hemma på skyltsöndagen 2010.

När jag var liten var skyltsöndagen en stor begivenhet. Tomteorkestrar spelade live i många skyltfönster och om jag minns rätt presenterades även luciakandidaterna i skyltfönstren.

I Tidningsarkivet söker jag på skyltsöndag och får denna träfflistan:

1936-12-01 Musik och kortége blir det i Uddevalla på den stora skyltsöndagen den 13 december. Seder o bruk.
1936-12-14 Skyltsöndag med spelemän och tomtar inledde julkommersen. Seder o bruk.
1947-11-14 Glädjebudskap: Skyltsöndag offentliga julgranar med elljus undantag från restriktion.
1947-11-25 Köpmännens höstmöte, skyltsöndag den 7 dec. Den 24 dec. stänger affärerna kl. 2.
1950-12-11 Förväntansfulla barn tittar på tomten i leksaksaffären, på första skyltsöndagen.
1951-12-03 Första skyltsöndagen, Ann tänder första ljuset. Bild.
1968-12-09 "Mindre folk och ""antijul"" på första skyltsöndagen." //

4 kommentarer:

 1. Bohusläningen rapporterar idag måndag att det trots allt fanns levande jultomtar i ett skyltfönster i Kochska gränden.

  SvaraRadera
 2. Gunnar, min vän! Vad är detta? Du får ju komma dig dit i tid annars missar du ju de fina dockorna, ha ha...

  Det var inte mindre än mellan 60 och 70 levande skyltdockor i fönstren runt galleriorna och Kungsgatan upp mellan kl. 11 och 12. Under denna tid spelade Plusgymnasiet musik vid Kochska Torget (jag vet att det inte har ett eget namn, men jag har döpt det till detta i brist på annat) för att kl 12.30 ersättas av Tomteparad med Uddevalla Stadsmusikkår med drillflickorna. De nämnda Luciakandidaterna stod under en hel timma i skyltfönstret hos Dressman och övade med körledaren Lotta Gustafsson och man kunde rösta på dem i en speciell låda. Sedan åkte de häst och vagn till Kungstorget före Stadsmusikkåren där de båda grupperna i kyla och snöyra genomförde musikframträdanden.

  Kl. 13 började kunglige hovleverantören och pianisten Ingemar Thorell med sina skönsjungande Christmas Chicks att spela och sjunga utanför Gallionen. Det fick bli flera korta uppträden med tanke på det dåliga vädret.

  Att se så många komma för att vara med på Skyltsöndagen, trots riktigt dåligt väder var mycket trevligt att se. Senare på eftermiddagen ebbade folket ut i samband med att det dåliga vädret blev ännu sämre.

  Kom i tid nästa år, så ska jag bjuda dig på lite varm glögg tillsammans med vår härlige tomte Alf som gick runt och samlade in barnens önskelistor.

  SvaraRadera
 3. Hej Kent!
  Det var ju roligt att det var ett sådant tryck i alla fall. Jag var ute vid 14-tiden och det trodde jag var i tidigaste laget. Från min barndoms skyltsöndagar minns jag att de ägde rum framåt kvällen för att alla ljus skulle lysa upp i adventsmörkret.

  SvaraRadera
 4. O så snackar alla om att den yngre generationen är morgon trötta.Under mitt 28 åriga liv har ja iaf lärt mig att de är mellan 11-12 man ska va i centrum på skyltsöndag i U-a:)

  SvaraRadera