2010-11-14

Träpanelerna från jaktslottet på Emaus

Häromsistens skrev jag om jaktslottet på Emaus och visade då den här bilden på landsantikvarie Åke Fredsjö som undersöker 18 träpaneler. Han fann dem så intressanta att de monterades ned och samlades in till Uddevalla museum.

Jag skrev då att jag aldrig har sett dem, men det har jag gjort nu. Bohusläns museums konservator Marie Johansson hade vänligheten att visa mig dem häromdagen. De förvaras i museets konstmagasin, ganska högt upp på en hylla.

Och lustigt nog tog vi ner just den här för fotografering. Det är den som syns längst till vänster på bilden med Åke Fredsjö.
De 18 träpanelerna är samtliga motiv ur Esaias Tegnérs stora verk  Frithiofs saga. Träpanelernas yttre mått är 43,5 x55,5 cm. Frithiofs saga tillkom mellan 1820-25 och du kan läsa den HÄR!  //

1 kommentar:

  1. Vem är det som har gjort panelerna? Är dom målade av nån konstnär eller är det nåt slags tryck?

    M H

    SvaraRadera