2010-11-21

Olles leksaker 1964

För en tid sedan väckte en bild från korsningen Södra Drottninggatan - Asplundsgatan minnen om leksaksaffärer. I den bildens högerkant syntes en leksaksaffär. Det kom in flera kommentarer om olika leksaksaffärer i Uddevalla.

Den här bilden från 1964 visar Olles leksaker i hörnet Kungsgatan - Norra Drottninggatan. jag minns inte att affären låg där och vem var Olle? //

17 kommentarer:

 1. Som jag minns det, låg Olles leksaker på N Hamngatan 1964.
  Butiken på bilden verkar sälja något annat än leksaker. Kan Olle ha haft 2 butiker med olika inriktning? eller fanns det två Olle som var butiksägare?

  Leif T

  SvaraRadera
 2. ...inte korsar väl Kungsgatan Södra Drottninggatan eller...
  ...dessutom ser det inte ut alls som leksaker i skyltfönstren

  Ulf G.

  SvaraRadera
 3. Nä, som sagt, det där är inte Olles leksaksaffär. De står ju också Olles extraförsäljning i fönstren. För de gamla leksaksaffärerna i Uddevalla redogjorde ju Bert Kronlid föredömligt i en kommentar för några veckor sedan! Men kanske hade Olles som det antyds just en tillfällig extraförsäljning av framförallt husgeråd i denna lokal.

  Jag har många minnen från alla de gamla butikerna. Dockskåpsmöblerna hos gamla Frimodigs, vilken enorm sortering! Och Giggi-kläderna som man fick gå bakom hos Pianomagasinet för att titta på.

  Nog är det märkligt att det inte finns några leksaksbutiker kvar alls i stan. Mina barn gillade skarpt Olles när det låg på Kungsgatan på 90-talet. De tyckte det var roligt med ett sortiment som var lite olikt det hemma.

  SvaraRadera
 4. Visst har Gunnar sluntit på tangentbordet. Givetvis skall det väl vara Norra Drottninggatan. Det är väl Ströms Hörna dvs N Drottninggatan 6 där numera Nordea ligger (som har adress Kungsgatan 7). Banken som då hette PK-Banken, flyttade hit år 1967 från N Drottninggatan 3.
  På bilder ser man Gavalls Konfektion, som flyttade till Kilbäcksgatan 16 år 1964. Skylten Boströms visar på Anton och Signe Boströms Uraffär. Vidare Alméns Foto. Det finns också en guldskylt med en firmabeteckning intill. Kan det vara Haerens som startades år 1929.

  SvaraRadera
 5. Kommer inte ihåg denna affär men kan förstå var den ligger i alla fall. Mitt emot måste "barngarderoben" ha legat. Min mamma som alltid ville jag skulle ha "fina" kläder handlade där till mej. Ja och som annarna sa om dockmöblerna så kommer jag också ihåg det. Jag älskade mitt dockskåp och stod och drömde där...

  SvaraRadera
 6. Javisst hade jag gjort mig skyldig till en felskrivning. Det skall förstås vara Norra Drottninggatan-Kungsgatan. Det har funnits några "legendariska" affärer i "Ströms hörna". Wallströms fanns där länge. Ström & Co kom därefter. Eller "Com & Strömpani" som en del sa.

  SvaraRadera
 7. Maggan, Barngarderoben kan väl inte ha legat mitt emot Ströms Hörna. Vad jag vet låg Barngarderoben på N Drottninggatan 10. Dvs i Backlunds Hörna där bland andra Sparbanken och Fleur Blommor numera ligger.
  Mitt emot Ströms Hörna har beteckningen N Drottninggatan 5 (dvs Linders Hörna) med nuvarande Gallionen.
  Om man inte menar mitt emot = tvärs över Kungsgatan (Kungsgatan 10, Backmans Hus), där Handelsbanken numera ligger.

  SvaraRadera
 8. Var inte Olle farfar till bröderna Olsson som idag driver Olles Leksaker på Torp Centrum. Däremellan har väl bröderna vuxit upp med sin far som driftat butiken. Under slutet av 90-talet eller början av 2000-talet så såldes verksamheten, men rättigheterna till namnet behölls tror jag. Därmed återuppstod Olles Leksaker på Torp för några år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carl du har fullständigt rätt. Det är Olles barnbarn Anders och Patriik som driver butiken med samma namn på Torps Köpcentrum. Sjävd drev jag butiken från 1997 på Kungsgatan eller Kochs Gränd. Butiken flyttades sedan längre upp på Kungsgatan och vi öppnade även Alfreds Stormarknad i Leksaker på Torp i juni 1991. Jag tvingades pga hälsoskäl stänga denna butik i augusti 2005 men mina söner körde vidare 2007 i ny lokal på västra Torp
   Jan-Olof Olsson

   Radera
 9. Nu är vi inne i ett annat intressant ämne! Barnklädesbutikerna som var många under min uppväxt. Började på en lång kommentar om dem men kom på sen att det här är ju inte min blogg...

  Barngarderoben flyttade väl runt lite? Låg de sista åren på Kilbäcksgatan. Men N Drottninggatan 10 stämmer säkert. Fina barnskyltdockor minns jag därifrån!

  SvaraRadera
 10. Kilbäcksgatan är rätt. Maria Quist hette väl innehavaren.

  SvaraRadera
 11. Var nog fel minne av mej av Barngarderoben. Stämmer nog att det legat någon annan stans. Hur som helst handlade mor där. Kommer ihåg en röd fluffig kappa och randig mössa/hatt till. Haha

  SvaraRadera
 12. Olles från Norra Hamngatan hade en kort tid (åtminstone en jul)även denna lokal. Jag och Olles son Janne var "springpojkar" och sprang med varor mellan butikerna och en lagerlokal högt uppe på Kungsgatan.Janne och jag växte upp på Norra Hamngatan 11 och gick i samma klass alla våra 12 års skoltid i Uddevalla. Den ursprunglige Olle Olsson (Jannes far) var född 1909 och dog 2002. Janne övertog affären och öppnade även "Alfreds" på Torp. Hans två söner har sedan öppnat Olles Leksaker på Torp.
  /Bertil Andreasson, Göteborg

  SvaraRadera
 13. Tack Bertil!! För att du rättade till alla vimmsiga förslag.

  SvaraRadera
 14. JAN O OLSSON2010-11-25 19:43

  JA BERTIL MIN GAMLE KOPMIS DU ÄR HELT RÄTT UTE. JAG KUNDE EJ BESKRIVIT DET BÄTTRE SJÄLV ÄVEN OM JAG ÄR SON TILL OLLE OCH MAY-BRITT OLSSON,SOM BÖRJADE REDAN 1947 VID KUNGSTORGET. BUTIKEN HETTE DÅ OLLES SLÖJD OCH BOSÄTTNING. LEKSAKERNA KOM LITE SENARE DÅ DEN NYA AFFÄREN ÖPPNADES 1951 PÅ NORRA HAMNGATAN 11.
  NÄR JAG KOM MED I VERKSAMHETEN 1973 FANNS DET FORTFARANDE 4 LEKSAKSBUTIKER I CENTRALA UDDEVALLA. KUNGSGATANS LEK OCH HOBBY, FRIMODIGS,LEKSAKSHÖRNAN FD PIANOMAGASINET OCH OLLES LEKSAKER.
  JAG VILL PASSA PÅ TILLFÄLLET OCH TACKA ALLA UNDERBARA KUNDER SOM JAG MÖTT UNDER ÅREN. JAG SAKNAR ER NÄR JAG NU HAR TVINGATS SLUTA P.G.A. HÄLSOSKÄL.
  JAN O OLSSON

  SvaraRadera
 15. Bengt Arne Runnerström2010-12-22 22:51

  LYCKAN VAR LEKSAKSAFFÄRERNA I UDDEVALLA! Kommer ihåg att jag för egna hopsparade pengar köpte ett litet siverglänsande flygplan (Hawker Hunter)på Frimodigs som låg i hörnet av Västerlånggatan - Lagerbergsgatan. Där fanns allt man ville ha! Uddevallas första cyklopöga köpte jag där. Det var av grönt gummi med ett runt tjockt fönsterglas i. Asken har jag fortfarande kvar(!)Med cyklopögat följde jag fjordbottens förändring i Rörvik, det som kallas Hermanbukten i dag : På 1950-talet var det skogar av grönt ålgräs. På 60-talet var allt dött och brunt! På 70-talet var botten helt täckt av miljoner små blåmusslor och sedan har botten repat sig och ålgräset har sakta kommit tillbaka, bara för att på 90-talet översvämmas av stora moln av japanska sjöalger eller vad det kallas.
  En annan leksaksaffär låg i hörnet Norra Drottninggatan - Lagerbergsgatan. Där fanns det
  cowboys och indianer fint målade och gjutna av någon slags massa, och så hade de Märklintåg!!!
  Vi barn fick en första byggsats i Julklapp och vem blev då intresserad, jo fadern i huset, som hjälpte oss bygga en åtta och så körde vi lok och vagnar tills vi kom på att det vore kul att ha två lok som körde åt olika håll med vagnar. Ner till leksaksaffären tvärs över gatan och köpa ett lok till! Pappa betalade! Sporten var att undvika att loken krockade i krysset! Sedan byggde vi om och ut banan. Så fort det var slut på skenor eller växlar, vi måste ju bygga färdigt ett påbörjat projekt, fanns det plötsligt pengar i pappas plånbok och vi barn rusade ner för alla trapporna och sprang tvärs över gatan till leksaksaffären på hörnet och köpte mer skenor. Det var lyckliga, men tyvärr alltför sällsynta dagar, när pappa hade tid och lekte med oss barn.

  SvaraRadera
 16. Jag tror huset ligger korsningen Kungsgatan N. Drottninggatan längre bort på gatan ser man i andra våningen många markiser, där låg mjölkbaren, och under Hälsings bokhandel ?


  mvh. VL

  SvaraRadera