2010-04-15

En fullständigt unik situation - så gott som all flygtrafik inställd

Titta noga på denna bild från  flygradarn. Den är fullständigt unik och är en skärmdump från kl 20.02 ikväll. Den visar de flygplan som fortfarande är i luften. All annan flygtrafik är inställd på grund av vulkanutbrottet på Island.

Så här rapporterar SVT/Text om situationen:

"Sverige och så gott som hela Västeuropa stängde under torsdagen luftrummet helt och hållet för all flygtrafik. Anledningen är att askmolnet från vulkanutbrottet på Island har dragit österut och askan kan få flygplanens jetmotorer att stanna. Askan lägger sig också på planens vingar.

Flygtrafiken stoppades successivt på de svenska flygplatserna under dagen. Arlanda flygplats stängdes klockan 18.00. Sist att stänga var Visby.

Också i Norge, Danmark, Finland, Storbritannien, Irland, Belgien och Nederländerna stoppade Luftfartsmyndigheterna flyget. Frankrike, Ryssland och Tyskland införde begränsningar i flygtrafiken.

Det svenska flygförbudet gäller även ambulans- och polishelikoptrar. Redan under torsdagen ökade antalet passagerare på buss och tåg. Swebust.ex beslöt flerdubbla sin trafik. Många är strandsatta på flygplatserna utomlands. Charterbolagen försöker dirigera om sina plan med hemvändande resenärer och många kom aldrig i väg till sina resmål under dagen.

Flygbolagen förlorar miljonbelopp på den isländska vulkanaskan. SAS förlorar tiotal miljoner om dagen enligt Sture Stölen, ansvarig för investerarrelationer på bolaget.Norweigan gör en uppskattad förlust på 10 miljoner om dagen enligt analytikern Tore Östby på Handelsbanken.

Hundratals flygningar har ställts in i dag - och troligen också under fredagen, beroende på vart askmolnet drar.osten räknar med förseningar de närmaste dagarna för post som skickas med flyg". //

6 kommentarer:

 1. Undrar vad som är bäst för klimatet, askmoln eller flygtrafik?

  SvaraRadera
 2. Flygtrafik är att föredra klimatmässigt, vulkanutbrott släpper ut fruktansvärda mängder. Läste om ett som motsvarade 3års samlade europeiska industriutsläpp..

  SvaraRadera
 3. Kan man köpa utsläppsrätter för vulkaner?

  SvaraRadera
 4. Cykla?
  /Mandrake

  SvaraRadera
 5. Cykla gar faktiskt utmarkt! Det gar inte sa fort men man far se mycket och somnar gott pa kvallen. Jag har nu cyklat fran Kville, Tanums kommun, till Parnu i Estland pa 10 dagar.

  SvaraRadera
 6. Elva dagar ska det vara. hanscyklar.blogspot.com

  SvaraRadera