2010-04-14

70 år sedan tyska planet sköts ned

(Illustration Lennart Karlsson ur Historien om Uddevalla)

Idag kl 12.25 för exakt 70 år sedan gick larmet på Uddevalla brandstation vid Margretegärde. För ovanlighetens skull ryckte brandkåren ut på eget initiativ. I brandkårens utryckningsjournal för den dagen står det i kolumnen "Hur larmet inkommit": "Obs. från brandstationen".

Brandmännen på stationen kunde med egna ögon bevittna den Junker 52:a som utifrån Byfjorden flög in över staden och fortsatte i riktning mot regementet. Sedan hörde man smällarna från de två Boforskanonerna som från Musikberget på regementet sköt varningseld och sedan verkanseld mot flygplanet.

På regementet pågick allmän mobilisering och tusentals unga män höll på att utrustas. Det var ju bara fem dagar efter Tysklands invasion av Norge och Danmark och man kan ana den nervositet som soldaterna kände då ett tyskt krigsflygplan flög, till synes ogenerat, över kaserngården.

Läs hela historien om nedskjutningen av det tyska planet här. //

3 kommentarer:

 1. Jag har alltid undrat över nazitysklands reaktion på det inträffade? Att det inte blev någon vedergällning?

  SvaraRadera
 2. Jag skulle tro att på det stora hela var detta en liten sak för den tyska krigsmaskinen. Den var ju fullt upptagen på annat håll. Sverige hade ju fortfarande goda relationer med tyskarna så kanske de hade förståelse för det inträffade?

  SvaraRadera
 3. Är det helt utrett varifrån planet kom?
  Har hört att det följde Lelångenbanan mot Uddevalla.

  SvaraRadera