2010-04-11

Kraften i stenen

Dagens utflykt gick till utomhusutställningen Kraften i stenen. Här har undertecknad tagit plats i Ingemar Lolo Anderssons skulptur Sol ute, stol inne, för hjärta och sinne. Kraften i stenen är en skulpturutställning där stenen och kanske framförallt graniten står i centrum.
Utställningen är ett samarbete mellan Konsthallen i Trollhättan, Vattenfall och Konstnärernas Kollektivverkstad i Bohuslän. Längs Älvrummet i Trollhättan kan man bese 24 verk t o m den 31 augusti. De är definitivt värda att se.
Konstnärerna som deltar i utställningen är Ingemar Lolo Andersson, Uwe Kersten, Monika Funck, Viktor Korneev, Lars Widenfalk, Jan Bergh, Christina Monti, Henjasaj N Koda, Ann Carlsson Korneev, Claes Hake, Hiroshi Koyama, Hagbart Sollös, Jiri Kacer, Ian Newbery, Clara Sörnäs och Per Ageeli.
Skulpturerna är utspridda mellan Kanaltorget och Insikten. Läs mer om utställningen här. //

8 kommentarer:

 1. Sittplatsen ser lite hård ut.

  SvaraRadera
 2. ...varför är det inte i Uddevalla som Konstnärernas Kollektivverkstad i Bohuslän tycker det är självklart att ställa ut, det är den fråga jag ställer mig. Detta sker alltså för andra året i rad och jag missunnar inte Trollhätteborna att se denna fantastiska stenkonst, jag såg den förra året i samband med Fallens dagar och den var häftig, men men...
  ...varför har vi en kulturnämnd som inte ens verkar veta om en racerbåtslopp är kultur eller inte...
  ...jag bara undrar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Ulf G generaliserar grovt känner jag, eftersom det var tydligt på debatten att vissa i nämnden är helt glasklara över vad som är kultur och inte....
  Sedan funderar jag på om konsten står där den står för att det finns naturliga platser där. Väg att gå på mark som håller. Funderar direkt på var i Uddevalla en sådan stig skulle stå att finna men kommer inte på någon. Med det inte sagt att det inte finns... men strandpromenaden är för smal, själva svenskholmen har, skulle jag tro högst begränsad möjlighet till så tunga konstverk, då måste man förstärka marken. Vi skryter ofta om att vi är en kuststad, men i min värld är vi en kuststad där vanligt folk inte helt lätt kommer till, det är industrier och boende som prioriteras. Man kanske kan hoppas att Hamngatorna på sikt blir ett konsttråk men till det krävs säkert en del förändringar.

  SvaraRadera
 5. Under stor del av nuvarande Svenskholmen finns det fyra plansprängda öar. Mellan öarna utfyllnad av sprängsten. Här låg tidigare flera stora oljecisterner så nog skulle marken klara några tunga skulpturer.

  SvaraRadera
 6. Det låter ju tryggt. Kan det då vara så att det är andra skäl till att konstnärerna väljer Trollhättan? Möjligheten att sprida ut konstverken kankse så att det blir en promenad.

  SvaraRadera
 7. Det är ju inte så att vi konstnärer väljer och vrakar var vi vill ställa ut våra konstverk. Det kan bara ske på platser, i kommuner där vi är välkomna att ställa ut och man är beredda att satsa på det arbete och den planering som krävs för utställningar av denna storlek som t.ex. den i Trollhättan. Hade vi blivit tillfrågade om att ställa ut i Uddevalla också så hade vi gärna tackat ja till det. Men det är väl inte försent att göra något åt det !

  SvaraRadera
 8. Jag har sänt ett förslag till Länsmuseét om en utställning om stenskulptur, eftersom det är i Bohuslän de flesta stenskulpturer i Sverige produceras idag. vi får väl se vad de tycker?
  Lolo

  SvaraRadera