2010-04-27

Efter 144 år har Uddevalla sjukhus inte längre någon akutverksamhet


I morgon, onsdagen den 28 april, flyttar traumaenheten till NÄL. Därmed slås den sista spiken i kistan från det en gång så stolta akutsjukhuset. Uddevalla sjukhus har haft akutmottagning sedan 1866, dvs i 144 år.

Förvisso var det den gången inte några snabba ambulanser som transporterade de skadade till sjukhuset eller lasarettet som man oftast sa.

Landstingets första bilambulans i Uddevalla var stationerad på epidemisjukhuset i Kapelle. Ambulansen kördes av epidemisjukhusets vaktmästare som bodde på norr. Han hade, trots sin låga rang, tjänstetelefon för att snabba på utryckningarna. Vid larm satte han sig på cykeln och trampade genom staden till ambulansgaraget varifrån han sedan ryckte ut.

Han var ensam i ambulansen och det hela byggde på att det fanns folk på olyckplatsen som kunde hjälpa till. På länslasarettet var det inte alltid som man visste om att ambulansen var i antågande.

Men nu är det andra tider. Kirurgchefen Ekelund sa till SR Väst idag: – "Man får inte glömma bort att utvecklingen i ambulanserna har gått framåt, de är mer en förlängd arm av sjukhuset med hög kompetens. Vi har också helikopterservice som kan transportera patienter. Sedan får man inte glömma bort att trafikolyckorna har minskat väsentligt".

torsdagen den 29:e april kl 1800 på Bohusläns museum blir det information och debatt om NU-sjukvårdens framtid. Det är ett samarrangemang mellan Bohusläns museum, med RUS (Rädda Uddevalla Sjukhus) och Studiefrämjandet. Jag skall gå dit och lyssna. Gå dit du också!!!   ///

9 kommentarer:

 1. Och alla kommunpolitiker sägar att de slagits för akuten. Se här hur man 2004 från S i kommunen agerade vid demonstrationen. Läs vad människor sade. Läs vad Björk (S) skuklle göra och tänk idag hur det blev.

  Har inte S med C+V+Fp lagt ner akutvården i Bohuslän - vem har då - tomten?

  Från Nu sjukvårdens arkitekt - Jan Åke Simnonssons blogg 2004. Det var fö han som Andren tyckte skulle komma på detta RUS möte)

  :


  Området kring NU-sjukvården
  Jag är under detta år vikarie för Karin
  Engdahl. Det är mer komplicerat här än i området kring Borås och Alingsås. Vi hade det första SRO mötet den 13 februari i Uddevalla. Därefter hade vi även möte med NU sjukvårdens ledning.
  Obalansen i år är 120 mkr. Åtgärder finns för 80 mkr. Men det saknas 40 mkr. Arbetet går trögt.
  Den 28 februari var det en stor demonstration i Uddevalla. När jag läser massmedia framstår det nästa som om Uddevalla sjukhus skulle omvandlas till ett mindre lasarett eller vårdcentral. Givetvis skapar detta oro hos invånarna. Roland Andersson åkte till Uddevalla och ställde sig på torget och lyssnade. Enligt Roland var det överdrifter i talen. En av talarna blandade in regionens internhyresmodell.
  Jag har även träffat Lennart Björk, kommunstyrelsens ordförande i Uddevalla. Det är inte en lätt situation för Lennart att balansera den uppkomna situationen. Lennart sa att vi borde vara mer aktiva och lyfta fram det positiva som händer på Uddevalla sjukhus.

  SvaraRadera
 2. Hittills har nedläggningen av Uddevalla sjukhus följt regelboken hur man lägger ner vårdenheter.

  Tro inte att det slutar med detta. Uddevalla sjukhus är idag så upphackat, avlövat och fullständigt ologiskt att patientsäkerheten och vårdsambanden inte kommer kunna upprätthållas och bit för bit flytta över till NÄL.

  Hur gör man då? Först måste det på ett annat håll finnas en vilja att ta resurser från andra för att stärka sjukhus i sin egen valkrets. I NÄL fallet förstärktes detta av svaga och lite smånaiva politiker i Bohuslän.

  Man söker sedan selektivt skäl till sammanslagningar och rationaliseringar. I NU fallet fanns en kritik att man hade för få förlossningar på NÄL och Uddevalla och vips var förlossningen borta. Det följde ett gammalt axiom på 90 talet att man vid nedläggningar börjar med förlossningen. Det har senare kommit på skam eftersom förlossningsvård har mycket lite med akutvård att göra.

  Man måste visa på något positivt. Eftersom det inte finns några rapporter om positiva sammanslagningar i världslitteraturen måste man helt enkelt hitta på vinster och sedan hitta en tillräckligt okunnig person med döva öran för att genomdriva detta.

  Ofta har organisationer sådana personer. I VGR har man t.ex. använt Sten Axelsson och Daneryd på flera positioner i regionen i det syftet. Bara i NU sjukvården har Daneryd haft så många chefspositioner att det blivit ett dagligt skämt "vad är han chef för idag". Först var han traumakirurg, sedan processchef, han basar över NU sjukvårdens språkbruk (!) och senast är han arkitekten bakom "cancercentrum" - som kritiserats hårt av nationella auktoriteter för ett ohållbart och otydligt dokument.

  Axelsson är jurist och kom närmast från Skaraborg där man kickade honom med slagdängan "Låt STENen falla - sjukvård åt alla". Han lovade 40% mindre akutbesök och 140 miljoner i vinst efter att han genomfört Vård2010. En miljard senare vet vi att NU sjukvården fortfarande går med 100 i förlust, akutbesöken ökar och det är kaos på akutmottagningen. Socialstyrelsen har också gjort det till ett tillsynsärende.

  Men denna typ av löften är nödvändiga för att kunna uppfylla målet - att "roffa åt sig" till sina valkretsar.

  Sedan hoppas man att verkligheten skall anpassa sig till besluten. Och till slut sätter sig alla system, men det kostar extremt mycket pengar och ofta är man tillbaka till det ursprungliga systemet när vården igen fungerar eftersom det var i sin tur med erfarehet utprovat under årtionden. Så är det i Göteborg. Och ingenting är mer viktigt än kunskap och erfarenhet i sjukvården.

  I NU sjukvården finns det dock en risk att Uddevalla sjukhus ej kommer tillbaka just för att politiken i Uddevalla är så svag och Gert Inge kommer göra allt för NÄL i några år.

  Vad händer nu då?

  Moderaterna i Uddevalla (se insändare idag) vill köpa mer ambulanser så ännu fler människor kan transporteras till NÄL och i vissa fall bli dödligt sjuka pga transportvägen.

  Fp vill inte göra något eftersom deras Jonas Andersson redan i julas "glögg-bloggade att allt "Allt är väl på NÄL". De har anmält sig själva till Socialstyrelsen - vet den ena handen vad den andra gör?

  Elwing och C har redan skickat högskolan och akuten till Västergötland så att alla akutsjukhus och högskolor ligger i det landskapet - han kommer nog verka för att flytta hamnen nästa gång (de misslyckades med Bohusläns museum som bekant). Kanske flyttar han?

  Kristdemokraterna är så små att de inget kan göra och dessutom har de sina förpliktelser mot BUN-partiet som motverkar det mesta av utvecklingen i Uddevalla.

  S har inget gjort och man har som första namn Karin Engdahl och det säger det mesta om politikerbrist, fantasi och förankring hos väljarna i det partiet.

  V finns inte i Uddevalla, men det gör inget för Peter Spjuth har i GP och TTELA redan skämt ut sig inför personalen så där behövs inga yterliggare V-krafter.

  SvaraRadera
 3. Moderaten Svennberg verkar ha återfått talförmågan efter år av tystnad, börjar månne valet närma sig?
  Vad hände med det stolta förslaget med att bygga ett nytt sjukhus ett av det mest realistiska ideerna som funnits i debatten men som alltid sablats ner av de styrande med hänvisning till att flyttningen av trauma+IVA + så många andra verksamheter inte skulle kosta någonting . Idag närmar sig notan 1 miljard kroner, vårdens underskott ökar hela tiden och ledningens recept är hela tiden "spara på personalen och utöka ledningskansliet.

  SvaraRadera
 4. ... och Moderaternas recept är "köp mer ambulanser ty de är så bra".

  Det spelar ingen roll om man heter Peter Spjut eller Svennberg.

  De har precis lika lite koll på vad sjukvård är. Den ena sitter i NU styrelsen och den andra sitter i M i kommunen och har inte och kommer uppenbarligen inte tillföra akutvården i Bohuslän någonting.

  Tyvärr - vem f-n skall man rösta på?

  Man kan ju ej rösta på ännu mer naiva miljöpartister som vill ha ett vindkraftsverkdrivet akutsjukus i varje grön korvkiosk.

  NU sjukvården är oerhört väldokumenterat i länkar och text av initierade personer och kommer vara ett MYCKET tungt argument för att politiker på region och kommunnivå skall hållas borta från behandlingen av människor sjukdomar.

  SvaraRadera
 5. Vad !!!!

  Skulle Björk och Sossarna "balansera" situationen?

  Skulle människors död balanseras mot politikens behov?

  Inte små krav regionen som idag är Gert Inge lägger på kommunpolitikerna.

  Då förstår man Svenbergs katastrofinsändare idag.

  Moderaterna är i S famn som det nya arbetarpartiet.

  Och med det menas INTE att man lyssnar till medborgarna ty INGEN varken i S eller M verkar ha fattat att människor DÖR på akuten på NÄL innan de ens träffat en läkare.

  Köp gärna ambulanser och helikoptrar, men de måste in i akuten. Skall ni bygga en flygplats och väntestation på NÄL? Vem skall bedöma patienterna.

  INSE NÄL akuten är underdimensionerad. Den klara ej toppar. Det bästa sättet att lösa det är att ha öppet i Uddevalla OCH då samtidigt skapa förutsättningarna för patientsäker vård.

  Men OK - när Svennberg får prostatacancer då skall han op på Uddevalla som inte har IVA att ta hand om komplikationewrna.... ngn 1/2 timme och du har förblött.

  Är det patientsäker vård som ex Karin Engdahl menar?

  Bra - i så fall privatisera Uddevall ty ingen politiker verkar bry sig - innan de själv drabbas förstår !!!

  Drtta är ju äckligt !!! Inser de ej att de skall bli patienter? Är det därför Uddevalla Kommun täcknat en privat försäkring till de sina - för att de skall gå före i kön och lämna medborgarna i sticket

  j-t snyggt !!

  SvaraRadera
 6. väldigt synd att jag inte har möjlighet att närvara på torsdag. :( Vore väldigt intressant!

  SvaraRadera
 7. Så gick det med Sossarnas sjukvård till alla.

  SvaraRadera
 8. Definitionen av fega kryp

  Ur dagens Bohuslaning 29.30/4.

  Bildtext ... se vilka som fann i salen...

  Marie Henriksen (KD) ställde ensam upp från NU-styrelsen i torsdagens debatt. Men i salen fanns även bland andra moderaterna Martin Andreasson, regionråd och vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, Bertil Jonsson, regionstyrelsens vice ordförande, regionrådet Monica Selin (KD) representanter från Sjukvårdspartiet samt kommunpolitikerna Magnus Jacobsson (KD) och Ralph Steen (FP) Fotograf: Ronny B Nilsson

  SvaraRadera
 9. Déjà vu!
  Historien upprepas nu på SkaS, vården i Falköping, Lidköping och Mariestad avlövas och flyttas sedan till nya men tomma lokaler i Skövde då personalen slutar. Centraliseringens ska fortsätta till vilken kostnad som helst...

  SvaraRadera