2010-04-01

Snöberget måste flyttas


(Arkeologen Robert Hernek är projektledare för utgrävningarna bakom Oljeberget i Skeppsviken)

När arkeologer från Bohusläns museum i måndags anlände till Skeppsviken för att inleda en arkeologisk utrgrävning blev de mycket förvånade då de upptäckte att den 4000 år gamla boplatsen de skulle undersöka, ligger gömd under ett enormt snöberg.

- "Uppenbarligen har det blivit något fel i kommunikationen mellan Länsstyrelsen och Uddevalla kommun då kommunens Gatu- och parkavdelning tillåtits att deponera snö från Uddevallas gator på platsen. Det är rent obegripligt att detta har kunnat hända", säger Robert Hernek.

Det är en boplats från yngre bronsåldern som skall grävas ut. På arkeologernas karta ser man att strandlinjen då gick 15 meter högre än idag och strax öster om nuvarande Oljeberget. Där i det för västliga vindar skyddade läget har alltså våra förfäder slagit ner sina bopålar för 4000 år sedan.

Det är Uddevalla kommun som själv beställt den arkeologiska undersökningen för att komma vidare med planerna på den tänkta bebyggelsen på Oljeberget. Boplatsen som nu skall grävas ut ligger där en parkeringsplats skall anläggas.

Arkeologerna har ett pressat tidsschema under 2010. Efter utgrävningarna vid Skeppsviken skall ett större fornlämningsområde där IKEA skall byggas grävas ut. Detaljplanen för Skeppvikenområdet är utställd för samråd till och med den 7 april och sedan måste bygget komma igång.(Detaljplanen är utställd till och med 7 april)


Uddevalla kommuns Gatu- och parkchef Bengt-Anders Svensson är bedrövad över den situation som uppstått. - "Vinterns snöröjning har kostat skattebetalarna många miljoner och nu kommer det att kosta ännu mer då vi måste flytta på stora delar av det snöberg som ligger där utgrävningarna skall ske".

Situationen har orsakat stor oro och irritation på Blåkulla där kommunstyrelsens beredningsgrupp igår satt i krismöte. Man kom fram till att den enda lösningen är att flytta på delar av det enorma snöberget och det måste ske snabbt. Därför har kontakt tagits med VD:n för Uddevalla Lastbilscentral, Joachim Lindroth, som säger att företaget skall kunna ställa upp med ett stort antal lastbilar för borttransportering av snömassorna. Joachim Lindroth har för säkerhets skull också kontaktat Trollhättans Lastbilscentral, som är beredd att förstärka med ytterligare lastfordon.

Transporterna beräknas komma igång på Påskdagens morgon. Först måste nämligen något göras för att luckra upp den stenhårda ytan på det med bulldozer hårt packade snöberget. För detta har erfarna bergsprängare från Gällivare engagerats och de beräknas anlända till Uddevalla idag.

- "Jag beklagar verkligen att de kringboende kommer att störas av kraftiga smällar från sprängningarna under Långfredag och Påskafton", säger Bengt-Anders Svensson, "men det är mycket bråttom att komma igång med bortforslandet av snöberget, då detta måste vara slutfört senast söndagen den 11 april".

Hur mycket av skattebetalarnas pengar kalaset kommer att kosta har han ingen aning om. Han vet heller inte var man skall lägga upp den bortforslade snön. - "Den här gången måste vi försäkra oss om att det inte finns några fornlämningar på den nya platsen", säger han till Uddevallabloggen.

Och hur det går med tidningen Bohusläningens tävling "När smälter snön" återstår väl att se.

Och den som själv vill veta var fornlämningar finns kan enkelt ta reda på det i Riksantikvarieämbetets databas Fornsök. //

9 kommentarer:

 1. Nej men vad f-n är detta? Det är ju skandal!

  SvaraRadera
 2. April Skämt gissar jag på. HAHA

  SvaraRadera
 3. April,april,Glad Påsk!

  SvaraRadera
 4. ...och dagens namn är Harald och Hervor...

  SvaraRadera
 5. Den va bra, fick tänka till lite
  =) Micke

  SvaraRadera
 6. Det kan bli en j-a smäll när dom skall spränga.

  SvaraRadera
 7. Catarina L.2010-04-02 22:41

  Suveränt Gunnar!
  Det tog faktiskt en stund innan jag förstod.
  Man önskar ju att alla artiklar om NU-sjukvården också var ett skämt!
  Glad Påsk och tack för din underhållande blogg!

  SvaraRadera
 8. Hej Gunnar.

  Sitter i Los Angeles och satte kvällsfikat i halsen när jag läste bloggen. Tog en stund innan jag var på banan, underbar historia!!

  Bästa hälsningar


  Joachim Lindroth

  SvaraRadera
 9. Hej Joachim!

  Anade att du var bortrest. Av din reaktion förstår jag att du inte tar illa upp av att jag använde mig av dig i inlägget. Ha det så bra "over there"!

  SvaraRadera