2010-04-25

När Uddevallabloggen granskar!

Under denna veckan har NU-styrelsen/-ledningen och ansvariga läkare fått hård kritik för den friserade riskanalysen för traumaverksamheten med syfte att forcera flytten av traumaenheten till NÄL innan sommaren och valet. Uddevallabloggen rapporterade om detta förra söndagen och reaktionen har inte låtit vänta på sig.

Projektledaren för Vård 2010, Dr. Körner, var ganska kritisk redan för en tid sedan rörande traumaflytten.

Ortopedläkare gick i veckan ut i GP och senare TTELA och berättade initierat från "golvet" rörande problemet med NU-sjukvårdens styrning. Ledare både i Bohusläningen (i veckan) och GP efterhörde bättre ledning och Jonny Magnusson (M) lyfte tidigare frågan om inte Sten Axelsson och NU-ledningen gjort sitt. Ortopederna menade att "inkompetenta politiker ödelägger vården". NU-ledningen vill inte svara på kritiken - förmodligen därför att den är helt berättigad och inte kan bemötas annat med en omedelbar avgång.

Men vice ordförande Peter Spjuth (V) i NU-styrelsen och Dr. Brokopp förklarade i veckan att traumaflytten är väl planerad. Fast i februari skulle flytten, enligt Brokopp, vänta tills efter sommaren. Så lite har man på fötterna i denna NU-soppa. Den kallas "välplanerad". Eller var det "välfriserad"?

Vilken expertis hänvisar Spjuth till? Några få läkare som mer eller mindre anställts för uppdraget som t.ex. Daneryd? Han påstod i början av sin NU-anställning att han var "traumakirurg" (han jobbade med palliativ vård på Sahlgrenska. I Borås var han chef). Nu jobbar han med "processer" och det s.k. "cancercentrum". Är han "superman" eller har den "experten" bara dålig insikt om sin egen omnipotens - eller förstår inte vi andra att det finns människor som kan allt?

Nyligen var också Socialstyrelsen på besök och kunde konstatera att personalen flyr kaoset på NÄL. Då tycker NU- ledningen att man skall göra flytten av traumaenheten mot alla rekommendationer, utom just sina egna.

Brokopp och ledningen valde i den offentliga riskanalysen att inte publicera Socialstyrelsens risktabell för traumaflytten som visat på flera höga risker (12-16 = död och invaliditet). Samtliga fackliga organisationer och riskgruppen för trauma gick emot flytten med tanke på att NÄL ännu inte är en mogen akutmottagning efter att den ensam är Fyrbodals enda akut sedan 2008-11-17. Dessutom såg man problem med ortopedjouren och för övriga patienter på NÄL (trauma är få, men de tar stora resurser).

Den som minns känner säkert igen argumentationen innan man stängde Uddevallaakuten. "Välplanerat, personal skräms och lyssna på oss" lät det från ledningen. NU-ledningen satte t.o.m. in annonser betalda med skattepengar.

Socialstyrelsen har nu gjort NU-ledningens arbete med NÄL-akuten till ett s.k. tillsynsärende. Det är så nära en inkompetensförklaring man kan komma i offentlig förvaltning (en myndighet tar över/ synar en annan). Västra Götalandsregionen och ordföranden i NU-styrelsen har varit med om det förr, nämligen i Göteborg, och den ortopedkliniken har ännu inte hämtat sig. Det blev heller inget "centre av excellence" trots alla löften om "välplanerat" etc.

Man kan också fundera över om t.ex. läkarna Brokopp (akut/ trauma), Körner (projektledare), Ekelund (kirurg) och Dolonius (IVA) verkligen varit objektiva och sett till patienternas bästa och att de inte lurat sig själva genom att följa politiska beslut eller prestige oreserverat när de accepterat risker och fortsatta problem på NÄL? Följer de läkareden? Dr Körner skrev själv i ett debattinlägg att han inte förstod läkare som inte tyckte som honom. Varför skrev han inte "varför tycker inte Socialstyrelsen som jag" i ett fåfängt försök att värva några kritiker och påskina att man faktiskt gör något genomtänkt?

Socialstyrelsen, som en gång gett dessa läkare deras läkarlegitimation, har nu tydligt ifrågasatt förändringarna trots läkarnas försäkringar om en välplanerad och genomtänkt förändring. Socialstyrelsen kanske ser till verkligheten och patienternas bästa - de ser det kaos alla rapporterar om! Roland Andersson (S) har varnat för att detta skulle hända i NU-sjukvården, men varken han eller någon annan politiker har dragit i nödbromsen.

I stället förklarar Peter Spjuth, som svar på veckans kritik, att det beror på ortopedkliniken. Den förklaringen är ganska makalös eftersom ortopedkliniken varit en välskött och välfungerarande klinik. Men sedan NU-ledningens kritiserade hantering av ortopeden har ledningen nu skapat en klinik med hyrläkare. Argumentationen blir ännu mer fantastisk när samma ledning själva föreslagit den kritiserade lösningen och sedan igen tillfrågat samma ortopeder om de vill jobba extra på precis samma sätt. Men mest fantastisk blir argumentationen när Spjuth så fullkomligt rör ihop begreppen mellan olika frågor.

Kan det bli annat än kaos om NU-styrelsen har en vice ordförande som argumenterar och hanterar personal, fakta och begrepp på detta sätt?
- - - - - - - -
Alla partier står nu på torget i Uddevalla och förklarar att de kämpat för akuten. Vi medborgare vet hur tysta de varit hela mandatperioden. Några få har fått bära en stor börda. Gert-Inge Andersson (S) från Trollhättan ser säkert problemet för "partiet", men kommer aldrig flytta en papperskorg från NÄL. Ändå inser han att något måste göras för att Tvåstad också skall få bra vård såsmåningom. Kanske kan det spilla över lite på Bohuslän för att hela regionen skall fungera?

Alliansen av S+C+V och FP har under fyra år sett till att Bohuslän förlorat all akut vård och skapat kaos i hela NU-sjukvården. Personal, patienter och anhöriga skriver varje vecka om det kaos man skapat, men själva bryr de sig inte utan förklarar istället att "allt väl på NÄL" eller "Uddevalla kommer att bli ett fantastiskt sjukhus". Inte ens partierna i opposition har brytt sig om akutfrågan och nu har regionen förstärkt NÄL med Trollhättans starke man Gert-Inge Andersson (S)..

Att kalaset dessutom kostat nästan 1 000 000 000 kronor gör inte insatsen mindre anmärkningsvärd. Nu reagerar t.o.m ledarsidan Göteborgs-Posten som annars varit sällsynt tyst under denna delvis FP-ledda mandatperiod. Den enda som hittills varit tydlig är Jonny Magnusson (M) som helt klart sett igenom ledningsproblemen och vågat säga det. Gert-Inge kommer säkert strax göra utspel om att "nu gäller samförstånd" eller "jag förstår hur Bohuslän ser det" samt "men för alla måste NÄL vara det stora sjukhuset".

Det ingår kanske i (S)-planen i Västra Götalandsregionen - att bygga stora arbetsplatser i Trollhättan på bekostnad av akutvården i Bohuslän och annat i Uddevalla? Att man har god hjälp med flytt av flera institutioner från Uddevalla av kommunpolitiker i Uddevalla som Elving Andersson (C) och Kristina Jonäng (C) samt Karin Engdahl (S) är en märkligt och paradoxal situation. Vem företräder de? Sin egen karriär?

För något rationellt skäl för t.ex. vården finns inte. Tvärtom ! Hur lite (S) haft på fötterna när man beslutade om NU-sjukvården framgår när (S) i Skåneregionen kritiserar en liknade sammanslagning (av den borgliga ledningen) av sjukhusen i Lund och Malmö. Där kallar (S) sammanslagningen "Ett monument över en misslyckad politik". I detta drar man direkta paralleller med Västra Götalandsregionen - fast där är rollerna ombytta.

Faktum kvarstår - det är med V+C+Fp som (S) lagt ner akutvården i Bohuslän. Man har haft hjälp av några få läkare med tveksam förankring bland personal och riskgrupper. Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket har reagerat. Kalaset har kostat nästan 1 miljard och idag har sjukhusledningen med Sten Axelsson och NU-styrelsen i princip inget förtroende bland personalen eller medborgarna.

Ett företag med denna typ av ledning hade fått vänsterpartisten Peter Spjuth att omedelbart berätta vilken vidrig ledning företaget hade. Nu berömmer Peter Spjuth sig själv och NU-ledningen i samma ledningsposition.

Men som Josef Stalin sade: "En enskild människas död är en tragedi, en miljon döda är statistik "!

Bohuslän och dess invånare och turister har blivit statistik för Västra Götalandsregionen och NU-styrelsen. Vad var det Palme sade om länder bakom järnridån och deras demokratiska katastrof (som fd riksdagsmannen Lennart Nilsson (S) kallar Västra Götalandsregionen)? //////

Nedan följer de länkar som det här inlägget hänvisar till:

http://bohuslaningen.se/nyheter/bohuslandal/1.743360-traumaflytt-kanske-skjuts-upp-igen


http://bohuslaningen.se.adp-visitor.sth.basefarm.net/nyheter/bohuslandal/1.763511-traumaenheten-flyttar-i-april

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.353849-inkompetenta-politiker-odelagger-sjukvarden

http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.355063-satt-stopp-for-nu-kaoset

http://ttela.se.adp-visitor.sth.basefarm.net/start/regionalanyheter/1.799857-nu-ledningen-och-overlakarnas-relation-infekterad

http://bohuslaningen.se/nyheter/bohuslandal/1.783813-politiker-kritiska-mot-nu-budget

http://ttela.se.adp-visitor.sth.basefarm.net/start/regionalanyheter/1.801160-peter-spjuth-v-bemoter-ortopedlakarnas-kritik

http://www2.bohuslaningen.se/artikel_pm_standard.php?id=356818&avdelning_1=101&avdelning_2=140&avdelning_3=0

http://www.vardfacket.se/Vanstermeny/Webbnyheter/Personal-flyr-kaoset-pa-Nal/

http://nyheter.vgregion.se/sv/Nyheter/NU-Sjukvarden/Skapa-pressmeddelanden/Battre-forutsattningar-for-framtidens-vard/

http://www.sjukhuslakaren.se/2007/05/det-blev-inget-center-of-excellence-utan-kaos-och-tva-operationsbaracker/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Hippokrates_ed

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/03/03/ortopeder-erbjuds-extrakna/index.xml

http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article569256/Ett-monument-over-en-misslyckad-politik.html

http://www.youtube.com/watch?v=ypDRfGmvLm8&feature=related

http://mobil.svt.se/2.34007/1.1328016/vastra_gotalandsregionen_ar_en_demokratisk_katastrof&lid=aldreNyheter_364131&lpos=rubrik_1328016 //

12 kommentarer:

 1. Mycket, mycket bra skrivet. Länken till (S) i Skåne i Sydsvenskan visar hur mycket politik det är. Och verkligheten visar hur lite kunskap om vården de som beslutat och genomfört Vård2010 har. Nu skall vi ta hand om mer skadade på NÄL och nyligen gick Socialstyrelsen här och skakade på huvudet.

  Tänk vad lång tid det tagit att bygga upp trauma på Uddevalla och hur fort man kan rasera det. Alla som nämns i detta inlägg blir med internet förevigade i sin gärning och det är bra. Hoppas de tänker på det nu i elfte timmen !

  Någon skrev någonstans:

  Vård2010 är ett jävla skit.
  Nu har de baxat det ända hit !

  SvaraRadera
 2. Signe Olsson2010-04-26 08:29

  Ja, vägen till vettig vård i hela Fyrbodal är att Bohuslän åter får mottagningar för akut vård. Det är ju otroligt att ett helt landskap skall vara utan akut vård (Kungälv räknas till Göteborg).

  Idag ligger alla akutsjukhus i Västergötland !!!

  Men Västergötland fortsätter styra vården och kommer inte ge efter på någonting. Tvärtom - utan IVA och jourer kommer mer och mer av den planerade verksamheten flytta efter till NÄL. Modern högkvalitativ vård kräver säkerhetsmarginaler.

  Dessa har man byggt bort i Bohuslän.

  Så - skall man inom överskådlig framtid få ordning på vården i Bohuslän och därmed Fyrbodal (det hänger ju ihop) måste man ta bort de som skapat och de som behåller detta - dvs politikerna.

  Det spelar ingen roll om de kommer från Bohuslän eller Västergötland - alla i Fp+C+S+V har tagit bort akuten i Uddevalla / Bohuslän.

  Enda alternativet är som någon insändare skrev att privatisera Uddevalla Sjukhus. Det skulle kunna erbjuda bra operationer och vård för patienter utanför VGR, ty den sjuka vi ser i VGR och NU sjukvården finns i hela Sverige tack vara SKL (Svenska Kommuner och Landsting).

  - Se ex länken till Sydsvenska och titta på deras bloggar !

  SvaraRadera
 3. Det går inte att genomföra en organisationsförändring utan att ha med sig personalen. Då menar jag inte ledande befattningar, utan hela personalen (städansvariga, undersköterskor, sköterskor och alla andra professioner som finns i vården). När hela personalen bromsar sig in i en förändring, blir resultatet därefter.
  Jag vill nyansera debatten lite.
  De beslut som fattats den senaste mandatperioden är en följd av många beslut under både borgerligt och socialdemokratiskt styre. Det är inte något försök att lägga skulden på andra, men jag tycker att det skulle vara hederligt om de politiska partierna berättade om hur de ställt sig i frågan genom åren.
  Moderater och kristdemokrater säger idag att de är emot flytten av akutvård till NÄL, men stod de emot flytten av förlossningsavdelningen från Uddevalla sjukhus, som ju var startskottet på och huvudanledning till att akut vård flyttats över? Jag vet inte själv hur olika partier har röstat genom åren, men är intresserad av att få veta.

  SvaraRadera
 4. Tack för en föredömlig genomlysning av NU-sjukvårdens degeneration. Nu finns det bara en sak för oss vanliga medborgare att göra: I höstens val stryka de tio första namnen på den valsedel man tänker begagna. Då får man bort de politiskt korrekta förrädarna mot Bohuslän och förhoppningsvis får in tänkande människor med sunt förnuft i behåll.

  SvaraRadera
 5. Utan att lägga mig i debatten tror jag inte man ska stryka några personer på listan!!! Vi har personval och man kryssar för EN kanditad. Om man stryker är jag nästan säker på att valsedeln är ogiltig, det är ju onödigt!

  SvaraRadera
 6. Nej Anna-Lena, strukturbeslutet från 2004 var startskottet på NU-karusellen, inte BB-flytten.

  Moderaterna och Kristdemokraterna har alltid varit motståndare till NU-karusellen och har heller aldrig varit i maktposition någon gång i regionen sedan år 2000.

  Se gärna http://www.vgregion.se/upload/Regionkanslierna/informationsavdelningen%20RK/styrdokument/handling%20till%20hsu%2025%20augusti,%20slutversion.doc

  SvaraRadera
 7. Politiker i S och M är lika stora kolsupare i detta. Här förstör S - i Skåne förstör M.

  Problemet är att politiker saknar kunskap om sjukvård och i synnerhet modern vård. Dess kunskap är global och när man skall trycka igen Vård2010 anställer man en styrelse, ledning (jurist) och läkare som har lika lite kunskap så man pratar samma språk.

  Utfallet i verkligheten?

  Kaos !

  SvaraRadera
 8. Stämmer !

  Skåne har Henrik Hammar (m) som säger att orsaken till att Sverige har minst vårdplatser i EU beror på den medicin tekniska utvecklingen.

  Den utveckligen har alla länder... Ett riktigt dumt uttalande. I nivå med karin Engdahls där hon säger att (s) "åtgärder" kommer göra Uddevalla till ett fantastiskt sjukhus... Utan patientsäkerhet i så fall !

  Nej, kloka politiker borde gå samman och fundera över varför de skapar kaos när de tror de gör något bra. Varför låter man fel-besluten dra it på tiden så folk dör. I Göteborg ökade dödligheten med 38%. Det var Socialstyrelsen som satte stopp för mer döda.

  Istället för att träta mer borde VGR genomföra en kongress med namnet:

  Varför ger politikers beslut bara död och lidande. Varför vågsr vi inte agera när vi ser att barn och äldre far illa. Varför tar inte politiker ansvar i tid.

  Då skulle debatten kunna nyanseras ty så länge politiket förnekar att deras beslut öeder till död och lidande kommer svrnsk vård bli ännu sämre

  I Sverige ger den resultatet som problem på NÄL och absolut sämst tillgänglighet i EU !!!

  SvaraRadera
 9. Tjänsteman i VGR2010-04-26 17:53

  Jag har jobbat i Stockholm under borgare, nu i VGR och samarbetar med Lund i jobbet. Jag håller med. Denna typ av argumentation som Heydar och Sundstöm håller på med är ihålig val-snack. Moderaterna hade slogan "Hjärtat klappar för akuten" innan valet. När gick Sundström ut och "klappade" för akuten? (S) och Heydar har jag aldrig sett försvara akuten - däremot har jag ofta hört från "vissa" hur bra det skall bli och är. En av dessa har nu avgått - den andra står först på regionlistan för (S). Hur (S) tänker där - om man vill försvara akutvården i Bohuslän - det kan nog bara (S) förklara. Det förstår nog ingen Bohusläning!

  Heydar kan förklara varför man satt upp Karin E som första namn.

  Sundström kan kommentera det ryckte som finns att M i UK sagt att man skall ligga lågt med akutfrågan bara man får regionala pengar till IKEA.

  Tänk på att era kommentarer kommer ligga på nätet för all framtid och att sanningen kommer fram förr eller senare.

  SvaraRadera
 10. Sköterska i kommun norr om UK2010-04-26 18:42

  Kommunal politiker har inget med vård att göra. Det ligger på regionen. Att dessa två försöker plocka poänger är lika löjligt som när man skjuter ifrån sig alla problem under resten av denna mandatperiod.

  Sundström kan lika lite som sin juristkollega Sten Axelsson om sjukvård.

  Nu vill man skydda akutvården, men under mandatperioden heter det från alla kommunala partier att "de ej har något med vården att göra".

  Samtidigt vet vi att ex. Trollhättan med sina politiker VERKLIGEN påverkat sina regionala och riksdagspolitiker.

  Det är detta Bohuslän saknar. VAR FINNS POLITIKER SOM FÖRETRÄDER BOHUSLÄN REGIONALALT OCH I RIKSDAGEN.

  Tyvärr inte på Bohusbänken !!!

  Inte heller i Tekniska Nämnden i kommunen. Väx upp och se till patienternas bästa istället för att var 4:e år tro att ni gör något väl för de sjuka i Bohuslän !!! Patetiskt !!!

  SvaraRadera
 11. ... politiker vill nyansera debatten !

  För all del. Kul att någon politiker någon gång under denna mandatperiod bryr sig över huvud taget. Det är nämligen ett stort problem. NI tar inte ansvar för era handlingar. Gör det först.

  Människor lider och dör. Personalen slutar. Socialstyrelsen skakar på huvudet. Då vill ni "nyansera debatten".....

  SvaraRadera
 12. Signe Olsson2010-04-27 07:08

  Politikerna behöver inte nyanseradebatten. Situationen inom NU sjukvården är akut. Vi har ledningsproblem bårde i verksamhet och politisk styre. De politiker som nu säger sig vilja nyansera eller säga till andra att de slagits för sjukhuset - det finns en mycket lätt lösning.

  Börja redan idag arbeta för akuten i Bohuslän och varje sak du gör redovisar du öppet på denna blogg. Då kan vi sammanställa allt det ni gör ! Skulle det vara möjligt Gunnar. Ett inlägg med en speciell tag som de kontinuerligt kan skriva in vad de gör. Enkelt för väljarna att följa. De fåår också ett inlägg i början där de berättar vad de gjort eftersom alla väljare tycks ha missat deras "gedigna" arbete !

  SvaraRadera