2010-01-07

Publicering av bilder på skjutna djur


I förrgår skrev jag om Bohusläningens publicering av en närbild på en skjuten varg. Det bemöttes av tidningens chefredaktör Ingalill Sundhage i en kommentar så här:
"Det handlar inte om respekt för djuret - det handlar om nyhetsvärde och en journalistisk bedömning. Att slentrianmässigt publicera bilder på döda älgar har inget nyhetsvärde. Det har däremot en skjuten varg och om det tycker jag att Bohusläningen ska berätta både i ord och bild. Jag tycker dessutom att Bengt Öberg har fångat en riktigt bra pressbild där jägare trängs med sina kameror för att föreviga det som nyss skjutits.
Ingalill Sundhage"
Min första fundering blev då: Har jag missuppfattat skälet till varför tidningen (Ingalill Sundhage) stoppade publiceringen av bilder på skjutna älgar?
Ja, det kan man ju säga att jag gjort då min bild från i höstas var att det var av respekt för djuren som man stoppade publiceringen i papperstidningen. Nu skall det förstås genast sägas att den som vill se dylika bilder kan göra det i tidningens nätupplaga.
I sin krönika den 30 oktober förklarar Ingalill Sundhage sina motiv för den stoppade publiceringen. Hon skriver även att uppretade jägare hade hört av sig till tidningen. Och det kan jag förstå att de gjorde då tidningen först efterlyser bilder och sedan stoppar publiceringen av dessa.
Men hon skriver också: "Men jag har också fått ta emot röster som tackar mig för att någon äntligen vågar sätta ner foten i denna fråga som upprört läsare genom åren, nämligen att under hösten behöva ta del av dessa bilder på döda älgar."
Av hennes kommentar till mitt inlägg får jag uppfattningen att det enbart handlar om journalistiska överväganden om vilket nyhetsvärde publiceringen kan ha.
Men som framgår av hennes krönika från den 30 oktober finns det ändå ett inslag av hänsyn till vad tidningens läsare tycker, och det tycker jag att Bohusläningen i fortsättningen mer skall ta fasta på. Jag tror att det går att publicera bra nyheter utan makabra närbilder på döda djur, vare sig de är älgar eller vargar.
Läs Ingalill Sundhages krönika här. //

2 kommentarer:

  1. Ja, jag tycker man ska ta hänsyn till vad läsarna anses som stötande, det är riktigt. Samtidigt ska jag också som journalist ta hänsyn till nyhetsvärdet och allmänintresset. Och i just den här vågskålen, som jag inte vara jämförbar med älgbilderna, har nyhets och allmänintresset fått styra på bekostnad av hänsynen. Det är det som kallas journalistik.
    Att man sen kan skriva om nyheter utan att visa makabra bilder tror jag också, men varför välja bort en bild som säger så mycket?

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att just den här bilden säger väldigt mycket om årets vargjakt och är väl värd publicering. Fotografen har fångat ett makabert ögonblick. Väldigt stor skillnad mot de klassiska amatörbilderna på stolta jägare poserande vid sitt villebråd!

    SvaraRadera