2009-10-02

Hansestadt Stralsund


Javisst var Stralsund rätt svar. Uddevallabloggen befinner sig sedan igår på plats i denna gamla svenskbygd. Vid Westfaliska freden 1648 blev Vorpommern, där Stralsund, ligger svenskt.
Med undantag för några år som Stralsund hörde till Danmark var staden svensk fram till 1815.
Förmiddagen ägnades åt utflykt till Rügen vid Östersjökusten som är tyskarnas sommarparadis. Långa sandstränder och kurhotell så långt ögat når.
Tillbaka i Stralsund var det stadsvandring. En hel del svenskspår hittar man. Karl XII vistades här och Gustaf II Adolf står staty. Nåväl i form av en byst i varje fall.
Och lite förvånad blev jag när jag upptäckte segelfartyget Gorch Fock i hamnen. Stralsund är mycket riktigt hemmahamn för det kända fartyget. Gorch Fock har fått sitt namn efter författarpseudonymen med samma namn. Författaren hette egentligen Johann Kinau och ligger begravd på Stensholmen utanför Bohuskusten. Han förolyckades som tysk matros i slaget om Skagerack under första världskriget.
Gamla staden Stralsund står på UNESCO:s världsarvslista. För min del slutade promenaden med ett besök i Ozeaneum.
Oj, säger jag bara! Det måste ha kostat enormt mycket att bygga. //

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag var också på Ozeaneum i helgen. Såg dig allt ett par gånger på resan ner i torsdags. Visst var det ett imponerande ställe men det roligaste av allt tycker jag var skyltarna på golvet framför alla akvarier: "Please dont step on the sill". /Hans

    SvaraRadera
  2. Ja, just det! Jag stod framför akvarierna och skrattade också åt skyltarna. (Sill är engelska för fönsterbräde/tröskel.)

    SvaraRadera