2009-10-27

Kina censurerar Uddevallabloggen

1,3 miljarder kineser kan inte läsa Uddevallabloggen, i varje fall inte just nu. Det meddelas mig i ett nödropsmejl från Kina. Kan det vara mitt inlägg om de kinesiska bilarna som ogillats av regimen?

Förra gången som Uddevallabloggen censurerades var då Västra Götalandsregionen spärrade sina anställda från att komma åt bloggen. Det blev ett väldigt liv den gången. //

4 kommentarer:

 1. Googel har gått med på censur för att komma in på marknaden i Kina. De har styrd press så inte är det förvånande att de censurera nätet också.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag förstår verkligen den kinesiska regimen att de censurerar Uddevallabloggen.

  Den är verkligen farlig och hotfull mot Kina?!

  "Sjöfartsintresserad"

  SvaraRadera
 3. Det är en prestation av dig Gunnar att Uddevallabloggen hotar Kinas säkerhet!
  /Bamse

  SvaraRadera
 4. Är det inte konstigt att regimen i Kina och den i vår region har något gemensamt - eller det kanske inte är det?

  Om man tittar på ett brev en läkare skrivit till www.sjukhuslakaren.se så kan man förstå att deras sätt att hantera "oliktänkande" inte är så olika.

  ===
  Här är delar av brevet:

  – Inför hotet om en offentlig avrättning skrev jag på min avskedsansökan utan betänketid
  Det känns svårt och jobbigt att riva upp sår inom mig. Men jag önskar ändå att det skall bli känt, för att kanske andra kollegor skall slippa uppleva det jag upplevt. Om jag hade varit ensamstående utan något att tro på så kan jag mycket väl förstå att tanken på självmord skulle varit ett verkligt alternativ. När man skräms och skäms ut och döms ut utan en egentlig opartisk bedömning.

  ....
  Men hoten om offentlig utskämdhet som personalchefen och min chef skrämt mig med gjorde att jag lät det vara.

  Det hela började med att jag blev anmäld till HSAN av en patient som upplevde sig kränkt. Detta är första och enda gången jag fått en sådan anmälan.

  En vecka senare kom min chef in på mitt kontor och sa att vi skulle träffas hos personalchefen angående en anmälan till HSAN.....

  De förklarade att jag inte var önskvärd i NU-sjukvården längre och att jag hade två val. Antingen så skriver jag på ett papper direkt att jag ”av fri vilja” säger upp mig på studs, eller också så startar de en offentlig uppsägelseprocess mot mig, där jag underförstått kommer att få det mycket svårare, bli utskämd offentligt och svårare att få jobb någon annanstans över huvud taget .

  ...

  F.d läkare inom NU-sjukvården
  ===
  Läkaren anmäldes för en bagatell

  Sjukhusläkaren har kontrollerat uppgifterna i artikeln. Vi har läst patientens polisanmälan och anmälan till HSAN och läkarens förklaring till vad som inträffade

  Av handlingarna framgår att läkaren anmäldes för en häpnadsväckande bagatell där ingenting hände.
  Polis och HSAN avskrev också fallet omedelbart.

  Vi har kontaktat Läkarförbundets representant, den psykolog som läkaren fick hjälp av efter den traumatiska händelsen och kollegor till läkaren, som menar att läkaren upplevdes som “obekväm” av ledningen och att det troligtvis var anledningen till att han pressades att begära avsked.

  Läkaren har velat berätta sin historia, men inte peka ut någon. Vi respekterar hans val.
  Läkaren arbetar idag som överläkare i Norge.

  SvaraRadera